Hiçliğin Tadı
top of page

Hiçliğin Tadı

Güncelleme tarihi: 8 Oca 2022

CHARLES BAUDELAİRE-

*


Ey hüzünlü ruhum. İhtiyar budala.

Kanının kanatlarında hırçın bir kıvılcım yanardı, Umudun mahmuzu yavaşça dokunsa şaha kalkardın. Ey şimdi her adımda derin derin soluyan hasta İşe yaramaz beygir Uzan olduğun yere dayanmasını bil. Sönmeyen yanı var mı dünyanın...

Ruhum, acılarını örtün.

Ağır mermer tabutlarda uyanacak zamandır. Yenilmiş yaralar içindesin kocamış bunak Artık ne kavganın tadı ne de aşkın dinmeyen fırtınası ulaşmaz sularına.

Elveda kavalın türküsü Flütün iççekici elveda

Somurtkan ve karanlık kapılarımı çalmayın artık Ey hazların derinliği duyumların ateşi elveda..

Ruhum sevgili baharının bitti. O çılgın kokuların tükendiği zamandır..

Ayaklarımın altında yusyuvarlak dönüyor dünya Issız dağların karlı ağzında donmuş bir yolcu derinlere kayıyor Geçmişin titreyen eli sazdan örülmüş rüzgarlı kulübesi Gerek yok sığınmaya Ey her solukta gövdemi yutan zamanın muazzam ürperişi Ruhum dünyanın çığlarını çağır. Seni sarıp döne döne götürecektir zaman.

*

Charles Baudelaire

9 Nisan 1821’de Paris’te doğar.

Altı yaşındayken babasını kaybeder. Annesi daha sonra general olacak Binbaşı Aupick’le evlenir... Böylece döneminin en iyi şairlerinden biri olacak Baudelaire'in trajedisi başlar, öyle ki “Bir devrim olsa da General Aupick’i kurşuna dizsek” diye yazar bir şiirinde. Bu nedenle de mutsuz bir çocukluk geçirecektir. Okuldan atılır, uyuşturucuya alışır, bohem bir yaşam sürer ve genç yaşta 31 Ağustos 1867 (46 yaşında) frengiden ölür.


Düzyazıları da şiirleri kadar efsane denilecek dende ün yapan şair, başlangıçta romantik akımda yazmış, sonradan Rımbaut ve Valery'le birlikte sembolist olarak anılmışsa da çok yönüyle bağımsız, özgün şairlerden biridir.


Yazdığı Kötülük Çiçekleri şiir dalında bir başyapıttır. Üzerine 250'den fazla çalışma yapılmıştır. Türk şairleri, özellikle Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl'ı... ciddi olarak etkilemiş, hatta kimi dizelerinin Bodler'in dizelerine tıpatıp benzediğini iddia edenler de çıkmıştır.

113 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

UZATMA

1/3
bottom of page