NİÇİN FELSEFE?
top of page

NİÇİN FELSEFE?

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2020


FELSEFEYİ sevmeyen, onu okullarda sınırlayan; bir sapma, söz cambazlığı, zararlı düşüncelerin sızacağı pandora kutusu gibi gören ülke var mıdır acaba?

Varsa niçin?


NASILı değil, NİÇİNi merak eden, sorgulayan FELSEFEyle, dinlerin bir kan uyuşmazlığı olduğu bilinir. Başlangıçta bir felsefe olarak başlayan sonradan dine dönüşen Budizm'den sonra mı gelişti bu, kimbilir? Her ne ise ama Felsefe bizim genel olarak soğuk durduğumuz bir alandır.


Oysa bu topraklar Felsefe'nin beşiği olmuş topraklar. Aristo bile gelip Felsefe okulunu ASSOS'ta açmıştı.

ANTİK ÇAĞDA Romalı, fethettiği yeni ülkelere , bozar diyerek edebiyatçıları ve hukukçuları sokmazdı ama felsefecileri el üstünde taşırdı.


Derler ya hani, yolsuz olmaz, demokrasisiz olmaz ya da sanatsız olmaz diye; bu yerine göre önemli unsurlar aslında yaşamın bir alanıdır, ama FELSEFE hayatın kendisidir? Bugünkü yaşamı kolaylaştıran, vardığımız uygarlığı açıklayan, gündelik hayatımızda mutlu yaşamamızı sağlayan da felsefedir. Gökyüzünde uçan uçaklardan, aya giden insana ya da onulmaz hastalıklara bulduğumuz çarelere, yaşamımızı daha iyiye taşımak için oldurduğumuz rotaya, yani yaşam felsefelerimize kadar bütün gelişmelerin ve uygarlığın kaynağında felsefe vardır.


Nasıl mı? HERŞEY DÜŞÜNMEKLE BAŞLAMAZ MI? Felsefe de bir düşünce bilimidir. Burdan hareketle biz düşünmeyi sevmiyoruz mu diyeceğiz? Oysa yüzyıllar önce Augistunus; “Düşünmek, ruhun varlığının ispatıdır,” demiş.


İnsanlığın varlığı, bugünü olduğu kadar, yarını da felsefenin her zaman derdi olmuş.

DÜŞÜNÜRLER, insanlığa daha güzel bir dünya için önermeler yani UTOPYAları ve başımıza gelecekler için uyarılar içeren DİSTOPYALARı yazmış.


O zaman bizim FELSEFEYLE zorumuz ne?


O kadar kötü düşünmeyelim, öykünün, romanın kulüpleri yok ama felsefenin var ve yığınla ilgilisi de... Hem de bu ülkede...

Belki de sorun bir karşı olma da değil; başka bir şey... Aklıma gelen ilk örnekle belirtirsem belki siz de doğrularsınız, her kahvede okey ve kağıt oyunu ya da oynayanı bulursun, ama ancak bazı özel yerlerde bezik takımı bulur ya da briç oynayacak dört kişiyi bir araya getirirsin. Felsefe sadece düşünmek değil, o her insana özgü, FELSEFE sistematik bir düşünme tarzı, yani ilgi ve eğitim istiyor. Bizse eğitimi çok sevmeyiz, hele seçkinleştiren, özellik isteyen eğitimi hiç...


MART ayı boyunca öteki yazıların yanında bunun üzerinde konuşmaya ne dersiniz? FELSEFEYLE ilgili yazı ve düşüncelerle bir DOSYA çalışması yapmayı da düşündük? UTOPYA ve DİSTOPYAlar başta olmak üzere, filozoflar, felsefe üzerine her şey konumuz. Dileyen eski ya da yeni yazılarla İLETİŞİM sayfamızdan katılabilir.


Ayrıca FORUM bölümünde NİÇİN FELSEFE?.. başlığıyla FELSEFE NEDİR, NİÇİN SEVMİYORUZ, NEDEN SEVMELİYİZ ya da NİÇİN SEVİYORUZ; yani FELSEFE üstüne her şey... konusuna yorumlarınızla katılabilirsiniz.


Düşünmek miskin miskin baharı beklemekten daha iyi değil mi?






37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

YAŞAR KEMAL

1/3
bottom of page