Oktay Rıfat
top of page

Oktay Rıfat


Oktay Rifat’ın (10 Haziran 1914 – 18 Nisan 1988) aramızdan ayrılışının 33. yılındayız.



Nâzım Hikmet’in Budapeşte Radyosunda okuduğu Oktay Rıfat şiirlerini aşağıda paylaşıyoruz.


İki büyük ustanın anısına saygıyla…


O radyo programında Nazım Hikmet Oktay Rıfat'ın şiirlerini okuyarak yorumlar yapar. Saklanan bu yorumların çözümleri aşağıdadır.


Konuşmanın Çözümü: Nazım Hikmet: Şimdi Oktay Rifat’tan okuyalım bir parça isterseniz. Oktay Rifat’ın kitabı elime biliyor musunuz bu da yeni geçti. Ben Oktay Rifat’ı da çok severim. Karga ile Tilki, bu Yeditepe Neşriyatı. Şimdi ben içinden size mesela bir şiir okuyayım. Şöyle bir şiir:

BAYIRAŞAĞI Sağımızda Pir Sultan Abdallarıyla rüzgâr gibi Solumuzda Köroğlu Kırk atlısıyla dolu dizgin Bolu dağını aştık vadiye iniyoruz Bir kasırga hâlinde Zangır zangır kamyon

Ne bizim Anadolu yolu ve ne bizim Anadolu’nun Romantizmi! Mükemmel şey. Şimdi izin verin bir tane daha okuyayım. Görüyorsunuz ya bana şiir okuyun deyince sonu gelmiyor bir türlü.

ağlama ahmet ağlama davranma kuşağına ikide bir anam avradım olsun bu kara günlerin sonu gelir büyük balık küçük balığı yutar demişler bok yemişler onu sardalyeler düşünsün sen balık değilsin ki ahmet mek parmak mek parmak daha sonu selamet (…) Ben maksada bakarım Mademki maksat barış Yurtta barış Cihanda barış Salla gitsin atom bombasını Misten Fisfis İnsan dediğin nedir Abur cubur Olsa da olur Olmasa da olur Maksat barış Yurtta barış cihanda barış Kendi savaş Adi barış Ama yanarmış yıkılırmış Boş veeer Maksat barış

... Nazım Hikmet: Nefis! Şimdi çocuklar ben biraz yoruldum…

*

Bu yazının aslını okumak ve ses kaydını dinlemek isterseniz buraya gidin.

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page