Sevgili Abdülhak Şinasi,
top of page

Sevgili Abdülhak Şinasi,

Güncelleme tarihi: 5 Oca 2022


Varşova, 13 Ekim 1926

Sevgili Abdülhak Şinasi,


Adresinizi bugün öğrendim ve hemen yazıyorum; birkaç ay önce öğ­renmiş olsaydım ne kadar iyi olurdu. Korkarım ki bu mektuplaşma konusun­da yine beni haksızlıkla suçlandıracaksınız. Siz benim adresimi biliyordu­nuz, niçin iki satırlık bir şey yazmadınız desem, çıkışmamın haklı olduğunu kabul eder misiniz?


Her ne ise… Bildiğiniz gibi, dört aydan beri Varşova’dayım. Çok sükûnlu bir hayat geçiriyorum. Çalışma haricinde aralıksız okuyorum. Ede­biyatın sağlam ve gerçek çeşidi olarak nazarımda tarih kaldı. Şiir edebiyat­tan sayılmadığı için onu nadir ve müstakil bir cevher olarak bir tarafa bırakı­yorum. Dediğim gibi, bir hayli eski tarih okudum. Şimdi, bu yaşımda, daha iyi anlıyorum. Diyebilirim ki, vatanda millî kuruluşumuzu, ilk defa iyi anlatım. Etrafımda İstanbul kütüphaneleri bulunmadığıma yanıyorum. İstanbul’da iken vaktimi boşuna geçirdiğimi, az okumuş olduğumu anlıyorum.


Okumakta olduğu gibi, yazıda da edebiyat heveskârlığından uzağım. Ben şiirdeki birkaç parçamdan memnunum; fakat okunacak şeyleri oku­makta geciktiğime pişmanım. Henüz vakit var mı diyeceksiniz? Onu pek zannetmiyorum. Girdiğim yaştan iniş aşağı bakmaya başladım. Bizim nesil ihtiyarladı ve ihtiyarlığının pek farkında değildir, ben farkına vardım.


Varşova’dan ikinci bir mektubumda bahsedeceğim. Bu ilk mektubum bir giriş olsun. Özlem ve sevgiyle ellerinizi sıkarım aziz ve biricik kardeşim efendim.



Yahya Kemal Beyatlı

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

MESUT KARA

1/3
bottom of page