Yaşlılar Haftası
top of page

Yaşlılar Haftası

Hemen her güne, her haftaya bir etiket yapıştırıp yaftalamayı seven birileri 18-24 Mart arasındaki haftayı da yaşlılara lütfetmişler ve adına da "Yaşlılara Saygı Haftası" demişler. Hepimizin bildiği gibi yaşam çocukluk, gençlik, olgunluk ve yaşlılık gibi göreceli kavramlar arasına sıkıştırılmış bir süreç. Bu süreçte bir yanda henüz yirmili yaşlarını sürmesine karşın kendini yaşlı hisseden, umudunu yitirmiş pek çok genç varken çevremizde, bir yandan da seksenli yaşlarında hâlâ üreten, yaşama direnen hayat dolu yaşlıları görüyoruz


Her ne kadar yaşlılık kavramı, belli rakamlar arasına sıkıştırılmış fiziksel bir kavram olsa da aslında insan hissettiği yaşı yaşıyor; ama yaş aldıkça bir yandan yaşadığı fiziksel değişime dertleniyor, bir yandan da yaşam mücadelesi içinde heder ettiği günlerine yanıyor ve şaşkınlıkla ruhunun yaşlanmadığını görüyor. Böylece ya her şeyden elini eteğini çekiyor ya da yaşama daha sıkı tutunmaya çalışıyor,


İşte, biz de “Yaşlılara Saygı Haftası” diye adlandırılan bu haftada saygı ve sevgi dileklerimizle birkaç söz derledik; ruhu genç, eli öpülesi büyüklerimiz için…

*Yaşamak, direnmek; sevmek ise güvenmektir. Şunu unutma: İnsan çoğu zaman dünyanın hâkimi, bazen de küçük bir kalbin esiridir (Mevlânâ)


*Gençlikte günler kısa, yollar uzun; yaşlılıkta ise günler uzun, yollar kısadır (Immanuel Kant)


*Mutluluğun temel koşulları; yapacak bir şeye, sevecek bir şeye, umut edecek bir şeye sahip olmaktır (İlka Chase)

*Hoş bir biçimde yaşlanmanın sırrı, yeni insanlar tanıma ve yeni şeyler görme coşkusunu asla kaybetmemektir (Jackson Brown)


Unutma, bir kalbi kırdıktan sonra özür dilemek fayda sağlamaz. Bil ki telafisi olmayan şeylerin izahı gereksizdir (Victor Hugo)


*Hepiniz inancınız kadar genç, şüpheniz kadar ihtiyar; kendinize olan güveniniz kadar genç, korkunuz kadar ihtiyar; umudunuz kadar genç, yeisiniz kadar ihtiyarsınız (Samuel Ullman)

*İnsanın büyüdükçe mi artıyor dertleri, yoksa insan büyüdükçe mi anlıyor gerçekleri? (Özdemir Asaf)


*İnsanda, hayallerin yerini anılar almaya başlamışsa, yaşlılık başlamış demektir. (James Brewer)


*Bir mutluluk kapısı kapandığında diğeri açılır. Ancak biz kapanan kapıya o kadar uzun bakarız ki, bizim için açılmış bulunan yeni kapıyı görmeyiz (Helen Keller)

*Giden dönmeyecekse; kalanların değerini bileceksin. Ölenle ölünmüyorsa eğer kalanlarla yaşamaya devam edeceksin (Dostoyevski)


*İnsanlar, dünyada çabuk yükselen şeylere değer verirler ama hiçbir şey toz ve tüy kadar çabuk yükselmez (Horace Mann)

*Eden kendisine eder, yapan bulur ve çeker. Unutma, kazanmak koca bir ömür ister. Kaybetmeye ise anlık gaflet yeter (Mevlânâ)


*Gençlik ilkbahar gibidir, yaşlılık ise kışa benzer, öyle bir kış ki arkasından bahar gelmez (Firdevsi)


*Bir kalbin içinde ne taşındığını asla bilemezsin. Kırmadan önce iyi düşün. Belki de içindeki sensin (William Butler)

*Gençken bilgi ağacını dikelim ki yaşlandığımızda, gölgesinde barınacak bir yerimiz olsun (Lord Chesterfield)


*Yeni baştan yaşama fırsatım olsaydı, bu sefer daha fazla hata yapma yürekliliğini gösterir, sakinleşir, jimnastik yapardım. Şimdiki yolculuğumdan daha uçarı bir insan olurdum (Nadine Stair)

Hazırlayan: Nurten B. AKSOY

Etiketler:

59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page