Bülent ECEVİT ve Edebi Kimliği
top of page
  • maviADA

Bülent ECEVİT ve Edebi Kimliği

Güncelleme tarihi: 4 Kas 2023


Ünlü Hint şairi Rabindranath Tagore ile Bülent ECEVİT henüz on beş yaşındayken babasının önerisiyle okuduğu Bahçıvan isimli kitabı aracılığı ile tanışmıştır. Bengal diliyle yazılan kitabın çevirmeni İbrahim Hoye'dir ve ECEVİT okudukça kitabın da yazarının da etkisi altına girmekten kendini alamamıştır.


Çok kısa bir süre sonra Bülent ECEVİT Rabindranath Tagore'nin Sebati Ataman çevirisi olan Postane isimli piyesini okumuş ve bu kitaptan da oldukça fazla etkilenmiştir. Böylece gün geçtikçe Hint Felsefesine ve Hint Edebiyatına ilgisi artmıştır. Öyle ki Robert Koleji’ne başladığında Tagore’un 1910’da yazılmış olan ve 1913 yılında Nobel Edebiyat Ödülüne hak kazanan destanı Gitanjali‘nin İngilizcesini okumuş, sonrasında da çevirmeye karar vermiştir.

Fakat çeviriyi yaparken eserin düzyazı niteliğinden hoşlanmadığı, istediği etkiyi yaratmadığını hissettiğinden dolayı şiir diliyle çevirmeyi seçmiştir. Bülent ECEVİT Gitanjali'yi 16 yaşındayken çevirmiştir ve aşağıda kitaptan alıntılanan bölümden de anlaşılacağı üzere etkilenilmeyecek gibi bir eser değildir...


Duam Budur

Fikrin korkusuz olduğu ve başın dik tutulduğu yerde Bilginin serbest olduğu ve dünyanın özel duvarlarla dar bölmelere ayrılmadığı yerde Sözcüklerin, doğruluğun derinliğinden meydana çıktığı yerde Berrak aklın nehrinin, ölmüş adetlerin hazin çölünde yolunu kaybetmediği yerde Zekanın sürekli olarak genişleyen fikir ve fiile senin tarafından sevk edildiği yerde Tanrım, sen benim memleketimi, işte bu özgürlük cennetinde uyandır Benim sana duam budur Allah’ım, bana sevinçlerimi ve üzüntülerimi kolayca kaldırabilecek gücü ver Bana fikre saygısızlık etmeyecek ve küstah kudretin önünde diz çökmeyecek gücü ver Bana başımı her günkü değersiz şeylerin üzerinde tutacak gücü ver

1944 yılında Robert Kolej’den mezun olan Ecevit, aynı yıl Basın-Yayın Genel Müdürlüğü’nde İngilizce çevirmeni olarak çalışmaya başladı. 1946 yılında İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’ndeki eğitimi yarıda bıraktı ve Londra Basın Ataşeliği’ne katip olarak gitti. Burada Bengalce ve Sanskritçe öğrendi. Hint edebiyatından çeviriler yapmaya Robert Kolej’de okuduğu yıllarda başlamıştı. Rabindranath Tagore’dan Gitanjalı (1941), Avare Kuşlar (1943), T.S. Eliot’tan Kokteyl Parti (1963) başlıca çevirileri arasındadır.


Mustafa Bülent Ecevit 28 Mayıs 1925 yılında İstanbul'da doğmuş, 5 Kasım 2006 yılında Ankara'da hayata veda etmiştir. Ecevit Türkiye'de yaşamı boyunca yer aldığı gazeteci, şair, yazar, siyasetçi ve Türkiye eski başbakanı kimlikleri ile hafızalara kazınmış önemli bir kimsedir.

1974 ile 2002 yılları arasında beş kez Türkiye başbakanlığı yapan Bülent Ecevit, düşünceleri ve uygulamalarıyla, 20. yüzyılın en değerli ve unutulmayan isimlerden biri olarak ülkemizin siyasi tarihinde yerini almıştır.

1972 ile 1980 arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı, 1987 ile 2004 arasında da Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığı yapmıştır. 1961 ile 1965 arasında 8., 9. ve 10. İsmet İnönü hükümetinde Çalışma Bakanı olarak görev almıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 11. ve 12. Dönem Ankara, 13., 14., 15., 16. ve 19. Dönem Zonguldak, 20. ve 21. Dönem İstanbul milletvekili olarak görev yapmış olan Ecevit, 1961'de Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961-25 Ekim 1961) yapmıştır.

2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üniversite mezunu olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'na aday olamamış, koalisyon partilerinin bu hükmü değiştirme teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetmiştir.


Etiketler:

77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page