SEVDALI ÖYKÜLER
top of page

SEVDALI ÖYKÜLER

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2022


ADA Dergimizin yazar kadrosunda birlikte çalıştığımız ve yazılarını paylaştığımız, öğretmen arkadaşımız Niyazi UYAR'ın Haziran ayında çıkan ve özellikle "...Vicdanım içimdeki Tanrı, yüreğim sevgi, Kâbe'm de insandır." diyerek kaleme aldığı "Sevdalı Öyküler" kitabını severek okudum.


On altı öyküden oluşan kitapta yazarımız kendi yaşamında, yaşadığı çevrelerde ve mesleği olan öğretmenliği yaparken benliğinde iz bırakmış anıları, kişileri, olay ve yöreleri öyküleştirmiş.


Doğup büyüdüğü Ege Bölgesinin yerel konuşma dilini özellikle anılarından oluşan öykülerinde büyük ustalıkla kullanmış yazarımız. Kadının toplumdaki yerini ve yaşadığı sıkıntıları anlattığı öykülerden biri olan "Gök Münevver" isimli öyküsünde ise yöre kadınının portresini hem fiziksel hem ruhsal olarak tüm ayrıntılarıyla çizmiş adeta.


37 yıl gönül vererek yaptığı öğretmenlik anılarını anlattığı öykülerinde ise insan sevgisi ile mesleğinin güzel ve zorlu taraflarını dile getirmiş, öğretmenliği yüceltmiş, bir cumhuriyet öğretmeninin nasıl olması gerektiğini anlatmış. halk kültürünü, deyimleri özellikle ön plana çıkarmış.


Hem doğup büyüdüğü memleketinin insanlarını anlattığı öykülerinde, hem simgesel öykülerinde, hem de fantastik bir öykü olan Nuymar Nibron'da insan sevgisini ön plana çıkararak çok güzel işlemiş. Hemen hemen tüm öykülerinde toplumsal olaylara, kültürel ve anlayış farklılıklarına dokunarak bunların insan yaşamındaki olumlu olumsuz etkilerine değinmiş.


Niyazi Uyar'ın tema olarak "İnsan sevgisini" temel alıp işlediği öykülerden oluşan kitabını zevkle okudum. Arkadaşımızı kutlar, yeni öykülerinde başarısının devamını dilerim.

70 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page