Türkiye'nin Yurtdışındaki Üsleri ve Askerleri
top of page

Türkiye'nin Yurtdışındaki Üsleri ve Askerleri


1961 Anayasası’nın getirdiği özgürlük ve demokratik haklar ortamında sol ve antiemperyalist düşünce ve akımlar her alanda sahne aldı. 1965 ve sonrasındaki öğrenci hareketleri, özellikle de ABD aleyhtarlığı tavan yapmaya başladı. 6. Filoyu protesto gösterilerinden tutunuz, bankaların, petrolün millileştirilmesi ve ABD üslerinin kapatılmasına kadar çok geniş bir yelpazede gösteriler yapılıyor ve yazılar dergiler kitaplar bildiriler yayınlanıyordu.

ABD - NATO üsleri tam bir hedef durumunda idi. Hele İncirlik’e giden generalimizin çok alt düzey bir subay tarafından üsse sokulmayışı, bu tartışmaları daha da alevlendirmişti. Ayrıca bu üsler olası bir NAO-ABD, Sovyet -Varşova çatışmasında hedef olacak ve nüklear bombalarla vurulabilecekti.

Türkiye risk altındaydı. Her ne kadar bu üsler Türkiye için Sovyet tehdidine karşı bir şemsiye olarak gösterilse de. Bu yoğun eleştiriler karşısında Başbakan Demirel “Türkiye’de üs yoktur, tesis vardır” diyerek konuyu yumuşatmaya çalışıyordu.

O köprülerin altından çok sular aktı.Türkiye ABD ve NATO’ya rağmen Kıbrıs’a asker çıkararak oradaki soydaşlarımızın katledilmelerine engel oldu.Hak hukuklarını koruma altına aldı. Derken Pakistan’a Afganistan’a asker gönderdik. Özbek general Raşid Dostum’u destekledik. Türkiye’de zaman zaman ağırladık.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra yakın çemberimizde olaylar hızla gelişti.Bosna-Hersek, Arnavutluk, Azerbaycan gibi dost ülkelere de gerek NATO çerçevesinde ve gerekse ikili antlaşmalar gereği askerler gönderdik. Buralarda üsler kurduk. Bu tarihimizin misyonu olduğu kadar, dost ve kardeş ülkelere el uzatmanın ve büyük bir devlet olmanın kaçınılmaz zorunluluğuydu.

Bir zamanlar başka ülkelere kapılarını açan, üs kurduran Türkiye, şimdi yabancı devletlerde üsler kuruyor askerler bulunduruyor. Yabancı üslere karşı çıkanlardan, bizim başka ülkelerdeki üslerimize itiraz edenler yok. Demek ki bakış açıları da zamanla değişiyor. Nasıl değişmesin ki, düne kadar Rusya dediğimizde hemen “Gomünistlar Moskova’ya” denilirdi. 6.Filoyu protesto ettiğimizde Milli Türk Talebe Birliğinin mücahitleri, bugünkü Milli Görüşçüler bizlere VATAN HAİNİ diyerek saldırıyor, dövüyor ve hatta öldürüyorlardı.

Şimdi o kadrolar iktidardalar. Rusya ile can ciğer kuzu sarmasılar. Ve ticari, ekonomik ve askeri alanda projeler geliştiriyorlar. ABD ise özellikle bu kesimler tarafından ŞEYTAN olarak nitelendirilmektedir. Aşağıda sizlere Türkiye’nin üs kurup asker bulundurduğu ülkeleri ve askerlerimizin sayısını veriyorum. İlginizi çekeceğine eminim. KOSOVA : 400 ARNAVUTLUK DENİZ ÜSSÜ : 124 LÜBNAN : 100 KKTC : 50.000 SUDAN : Suvadis Adası Türkiye ‘ye tahsis edildi IRAK : 2900 (10 üs) KATAR : 300 SOMALİ : 200 AZERBAYCAN : 70 üs ancak asker sayısı değişken AFGANİSTAN : 2000 SURİYE : 5000 12 üs BOSNA HERSEK : 250

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page