Canlanan Tablolar
top of page
  • Yazarın fotoğrafımaviADA

canlanan tablolar

Güncelleme tarihi: 7 Oca 2022


Bursa'da fotoğraf sanatçısı Neslihan Sağır ilginç bir projeye imza atıyor. Ünlü tabloların mekanlarını buluyor, mankenlerden yararlanarak resimleri birebir canlandırıyor ve fotoğraflıyor. Fotoğraflarını Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde sergileyen Çetin, projesini yurt dışına taşımak ve buna ilişkin bir kısa film çekmek istiyor.


Neslihan Sağır Çetin, 2016 yılında Yeşil Cami'yi gezerken, Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" adlı resmini Yeşil Cami'de yaptığını öğrendiğini söyledi. Bundan geç haberdar olmasından yola çıkarak resimlerin yapıldığı yerlerde modellerle fotoğraf çekmeyi planladığını belirten Çetin, "Daha sonra Bursa'da yapılan birkaç resimle daha karşılaştım ve bu resimlerin de fotoğraflarını çekmek istedim. Her bir resim için kostümler dikildi, hazırlıklar yapıldı." dedi.


Çetin, 2017'de başladığı çekimleri bitirerek hazırladığı seçkiyi Bursalı sanatseverlerin beğenisine sunduğunu anlattı. Bir resmin hazırlığının 2-3 ay sürdüğünü aktaran Çetin, şöyle konuştu: "Bazen sadece kostümler değil, o resimdeki Kur'an muhafazası da dikildi, rahle gibi eşyalar marangoza yaptırıldı. Teber, silah, kilim gibi materyaller antikacılardan bulundu. Hepsinin bir araya getirilmesi uzun zaman aldı. Böylelikle resimlerin içeriğini tamamlayıp fotoğraf çekimi yaptık. Bazen mevsimin gelmesini, kar yağmasını, bazen de uygun ışığı bekledik. Güzel bir süreç oldu. Tabloların içinden modellerimle beraber geçtim."

Proje ismi: Resm-i Mekân

Proje Yazarı ve Fotoğraf Sanatçısı: Neslihan Sağır Çetin

Proje Konusu: Osmanlı Dönemi'nin en tanınmış yerli ve yabancı ressamlarına ait tabloların aynısı resmedildiği mekanda aynı kostüm ve materyaller ile modelli canlandırma yapılarak birebir fotoğrafları çekildi. Türkiye'de bir ilk olan bu projenin yapımı 2017-1019 yılları arasında 3 yıllık bir süreçte tamamlandı.

Profesyonel Tiyatro Sanatçılarının modellik yapması ile gerçekleştirildi. Tabloların içerisinde görünen; kostümlerin aynısı terzilerde diktirildi. Kuran muhafazası, rahle, sehba gibi materyaller marangozlarda hazırlandı ve kilim, silah, buhurdan, teber gibi materyallarde antikacılardan sağlanarak tabloların aynısı resmedildiği mekanda modeller ile birebir canlandırılarak fotoğraflandı.

Projenin Amacı: Osmanlı Döneminde yerli ve yabancı ressamların resmettiği mekanların gerçek olduğunu ve bu mekanların hala Bursa'da var olduğunu ortaya çıkarıp yurt içi ve yurt dışında tanıtımını yaparak mekanların bilinirliğini sağlamak.


Tablolardaki mekanları tanıtırken eş zamanlı olarak eserlerde ve mekanlarda görünen Osmanlı’ya ait mimari, çini, ahşap oyma, kündekari, hat sanatı, metal işleme, cam işleme, sedef kakma, el dokuma, mermer oyma, giyim kültürü, musiki sanatı, gibi sanatlar ile Osmanlı kültürünü tanıtmak.

Ressamlar;

Osman Hamdi Bey

Sir Frederic Leighton (İngiliz Ressam)

Jean Leon Gerome (Fransız Ressam)

John Frederick Lewis (İngiliz Ressam)

Rudolf Ernst (Avusturyalı Ressam)

Stanislaus Chelebowski (Polonyalı Ressam)

Sir Frederic Leighton (İngiltereli Ressam)

İbrahim Çallı

Ali Avni Celebi

Mehmet Ali Laga

Namık İsmail’e ait olan 40 adet ünlü tablonun canladırılması

Neslihan Sağır Çetin:


1984 Yılında Bursa’da doğan Neslihan Sağır,, 2005’te Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi/ Fotoğrafçılık bölümünden mezun oldu. Bursa’da pazarlama iletişimi sektöründe hizmet veren bir Reklam Ajansında Studyo Sorumlusu olarak profesyonel fotoğrafçılık yaptı. New York’ta Westchester Community College’de İngilizce eğitimi aldı. Ve diğertaraftan Newyork’un en büyük fotoğrafçılık okulu olan International Centerof Photography (ICP)’de fotoğrafçılık üzerine eğitimler aldı ve studyo çekimlerinde asistanlık yaptı. Aynı zamanda Moda Fotoğrafçılığı ile ilgilendi. NewYork, California, Chicago,Florida, Massachusetts, Washington DC, New Jersey, gibi eyaletlerde sokakları fotoğrafladı.


Afrika,Bosna-Hersek,İstanbul ve Bursa’da çekilen sinema filmleri ve kısafilmlerde Set Fotoğrafçılığı yaptı.Halen moda,mekan-ürün tanıtımı gibi çekimler yapmaktadır. Aynı zamanda gezgin olan NeslihanSağır Çetin Rusya,Paris,Belçika gibi ülkelerdede gezi fotografları çekmiştir. BursaTayyare Kültür Merkezi ve Konak Kültür Evi’nde kişisel sergilerini açmış ve birçok karma sergiye katılmıştır. Yurtiçi ve yurtdışında serbest fotoğrafçı olarak 2005‘den beri hizmetveren NeslihanSağır, Lise ve Üniversitelerde Fotoğrafçılık üzerine seminerler vermekte,workshoplar yapmaktadır. Aynı zamanda resim çizmekte ve çeşitli konular üzerine denemeler yazmaktadır.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

MESUT KARA

1/3
bottom of page