maviADA Atölye Çalışmaları -1
top of page

maviADA Atölye Çalışmaları -1

Güncelleme tarihi: 20 Mar 2023

Sayfa Yapımı; Program Geliştirme Teknikleri, Yazım Yayın

*

YETKİLİ YAZARLAR İÇİN

YAZI ODASI

*

Günümüzde medya ve internet bir ilgiden daha çok mecburiyete döndü. Telefondan bilgisayara, basit alışverişlerden akıllı ev teknolojilerine kadar her yerde karşımıza çıkıyor.


Hele yazan çizen bir insansanız gelin bu konudan uzak kalın.

Pandemi üstüne kapak oldu.


İnternet ilginç bir deneyim.


Öğrenilmesi gereken çok yönü var. Bildiğimiz hiçbir eğitim metodu işe yaramıyor. Somutlaştıramıyor, akılda kalıcı bir deneyime döndüremiyorsunuz. Bir zaman üstünde çalışıp artık bunu öğrendim dediğiniz en basit deneyimler, kısa süre uzak kaldığınızda yabancılaştığınız bir olguya dönüyor.

Farklı bir zeka istiyor sanki.

Dahası zekam buna yetmiyor, diyecek hala geliyorsunuz.


Aslında bunun basit bir açıklaması var. Bisikleti nasıl öğrendik diye düşünün. Her yanımız yara bere içinde kalmasına aldırmadan günlerce emek verdik. Önce ara sokaklarda, ıssız yerlerde denedik, sonra da ana caddelere çıktık.

Ama hiç bırakmadık. Böylece bilgi pekişip unutulmazlar arasına girdi.

Tonla para ödeyip aldığımız her yeni telefon bir bilgisayar aslında . Birkaç gün yabancı kaldığınız telefonunuza şimdi cambazlık yaptırıyorsunuz. Oysa bir çok yönünü hala çözemediğiniz de olur.


Kullanmaya mecbur olduğunuzu emek verip hızla öğrenirsiniz.


maviADA WEB sayfaları da öyle bir şey.

Yıllardır maviADAlı olup da kusursuz bir yazı sayfası eklemeyi bilmeyenlerimiz var. Çünkü yaşamsal vazgeçılmeziniz görmüyoruz sayfayı. Öğrensem ne olur öğrenmesem ne olur, yarın dergi başka bir sayfa alır, öğrendiğim ne işe yarayacak diyorsunuz. Bu yönlü haklı olabilirsiniz, her yeni web sayfası kendine özgü bir dizilimle ve teknikleriyle bir çözülmezdir.

Ne var ki insanın bir özelliği vardır; yaptığını, mümkünse kusursuz, ebediyen kalacak gibi yapmak ister. Yoksa onca emek verip en çok yarım saatte tüketeceğimiz yemekleri neden hazırlayalım.

İşte bu yönünüze güveniyorum, yoksa boşa emek.

Ki yazılar, resimler, sanat ve düşün yapıtları tüketilecek bir şey de değildir. Yazılarınız yardım almadan, yaratıcılığınızla bu dünyada sadece sizin ürettiğiniz yapıtlardır. İnternette yer alan hiçbir şeyin yok olmayacağını bilirseniz, onları sonsuza değin saklayan , bir sergi olacağını bilirsiniz.


Pandemi izin vermedi, yoksa yetkili yazarlarımızla salt bu konu üzerine çalışmalar yapmak isterdik. Atölyeler oluşturmak, üniversitelerde ders olarak okutulan Program Geliştirme Tekniklerini , hatta yazmayı ders haline getirmek isterdik.

Kısmet...

Şimdilik bu yolu seçtik.


BU BÖLÜMDE;


WEB SAYFALARIMIZA

YAZI ve RESİM EKLEME, PROGRAMLAMA, TASLAĞA KAYDETME, YAYINLAMA... YAZI AYARLARI, ETİKETLER... GİBİ BÖLÜMLERİ ANLATIYORUZ.


Lütfen inatla denemekten çekinmeyin, kısa sürede ne kadar geliştiğinizi göreceksiniz.





Yazı Ekleme:

Derginin WEB SAYFASINA size davet gönderilen mail adresiyle girdiğinizde, yani dergi sizi tanıdığında, 'SİZE GÖRE' sağ üst köşede sizi karşılayan YENİ YAZI OLUŞTUR butonuna tıklayın.

Açılan sayfada yazınızı yazın ya da kopyala yapıştırla yapıştırın. Uygun bir resim/resimler ekleyin. Son olarak dikkatlice edebi, poetik ve yasal yönden gözden geçirin.



"Yayınla" butonunun yanında yer alan "Önizle" butonuyla yazınızın yayınlandığında nasıl görüneceğini görün. İstediğiniz gibiyse "Kaydet" butonuna basarak kaydediniz. Yazınız BLOGta "TASLAKLAR" bölümünde dilediğinizde görmeniz için sizi bekliyor olacak.


Artık yazınız hazır.

Dergi yönetimi dışında başka kimsenin göremeyeceği yazınız dilediğiniz kadar bekleyebilir.


En az bir gün bekletin.

Yazının İnce Ayarları:

Yazının ayarları yazının internette görünecek ayarları, yazarı, tanıtılan yazı olup olmayacağı, SEOsu; başlığı, açıklaması, yani internet adresi, yazının kategorisi, etiketlerini içerir, bir kaç dakika ayırıp TASLAK halindeki yazınızı mükemmel hale getirin.

Bunların hepsini sol yandaki bölümde görüyorsunuz. Sırasıyla bölümlere tıklayalım ve neler yapabileceğimizi görelim.

Ayarlar

AYARLAR menüsü tıklandığında karşınıza böyle bir görüntü çıkacak. Önce bakacağınız YAZAR bölümünde sizin adınız yazmalı. Sonra üstteki Kapak resmini görüntüle kutucuğunu açın. Aşağıya inin Tanıtılan yazı olarak belirle kutucuğunu da açın. Her iki kutu da mavi olacaktır. Bu kutuları açmazsanız ne yazının kapak resmi ne de yazınız listelerde görünmez. Siz de aradığınızda bulamazsınız.


SEO:

Buraya tıkladığınızda aşağıdaki menü açılacaktır. Silinmedikçe internet ölümsüzlüğünü elde edecek yazınızın kimliği sayılabilecek bu bölümde gerekli her şeyi bulacaksınız.

Daha önceden taslaklara kaydettiğiniz yazınızın kimlik bilgileri menüde otomatik görünür. GEOGLE ÖNİZLEMESİNDE yazının internet URL adresi, internette görünecek yazı başlığı ve tanıtıcı özet bir bölüm yer alır.

Dikkat etmeniz gereken URL adresinde Türkçe karakter kullanılmaması, kullanılmışsa yeniden yazmanız. Bir örnekle bunu anlatalım. Söz gelimi URL adresiniz ki o da yazı başlığınızdır, " Üzüm Bağlarının Çiçeklerle Şenlenmesi" olsun. Türkçe karekterler "ü", "ğ", küçük harf olarak "ı", "ç", "ş". Bu karakterleri kullanmadan nasıl yazabiliriz. Tabi ki u, g, i, c, s kullanarak.

"uzum-baglarinin-ciceklerle-senlenmesi" Aralarına da tire koymayı ve bitişik düzen yazmayı unutmayın.


Yazınızın başlığını gözden geçirin


META TANIM: En altta yer alan kutucuk yazınızdan alınma bir özet bulunur. Aynı kalsın diyebileceğiniz gibi, yazıdan dilediğiniz 500 karakterlik başka bir bölüm seçim yapabilirsiniz.


Ya da paylaşımlarda yazının başlığı altında adım da gözüksün derseniz, meta yanım kutucuğunun içinde yer alan özeti silin, AD ve SOYADınızı yazın.


Kategoriler:

Şu anda dokuz kategoride yazımız listeleniyor. Yazınızın konu, tema ve türüne göre var olan katogorilerden en yakın olanı/olanları seçin. " edebiyat" kategorisinde seçtiğiniz bir yazıyı "sanat", "hayat" kategorisinde işaretlemeyin. Ya da yardım isteyin, ya da benzer örneklere bakın. Sınırlı kategoriye ve etikete hakkımız var. Yeni kategori aramayın, yetkiniz varsa bile yeni bir kategori oluşturmayın. Yazınız WEB sayfasında işaretlediğiniz o kategoride listelenecek, görünecektir.




Etiketler:

Etiketler de sınırlı sayıdadır. Eğer gelişi güzel etiketleme yapar kotayı aşarsak diğer etiketler gözükmemeye başlar. Bu nedenle etiketlerde var olanlar arasından gerekli olanı kullanalım. Önce adımızı yazalım, bunun için derginin yazış şeklini bulalım onu yazalım. Yetkili yazarsanız sizi öne alabilmek için adınızın başına "-" tire konulmuştur. "-Aycan Aytore" gibi... Yazmaya başladığınızda ortaya çıkacak etiketi işaretleyin, kesinlikle yeniden yazmayın. Bu kez yazdığınız yazıyı aradığınız da adınızın olduğu sayfada bulamazsınız. Genellikle yazı türü de etiketlenir. TÜRANLATI gibi, ÖYKÜ gibi...TÜRANLATI ; makale, eleştiri, inceleme... gibi kolay kategorize olmayan yazılar için bulunan genel bir addır. Kategorileri yeniden etiketlerde yazmak yanlış olacaktır.




Yazı Planlamak ya da Yayınlamak:


Yazınızı dilediğiniz bir güne ve saate programlayabilir , sonradan o planlamayı değiştirebilir, başka

bir güne ya da saate alabilirsiniz. Bunun için taslaklarda yer alan yazınızı açın , gözden geçirin ve sağ üstteki YAYINLA butonunun hemen yanında yer alan minik oka tıklayın. Açılan menüde size iki seçenek sunulacaktır.


1. Taslak olarak kaydet

2. Yazıyı planla



Taslak olarak kaydet seçerseniz yazınız tekrar taslaklara geri döner.


Yazıyı planla'yı seçin. Açılan menüden günü ve saati seçin, onaylayın. Şimdi yazınız BLOG'da PLANLANANLAR ya da PROGRAMLANANLAR başlığı altında yer alacaktır.

Dilediğinizde saati günü değiştirebilir, yazınıza yeniden bakabilirsiniz.


Günü saati geldiğinde de kendiliğinden yayınlanacaktır.

Yazı Yayınlamak:

En kolayı herhalde yazı yayınlamak. Sağ üst köşede mavi fonlu YAYINLA butona tıkladığınızda yazınız yayınlanır.

Kolay gibi durmasına karşın aslında en zorudur da... Çünkü siz o butona bastığınızda yazınız beşyüze yakın dergi üyesine ve binlerce okur adayına ve de belki de en önemlisi yazınızı dört göz bekleyen trollere anında gönderilecektir. Yani yapacağınız bir pardonsuz hata size ve bize de epey pahalıya mal olabilir. O nedenle gerek estetik, gerek yasal, gerek toplumsal, gerekse poetik açıdan yazınıza dikkatle bakın.


Yine de böyle bir durum oluşursa telaşa kapılmayın, yayınlanmış yazınızı açın, düzeltin ya da istediğiniz değişiklikleri yapın, tekrar yayınlayın,


Bilmem anlatabildik mi?

İyisi siz sık antrenman yapın. Yayınlamak dışında ne isterseniz deneyimleyebilirsiniz. Yayınlamak geri alınamaz bir eylemdir. Yine de sonuç amacınız da odur; kusursuz hale geldiğinde çekinmeden, hatta gururla YAYINLAyın.

75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page