Şimdi "Üşür Ölüm Bile"
top of page

Şimdi "Üşür Ölüm Bile"

Güncelleme tarihi: 7 Ara 2020


Yaşanmış bir olaya dayalı bu şiirde üşümek oyun kalır , donarsınız....

ÜŞÜR ÖLÜM BİLE

Bir ormanda tutup onu

Bağladılar ağaca Yumdu sanki uyur gibi Gözlerini usulca

Bir soğuk yel eser Üşür ölüm bile

Anlatır akan kanı Beyaz sesiyle

Diz çöktüler karşısına Sonra ateş ettiler Parçalanan yüreğine Yuva kurdu mermiler

Bir soğuk yel eser Üşür ölüm bile Anlatır akan kanı Beyaz sesiyle

Gelip kondu bir güvercin Ellerine o gece Kırmızı bir çelenk oldu Bileğinde kelepçe

Bir soğuk yel eser Üşür ölüm bile Anlatır akan kanı Beyaz sesiyle

*

ÜLKÜ TAMER

İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerinden olan şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer 1937'de Gaziantep'te dünyaya gelir. Çocukluğu ve ilköğrenim yılları bu kentte geçen yazarımız orta öğrenimine İstanbul'da devam eder ve Robert Kolej'den mezun olur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydını yaptırsa da yarım bırakarak, İÜ Gazetecilik Enstitüsünde öğrenime başlar ve mezun olur. İlk şiiri "Dünyanın Bir Köşesinden Lucia"1954 yılında Kaynak dergisinde yayınlanır.

1964-1968 yılları arasında oyunculuk yapar, ancak kendi oyunculuğunu yeterli bulmadığı için bu işe devam etmez. Çeşitli yayın organlarında danışman-editör olarak çalışır, yayıncılık ve çevirmenlik yapar. Şiirleri 1954'den itibaren Kaynak, Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi dergilerde yayımlanır. İlk şiir kitabı Soğuk Otların Altında 1959'da çıkar.


İkinci Yeni'ye, bu akımın ana çizgileri oluştuktan sonra dahil olduğu halde, kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle dikkatleri çeker. Şiirinin kaynakları, Halk Edebiyatından Batı Edebiyatına uzanan çok geniş bir çerçeveyi kapsar. Çoğunlukla keskin bir ironiyle örülmüş derin acıların ve beşeri trajedilerin dile geldiği şiirlerinde 1970'lerden sonra toplumsal duyarlıklar da öne çıkar. Yayımladığı yedi şiir kitabını 1986'da "Yanardağın Üstündeki Kuş" adlı kitapta bir araya getirir 1991 yılında dört öyküsünü içeren "Alleben Öyküleri" adlı kitabını, 1997'de ise "Alleben Anıları" adlı öykü kitabını yayımlar. Bunu, 1998'de yayımlanan "Yaşamak Hatırlamaktır" adlı anı kitabı izler. Oyunculuk dönemi anılarını içeren "Bir Gün Ben Tiyatrodayken" 2003'te yayımlanır. Euripides, W. Shakespeare, A. Çehov, B. Brecht, A. Miller, E. lonesco, J. Steinbeck, T. S. Eliot, H. Ibsen gibi yazarlardan otuzun üzerinde oyun çeviren Tamer,'in bu oyunlarının pek çoğu özel tiyatrolarca sahnelenir. Edith Hamilton'dan Mitologya çevirisiyle TDK 1965 Çeviri Ödülü'nü kazanır. "İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür"(1966) adlı kitabıyla 1967 Yeditepe Şiir Ödülüne, 1979'da çevirileri nedeniyle Macaristan Halk Cumhuriyetince verilen Endre Ady Ödülü'ne, "Alleben Öyküleri" adlı öykü kitabıyla 1991 Yunus Nadi Ödülü'ne, 2014 yılında "Bir Adın Yolculuktu" adlı kitabı ile de Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'ne değer bulunur.

Bugün (2 Nisan 2018) 81 yaşında yaşama veda eden yazarımızı saygıyla anıyoruz...


Gerçek bir yaşam öyküsüne adanmış şiirin bestelenmiş halini Suavi'nin güzel sesinden dinlemek isterseniz videoya tıklayın.


86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page