Elveda Sevgili Dostum
top of page

Elveda Sevgili Dostum

Elveda sevgili dostum elveda, Sen kökleri içimde uzanan.. Ayrılık yazılmış alnımıza İlerde gene karşılaşırız inan.. Elveda dostum, el sıkışmadan Sessizce.. Ne keder ne tasa gerek: Ölmek yeni bir şey değildir bu dünyada Ama yaşamak da yeni bir şey olmasa gerek.

/

Sergei Yesenin

1895 doğumlu YASENİN, devrim hayalleriyle büyüdü, ona hizmet etti, ne var ki uygulamalardan çok memnun kalmadı. Stalin döneminden önce sisteme yönelik eleştirilerini seslendirmeye başlamıştı. Geçirdiği bir ruhsal rahatsızlığın da bakış açısında etkili olduğu söylenir.

1917 Ekim Devrimi'nden sonra "Sol Sosyalist Devrimciler"in saflarında yer alan YESENİN, 1925 yılında bu şiiri MAYAKOVSKİ'ye veda olarak bırakarak intihar etti. Bir gün önce bileklerini kesen YESENİN, bu şiiri kendi kanıyla yazmıştı.

(Mayakovski, Sergei Yesenin'in intihar ettiği sırada yazdığı bu şiire gönderme yaparak Mayıs 1926'da "Sergei Yesenin" adlı uzun şiirinde şöyle yazıyordu: ...

Alışılmış deyimiyle Siz Bir başka dünyaya göçüp gittiniz! Hayır Yesenin Bu Şaka değil, Boğazımda Düğümlenen acıdır Kahkaha değil... Bu dünyada

Ölmek güç bir şey değil, Bir hayat kurmaktır Asıl güç olan...

...

diyordu şair şiirinde ama ondan beş yıl sonra da kendisi canına kıyacaktı.

*

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

AŞKA ÖVGÜ

1/3
bottom of page