KARA GÖRÜNDÜ
top of page

KARA GÖRÜNDÜ



Niyazi UYAR*


Değişecek kardeşim değişecek, ister batıni olsun, ister bilmem ne, hiçbir güç karşı duramayacak değişime. Öyle öğrenmiştim ben, öyle öğrenmişti bizim kuşak; öyle diyordu diyalektik! Bize çelme takmaya çalışan, kim olursa olsun, “her türlü esbab-ı cefasın toplayıp gelsin,” vız gelir bize vız, karşı duramayacaksın kardeşim. Ne demişti koca usta?


Bizim kuvvetimizdeki hız,

Ne bir din adamının dumanlı vaadinden,

Ne de bir hülyanın gönlü yakışındandır.

O yalnız

Tarihin o durdurulmaz akışındandır!”


Ne yaparlarsa yapsınlar ne çeşit alavere dalavere yaparlarsa yapsınlar, bundan sonra can suyu olmayacak artık onlara. Belki az bir gecikme olur, hepsi o! Bize umut aşılayan, umudumuzu dağlar kadar büyüten, yurdumun bütün insanlarına, cani gönülden teşekkür etmek, benim gibi düşünenlerin insanlığındandır. Bu teşekkürlerin belki de en büyüğü, öteden beri siyasal mülahazalara karşı olan eşimden. O siyasal argümanlara, söylemlere hep mesafeli dururken, onca yıldır, nefesiz soluksuz kalmış olacak ki, bu sefer bir volkan gibi patladı. Benden çok siyasi gündemi takip etmeye başladı. Gördüğü her hukuksuzlukta öfkesi kabardıkça kabardı. İptal edilen seçim bölgelerine dair, öfkelendikçe öfkelendi, ben diyebilirim ki, Ekrem İmamoğlu’nun yeni bir 24 Haziran’ı geliyor bu seçim iptal olan yerlerde. Bu sefer şamar daha bir okkalı olacak. Eşim gibi düşünen yurdum insanının refleksleri “Osmanlı tokatı” olarak şaklayacak; yüzlerine yaşayıp göreceğiz.  

  

Biz kazanacağız, aslında ne siz ne biz de, çünkü biz birlikte bir halkız. Biat edenler halkta yana olması gerekenler siz yerinizi ve sınıfınızı bilmiyorsunuz…  Bakın bundan sonra biz kazanacağız, bu halk kazanacak, çünkü biz halkız, çünkü biz haklıyız!


Hani demişti ya yolunu, yörüngesini şaşıran bir hanımefendi,


“Cumhuriyet bir reklam arasıdır,” aynen böyle demişti o hanımefendi. Bunu söyleyenin bir kadın olması insanın içini acıtıyor. Be güzel kardeşim, cumhuriyet olmasaydı ne sen bu sözü söyleyebilirdin ne de seni duyan eden birileri olurdu, sen bulunduğun yerde olmaz; evde elinde terlik kocanın işten gelmesini beklerdin kapıda.


Bak hanımefendi Cumhuriyet bir ana fikirdir, fikri hümayundur. Onun ne olduğunu, öğrenmen için, önce bir kadın olarak, kim olduğunu, nerede durman gerektiğini, içinde bulunduğun topluluğun kadınları nasıl gördüğünü öğrenmen gerekecek; fakat bunu öğrenebilmen gerekecek, fakat senin bunları öğrenebilmen için kırk fırın ekmek bile yetmeyecek!


“Be be be ben... gö gö gö gördüm” diyordu kaptanın gözcüsü Hüso,

“Kara göründü, kara göründü!”


Ne edersen et, şeyini, hangi tavana vurursan vur, atı alan bu sefer bizim kız oldu, Üsküdar'ı geçen bu sefer bizim güzel gözlü kız oldu; bizim Cumhuriyet kızı oldu!


Ne yaparsan yap kara göründü!

                                                                                                   Nisan 2024 / Salihli

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Lale Devri

1/3
bottom of page