Ada Kültür Sanat Edebiyat Dergisi - Bahar 2019
top of page

Ada Edebiyat Dergisi

Güncelleme tarihi: 20 Oca 2021



Yeniden Merhaba. Bugün sizlere “Ada” isimli mevsimlik Edebiyat Dergisinin Bahar-2019 sayısını tanıtmak istiyorum.

Derginin adı; MaviADA isimli dergiden gelmekte olduğunu anlıyoruz. Yani MaviADA dergisini hazırlayan grup çıkarmaktadır. Çünkü derginin kolofon sayfasında bu husus şu şekilde belirtilmekte: “MaviADA adına” ve “Bu bir MaviADA girişimidir”

Merkezi İstanbul/Kadıköy olan dergi ve elimdeki sanırım ilk sayısı. Derginin aynı zamanda WEB sayfası da mevcut... Dergide yer alan, almayan bazı edebi eserler bu sitede varlığını göstermekte. www.adadergi.com.tr

Dergi çoğunlukla, şiir ve düz yazıya yer veriyor. Yani içeriğinde ziyadesiyle deneme, öykü vs. mevcut.

Bahar sayısının kapak görselindeki çiçek açmış şeftali ağacı baharı müjdelerken, büyük kırmızı kalp ve ondan parçalar koparıp götüren kelebekler ise ayrılığı veya hüznü simgelemektedir. Arka kapakta ise Nazım Hikmet’in Nikbinlik isimli şiiri yer alıyor.

Dergi dediğimiz gibi mevsimlik çıkıyor. Ücretsizdir ve ücretsiz kalacağı ancak dergiye maddi ve manevi desteği olanlara dağıtılacağı iç kapakta belirtilmiş. Derginin Sorumlu Sahibi; Nurten Bengi AKSOY (Yıllık Katılım Payı 40 TL) Yönetimde: Nurten Bengi AKSOY, Aycan AYTORE, Fadime Y. KAROĞLU Yayın Yönetmeni: Şenol YAZICI

Dergi, Şenol YAZICI’nın 90’lı yıllarda bir gazete için kaleme aldığı (Sorumlu Biziz) isimli bir yazısıyla başlıyor. Yanında Mustafa Ruhi ŞİRİN’in güzel bir şiiri mevcut. (Çocuk Kalbimdeki Kuş)

Diğer yazılarda ise, Aycan AYTORE (Bir Ölümsüz Konçerto), Bengi Su AKARCA (Erguvanlar Gittiler), Nurten Bengi AKSOY (Kadere Sürgün), Zeki SARIHAN (Gözümde Tüter Damları), Ferhat KARAKAŞ (Sen), Fadime Y. KAROĞLU (İçimden Kuşlar Geçiyor) Rahim GÜR (Annem), Kemal TEKİN (Zeliş), Esra Odman İYİER (Ağlayan Deve Tabanı) ve Niyazi UYAR (Bizim Arap),

Dergide dikkatimi çeken güzel bir husus var. Belirtmeden geçemeyeceğim. Pablo Neruda, Ahmet Arif, Nazım Hikmet, Sebahattin Ali, Ahmet Erhan, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Edip Cansever ve Deniz Gezmiş’ten şiirler dergide yer yer serpiştirilmiş durumda. Çok hoş görsellik katıyor.

Fakat dergide günümüz şairlerinin şiirlerine yeterince yer verilmediğini üzülerek görüyorum. Toplamda 6 şiire yer verilmiş. Daha fazla şiire yer verilirse seviniriz.

Sırasıyla sevdiğim dizelerden örnekleriyle; Mustafa Ruhi ŞİRİN- Çocuk Kalbimdeki Kuş “Uçmak mavi bir türkü”, Leman MÜFTÜOĞLU- Kısmetse “Rüzgârlar okşayacak saçlarını / Bir tutam papatya sarısıyla”, Fuat ÖZGEN- Sarmaşık Âşık “Yaprağıyla, çiçeğiyle urganını gizleyip / Mezarı süsler gibi” Cemal KARSAVRAN- Lodos Vurgunuyum “Öksüz bir çocuk gözyaşlarını döküyor denize”, Gülgün ÇAKO- Temiz Bitmez / ki Oyunlar “ çamuruma dokunma anne! / göze aldım / kızarsan kız…” Yusuf AKSOY – Ver Elini “elini ver / gökkuşağı olsun hayat”,

Arka iç sayfada Pablo NERUDA’nın “Bu Gece En Hüzünlü Şiirleri Yazabilirim” isimli şiirinin çevirisi (Çeviri Hilmi YAVUZ) ve yanında edebi konulu bir karikatür bulunuyor.

Şiiri seven, yazan veya takip edenler için bu dergiyi de tavsiye ediyorum. Derginin kendine göre bir çizgisi var. Seçki şiirlerle de Türk Şiirini yerelden genele taşıyor. Takip edilmesi gereken bir dergi… Dergi 28 sayfa ve 2. hamur kâğıda basılmış siyah beyaz bir dergi. Kapağı kuşe. Dergiye abone olarak ve eser göndererek destek olmak isteyenler adamavi@gmail.com adresine e-posta gönderebilir.

Yolun açık, okurun bol olsun Ada.

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page