Sevdadır
Göğü kucaklayıp getirdim sana
yorgun bir işçinin yüzüne benziyor yüzün
Çam kolonyası getirdim sana
kentli dağlıların haklı sevdasını
bolu ormanlarından çarpan bir koku
sanki köroğlunun ter kokusu
aman kokusu, billah kokusu
sana umudu öğretemeyenlerin suçu mu var
bak yeryüzü ne kadar geniş
gözünden öpecek bir yer bırak
Giyecek çamaşır getirdim sana
adettir diye değil, sevdim diyedir
bedenim uygundur diye bedenine
Günler sarmal bir yay gibi
bahar annemizin yemenisindeki solgun çiçektir
seni ben her yerinden öperim
düşürmem sigaramın ucundaki külü ben
caddeler nasıl da genişliyor
bileyli bir makas vardı yanımda
hadi kes büyüyen tırnaklarındaki kiri
oyyy nasıl söyleyebilirim
deliren sevdamızın kısrak huyunu
tuttururlar, o kadarına izin verirler
kahreden bir ayrılığın çılgınlığı değil bu
bir isyanın kelepçeleşmiş resmidir parmaklarımız
oyyy mahpusluk mahpusluk...
Arkadaş Zekai ÖZGER
8 Ocak 1948 yılında Bursa'da, Selanık göçmen işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Zekai Özger, şiirlerini Arkadaş Z. Özger adıyla yayımlar. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksek Okulundan mezun olduktan sonra TRT'nin Ankara bürolarında çalışır.
Kent 16, Soyut, Forum, Papirüs, Yordam, Dost, Yansıma dergileri ile Ulus gazetesinin kültür-sanat sayfalarında şiir ve yazıları yayımlanır. 1965 yılında, henüz 17 yaşındayken "Kent 16" dergisini arkadaşı Ömer Zafer Göktürk ile birlikte çıkarırlar, tek sayı çıkan (Aralık 1965) dergide şairin yayımlanan ilk şiiri de (Niye Kapalı Kapılarınız - Bulamıyoruz) yer alır.
24 Ocak 1971 tarihinde SBF yurduna yapılan polis baskını ve gözaltı sırasında işkenceye varan dayağa maruz kalarak başına ağır darbeler alır. Aradan yıllar geçtikten sonra 29 Nisan 1973 sabahı Ankara'da, sokakta ağır yaralı bir halde bulunur, kaldırıldığı Numune Hastanesinde 5 Mayıs 1973’te, henüz 25 yaşındayken beyin kanamasından öldüğü belirlenir. Arkadaşları, ölümünü SBF yurdunun basılması sırasında başına aldığı ağır darbelere bağlarlar.
Erken ölümü nedeniyle "Ne zaman yayımlarsam yayımlayayım adı 'Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası' olacak!" dediği şiir kitabını yayımlama olanağı bulamaz. Dergi ve gazetelerde yayınlanan şiirleri ölümünden sonra Tekin Sönmez tarafından "Şiirler" adıyla bir kitapta toplanır ve yayınlanır. Kenan Yücel tarafından yayına hazırlanan "Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası" adlı kitapla şairin şiirleri isteği doğrultusunda gerçek adına kavuşur.
Arkadaş Z. Özger, şiir yazdığı yıllardaki üniversite ortamının da etkisiyle ölüm ve cinsellik konularını şiirlerinde sık sık işlemiştir Çoğu arkadaşının aksine dönemin sert siyasi şiir geleneğine uymayıp kendi yalnız yolunu oluşturduysa da ölümünden sonra adı akıllarda kalan arkadaşları değil o olmuştur. En çok da Arkadaş'a yakışmıştır bu öncül kimlik.