El Cordobes
top of page

El Cordobes


" YASIMI TUTACAKSIN”


7 Aralık 1979 sabahı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesindeyim. İlk dersimiz Prof.Dr.Cavit Orhan TÜTENGİL’in. Hayret o dakik hocamız, ders saati geçtiği halde yok. O kadar alışmıştık ki, ders başlamadan kürsüsünde yerini alırdı. Boş geçen dersin ortalarında acı haber geliyor. O ak saçlı, sorumlu, aydın, emekten yana olduğunu bildiğimiz hocamızı otobüs durağında kurşunlamışlar. Cavit Orhan TÜTENGİL artık yaşamıyor. Tepkimiz üniversitenin dışına taşıyor. Beyazıt’tan Eminönü’ne kadar yürüyüş yapıyoruz. KAHROLSUN FAŞİZM. BİLİME KALKAN ELLER KIRILSIN.

Bu olaydan birkaç gün sonra Sahaflar Çarşısı’ndayım. En büyük zevklerimden biri de kitap araştırması yapmaktır. Raflardaki kitapları incelemektir. Bir kitap gözüme ilişiyor. Kapağında Goya’nın bir tablosu var. YASIMI TUTACAKSIN- Payel yayınevi- Gazeteci yazarlar Larry Collins- Dominique Lapierre. Arkasında katledilen eğitmenimiz Cavit Orhan TÜTENGİL’in kitabı öven bir notu da var. Hemen kitabı satın alıyorum.

Kitap ünlü matador Manuel Benitez El Cordobes’in hayatını anlatıyor. Bu iki gazeteci yazar El Cordobes’in akrabaları, arkadaşları ile görüşüyorlar. Görüşmeleri teyp kasetlerine alıyorlar. Sonucunda bu kitap ortaya çıkıyor. Ara bölümlerde de El Cordobes’in, İmpulsivo isimli boğa ile yaptığı güreş anlatılıyor.

Yıl 1936 İspanya iç savaşı, Manuel Benitez’in doğum tarihi ve çocukluk yılları, Hitler ve Mussolini destekli Faşist lider Franco’nun ilerici ve devrimcilere karşı zaferi ile bitiyor. Picasso’nun Guernica tablosu ve Rodrigo’nun gitar konçertosu bu acıyı anlatır. (Concierto de Aranjuez : Aranjuez İspanya’da bir kasabanın adıdır. İspanya iç savaşında faşistlerce ezilenlerin ağıtıdır. Rodrigo, bunu kaybettiği çocuğu için yazmıştır. Deniz Gezmiş’in idamdan önce son isteklerinden biri bu müziği dinlemek olmuştur.)

Ülke kaynaklarının önemli bölümünü elinde bulunduran zengin ve nüfuslu sınıf, ırkçılığı ve dini de istismar ederek zorla iktidarı ele geçirmiştir. Artık yoksul İspanyol gençlere sınıf atlamaları için iki yol kalıyor. Ya papaz ya da matador olmak. Öksüz ablasının bakımını üstlendiği Manuel Benitez matador olmayı seçiyor. Kendi kendini yetiştiriyor. İlk boğa güreşine çıktığında çok yoksul olan ablasına söylediği söz “AĞLAMA ANGELİKA YA SANA BİR EV ALACAĞIM YA DA YASIMI TUTACAKSIN”

Bu kitap benim başucu kitaplarımdandır. En çok hediye ettiğim kitaptır.Yürüdüğüm yollarda, doğada, dağların doruklarında, çam kokuları, kuş cıvıltıları arasında aklıma Prof.Dr. Cavit Orhan Tütengil, Deniz Gezmiş geldiğinde kulaklarımda ya Rodrigonun Gitar Konçertosu ya da Dalida’nın o doyumsuz yorumundan El Cordobes çalınır.



maviADA 2013 KIŞ SAYISI

Etiketler:

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

YAŞAR KEMAL

DENEME

1/3
bottom of page