YAZI / YAZARLIK / YAZAR ATÖLYESİ
top of page

Yazı, Yazarlık; YAZAR ATÖLYELERİ

Güncelleme tarihi: 24 Ara 2020


DOSYA:

YAZI, YAZARLIK , YAZAR ATÖLYESİ...


Son günlerin yaygın söyleyişlerinden bunlar...


Genç kuşak bilmez bile, bir zamanlar gelenekti. Çocuğuna saygın, popüler, iyi de para kazandıran bir meslek mi istiyorsun, tut elinden , ver ustanın yanına; eti senin kemiği benim diyerek... Üç yılda beş yılda yorgancı, fırıncı, tamirci olur, altın bileziklerini kollarına takardı çocuklar. Bu toplumu taşıyan, dinamik ve iş gören omurgası oldular o zanaat ustaları 90'lı yıllara kadar.


Sonra devlet el attı, çıraklık okullarını kurdu, o akışın önünü kesti. Şimdi devletin okulundan yetişme ustaların ellerinde okullarda yapıyorlar bu yetiştirmeyi... Eleştirilecek yönleri olsa da elbette bu eğitim öncekine göre daha sağlıklı, daha bilinçli...

Onun gibi olur mu?

Yeteneğine ve kendine güvenen mahallede özelden ya da belediye de açılacak yarı devlet eliyle yazarlık okullarına devam edip de en çok üç ayda bir Atilla İlhan, bir Yaşar Kemal olunur mu?

Ya devlet, bu gidişata ve başıbozukluğa dur deyip çocuklarımızı kurda kuşa yedirmeyiz, merdiven altı yazara hayır, yazar olacaksa onu en iyi yazar biz yaparız, deyip el atarsa bu alana... sorusu bir yana

ASIL SORU ŞU: YAZAR YETİŞTİRİLEBİR Mİ?

Buna herkes başka bir yanıt veriyor? Kimisi olur diyor, kimisi daha neler?...diyor. Ne var ki resim, müzik atölyelerini biliyoruz, hem daha yaygın, hem de geçmişleri daha eski... İşe yaramışlar ve şimdi telefon tamircisinden daha çok resim, müzik atölyesi var.

O ZAMAN NEDİR BU YAZARLIK ATÖLYELERİNİN GİZEMİ?

Benzerleri bir araya getiren, okumaya yazmaya yönlendiren ender bulunacak olumlu bir uğraş alanı olduğu elbette tartışılmaz, bunu herkes teslim eder zaten... Zamanı, olanağı olanlar için denemeye değer olduklarına da gönülden inanıyoruz.


Fakat konu sabır ve emek isteyen YAZARLIK olunca yanıtı bulmak o denli kolay değil. Bir terapi merkezi mi, benzerlerin bir araya geldiği bir hobi mutfağı mı yoksa yazarlığı öğretmese de yolu hayli kısaltan, alan disiplinlerini öğreten temel anahtarları sunan gerçekten yararlı oluşumlar mı?

maviADA bu ilgiyle bir soruşturma başlattı, YAZI ODASI diye... Çok da yaygın olmayan en azından alana yönelik değerlendirmeler yapan uzman yazarları henüz yetişmemiş YAZARLIK ATÖLYELERİ ilgili çalışmaları,yorum ve değerlendirmeleri derleyip, kendi düşüncelerimizi de ekleyip bir araya getirmeye çalışacağız.


DİLEYEN KATILABİLİR, KATKIDA BULUNABİLİR, PAYLAŞABİLİR; EĞER BİR DÜŞÜNCENİZ VAR DA HENÜZ BÜTÜNLÜKLÜ BİR YAZI TARZINA ULAŞMAMIŞ YORUMLARSA FORUM BÖLÜMLERİNE EKLEYİP ATÖLYEYE KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

Benzeri bir atölyeye devam ediyor ya da yönetiyorsanız çalışmalarınızı tanıtmakta da yararlı olabilir.


BEKLERİZ.... / maviADA *

*

*

ÖTEKİ DOSYA ve TARTIŞMALAR:

maviADA DOSYALARI AÇIK DOSYALARDIR

her zaman katılmak mümkün...

GÖRMEK ya da KATILMAK için GİDİNİZ

***

95 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page