Bir Ayrılık
top of page

Bir Ayrılık

Güncelleme tarihi: 4 Şub 2021



/

maviSİNEMA

/

Bir Ayrılık (A Separation)


SİMİN : Senin oğlun olduğunun farkında mı?


NADER : Ben onun benim babam olduğunu biliyorum.


Sizler izledikten sonra ne düşüneceksiniz bilmiyorum fakat bana kalırsa filmin en vurucu sahnesi yukarıda yazdığım diyaloğun geçtiği sahneydi.


Biraz sonra izleyeceğimiz iki saat üç dakika süren, oscar ödüllü bir film; orjinal adı Seperation olan Bir Ayrılık.


Asghar Farhadi'nin yönettiği ve 1 Temmuz 2011 yılında gösterime giren film, yüzyılımızda sinema sektörüyle yükselen bir ivme gösteren İran yapımı bir film. Filmin başrollerinde; Leila Hatami, Payman Maadi,Shahab Hosseimi oynuyor. Senaryosu ise yine filmin yönetmeni Asghar Farhadi'ye ait.


Burada oscar ödüllü bir film diye belirttiğime bakmayın; film ve ekibi çeşitli ülkelerde, farklı kategorilerde tam otuz iki ödüle layık görülmüş. Hani şu ödül avcısı dedikleri filmlere örnek gösterilebilecek bir film yani. Ben diğer mecralardaki film yorumlarında olduğu gibi çok fazla detaya girerek filmin büyüsünü, dolayısı ile de izleyicinin seyir keyfini kaçırmak istemeyenlerdenim. Ama size şöyle bir ip ucu verebilirim; filmde boşanmalarda yaşanan o bilindik, aşırı şiddet içeren görüntülere rastlamayacak, daha önce aynı türde izlediğiniz filmlerden birini izliyormuş duygusuna kapılmayacaksınız. Çünkü filmin isminin, sadece kurguyu tetikleyen bir eylem olduğunu anlayacağınız olaylar zincirinin içinde bulacaksınız kendinizi. Filmin olaylar ekseninde, ülkemizin dini inanç kutuplaşmaları bağlamında yaşanan yapıyı da göreceksiniz. Son olarak şunu belirtmeliyim ki filmde insani değerleri imlemek ön planda tutulmuş ve bana sorarsanız iyi ki...


Filmi izledikten sonra yorumlara şöyle bir gözattığımda şöyle bir genel kanı vardı; o da filmin başrol oyuncusunun olmadığı, tüm oyuncuların harika bir performans sergilediğiydi. Ülkemiz seyircilerinden bazılarınınsa; kültür bakımından bize yakın bir konuyu ele alan bu filmin, batı kültüründe nasıl bu denli beğenilip bunca ödüle layık görüldüğünün anlaşılmadığına ilişkin yorumlar yaptığını gördüm.

Ne denir; yapınca oluyor demek ki!


Keyifli seyirler.

/





Etiketler:

64 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

MESUT KARA

1/3
bottom of page