top of page
1/1075

KUŞYEMİ



“Kuş Yemi” Reşat Nuri Gültekin’in iç acıtan bir öyküsü. Öyküde şehit maaşı çıkmayan anneanne ile torununun zorlu yaşamının bir kesiti anlatılmakta. Evdeki eşyaları teker teker satan anneanne sonunda torununun kuşunu (kafesiyle) satmak zorunda kalıyor. Öykü anlatıcısı kuşu satın alıyor. Çocuk paranın bir kısmıyla kuşyemi alıp yeni sahibine veriyor. Kuşu satın alan, bakamayacağı bahanesiyle, kuşu çocuğa geri veriyor.


Öyküde anlatılan özel bir durumdu. Ama günümüzde zorluklar görünür oldu. Eskiden köylerin nüfusu yoğundu, üretim vardı. Köylüler ürettiklerinin fazlasını satarak gereksinimlerini karşılıyorlardı. Kenttekilerin işi-gücü, geliri vardı. Son yıllarda köyler boşaldı, üretim çok azaldı. Köylüler kente gelince tüketici oldu. İşsizlik arttı. İş bulanlar da geçindirecek ücret alamıyorlar. Sıkıntılar başlıyor. Sağaltmalar erteleniyor, acılara katlanılıyor. Yeni bir şey alınmıyor. Eskilerle idare ediliyor. Elektrikli aletlerin düğmeleri yasaklara ekleniyor. Soğukta ve televizyon ışığında oturuluyor. Yeterli ve dengeli beslenilmiyor. Sonuçta beden ve en önemlisi beyin gelişemiyor. Emekliler fiyatlara yetişemiyor. Market çalışanları etiket değiştirmekten bitkin düşmüş durumda. Otomobiller demir atmış. Sinema, tiyatro, kitap, eğlence gibi sosyal ve kültürel etkinliklere katılmak olanaksız. Bu durum sanatı, sanatçıyı, yayıncıyı da etkiliyor.


Ödeme aracı olarak kredi kartları, ihtiyaç kredileri kullanılıyor. Ödemeler zamanında yapılamıyor. İcra yoluyla ev eşyalarına, hatta evlere el konuluyor. Umarsız kalanlar akrabalara, komşulara, arkadaşlara başvuruyorlar ama onların durumu da çok farklı değil, ya da bir yere kadar. Yardım kuruluşları, belediyeler de hangi biriyle baş etsinler.

Komşuluk ilişkileri sınırlanmış, aile içi huzursuzluklar artmış. Mutsuz, huzursuz, öfkeli bir toplum olmuşuz.


İç acıtan bir öyküyle başladım. Gülümseten bir Temel fıkrasıyla bitireyim.

Temel ile İdris kahvehanede oturmuş dertleşiyorlar.

Temel – Ula İdris ne edeyisın? Nasi geçinıyısın?

İdris – Çok zorlanıyirım. Yeni bişe almayirım. Otlayirım. Sen ne yapayisın?

Temel – Ek iş yapayirım. Mobilya satayirım.

İdris – İşlerin nasi?

Temel – Evdeki mobilyalar bitene gada eyi!!!


Fuat ÖZGEN

Etiketler:

597 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

GÜNAYDIN

1/2

mavi

ADA

2002

Hayat ve Sanat

Emek veren herkesin ADAsı

  • LinkedIn - Beyaz Çember
bottom of page