top of page
1/2

ÇAĞDAŞ UYGARLIK

Güncelleme tarihi: 25 Nis 2021


Uzun bir aradan sonra, yine birlikteyiz. Sizle biz, tohumla toprak gibiyiz. Sizle biz, denizle balık gibiyiz. Ne siz bizsiz; ne de biz sizsiz olabiliriz. Sizle biz güneşe âşığız. Çünkü biz aydınlıktan yanayız.


Ne mutlu okullar açıldı, bu geniş bahçe sizlerle şenlendi. Biliyor musunuz sevgili çocuklar, toprağı güzelleştiren üstündeki bitkidir. Ağacı, ağaç yapan onu değerli kılan üstündeki meyvedir. Bu taş yapılara, beton yığınlarına ruh veren sizlersiniz.

Bizim işimiz, insan eğitmektir, aklı olan sorgulayan bireyler üretmektir. Bize bu ödevi veren çağdaş uygarlıktır. O hedefi gösteren de Atatürk’tür. Çağdaş uygarlık öyle bir ışıktır ki sevgili öğrenciler, ona sırtını dönenler, onu inkâr etmeye çalışanlar, yok olmaya, kul olmaya mahkûmdurlar. Biz eğitimciler, gözümüzle görür; beynimizle düşünürüz. Biz hiçbir zaman aklımızın zincire vurulmasına izin vermeyiz. Çünkü biz cumhuriyet öğretmenleriyiz. Kula kul olmayı reddeden, Atatürk ilkelerinin birer sıra neferiyiz. Bu bayrağı bugün biz taşıyoruz. Yarın onu daha yükseklere çıkaracak sizlersiniz. Hiç kuşkum yok ki, çağdaş uygarlık bayrağını Everest’in doruğuna dikecek Bal’lı öğrencilerim olacaktır.


Ben bir Cumhuriyet öğretmeniyim. Onun gereklerini yerine getirirken Kâbe’m insandır. İnsanı eğitmek mesleklerini en yücesidir. Bu bir aşk işidir. Aşkı olmayan bu mesleği yapamaz, yapsa bile bir nesli yok eden gafil olup çıkar.

Bilgeye, “aşk nedir,” diye sormuşlar. O da tanımlamış: “Aşk sevmektir, sevip de kavuşamamaktır" demiş. İşte eğitimcilik de aşktır, sevip de kavuşamamaktır. O bir tutkudur. İmkânsızı yapmaya çalışmaktır. Bizim işimiz, laf değil, iş üretmektir, iş!


Sevgili öğrenciler, aklı ile düşünen, beyni ile sorgulayan, bireyler olmak, özgür düşüncenin, aydınlığın, hâkim olduğu demokrasinin yerleşip kökleştiği cumhuriyetle olur. Şu kesin olarak bilinmelidir ki, ona anlam kazandıran demokrasidir. Kim ne derse desin, Atatürk Cumhuriyetinin hedefi çağdaş uygarlıktır. Çağdaş uygarlık, cumhuriyetin kurucularının varmak istedikleri noktadır. Çağdaş uygarlık, bizler için ekmekle - su gibidir, çağdaş uygarlık bizim için olmazsa olmazdır. Çünkü bize bunu emreden bilimdir, akıldır. Biz, aklı ile düşünen, beyni ile sorgulayan bireylerin yoğun olduğu bir kurumda bulunuyoruz. Biz Bornova Anadolu Lisesiyiz. Burada bulunmanın icabı, cumhuriyeti sevmektir, burada bulunmanın icabı özgürlüğe âşık olmaktır, burada bulunmanın icabı, Atatürk’ü sevmektir.


Bakın sevgili gençler Atatürk biz İzmirliler için ne diyor:

“Ben İzmir’i ve bütün İzmirlileri severim. O güzel, temiz kalpli İzmirlilerin de beni sevdiklerine eminim!”

Evet, Mustafa Kemal biz de seni çok seviyoruz. Beynimiz yerinde olduğu sürece seni seveceğiz. Bornova Anadolu Lisesi gençliği de seni çok seviyor. Çünkü Türk gençliği aklının, özgür iradesinin ipotek altına alınmasına asla izin vermemiştir; bundan sonra da asla izin vermeyecektir... Bunun aksini düşünmek eşyanın tabiatına aykırıdır. Sevgili gençler ben okulumu çok seviyorum, ben cumhuriyeti çok seviyorum, çünkü ben insanı seviyorum. Saygılarımla…


(Eğitim Öğretim Yılı Açılış Konuşması)

Niyazi Uyar - Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/669
bottom of page