Haram Günler
top of page

Haram Günler

Güncelleme tarihi: 7 Oca 2022


Dekameron'un Aşk Hikayeleri

-İKİNCİ GÜN X. uncu HİKAYE-


-Monakolu korsan Pağanin, Chingia'lı yargıç Rişard'ın karısını kaçırır, Rişard, Paganin'in yerini öğrendikten sonra onun yanına gider, dostluğunu kazanır ve sonra karısını geri vermesini rica eder. Paganin; kadın dönmeyi isterse vereceğini söyler. Kadın kocasına dönmeyi reddeder.-


PİSA'da bir yargıç vardı, aklı vücudundan kuvvetli idi. Adı Chingalı Rişard'dı. Kitapların olduğu kadar kadının da hakkından gelebileceğini sanırdı. Büyük servete sahipti, konumuna ve servetine güvenip genç ve güzel bir kadına sahip olmak isterdi. Arzusu gerçekleşti. Lotto, şehrin en güzel kızlarından birisi kızı Bartoleme'yi ona verdi. Yargıç sevinerek evlendi.


Gösterişli bir düğün yaptı, ilk gece, güç bela vazifesini yapabildi. Sıskanın biri olduğu için ertesi sabah kuvvetli içki ve şekerlemelerle kendisine gelmeye mecbur olmuştu. Böylece yargıç, cinsi kudretini biraz daha iyi anlamış oluyordu. Mektep çocukları için hazırlanmış bir takvimden karı kocanın yaklaşmasının haram olduğu günleri karısına anlatmaya başladı. Kutsal günler, cumalar, cumartesiler pazarlar, kırk günlük oruç müddeti, aybaşları, ortaları gibi günleri haram olarak anlattı. Ayda ancak bir gün mübah kalıyordu.


Kadın, çok akıllı kocasına itiraz etmediyse de durumdan çok şikayetçiydi. Yetmiyor yargıç kadını hep evde oturtuyordu artık. Kendisinin haram dediği günleri başkasının helal demesinden endişeleniyordu.


Sıcak mevsimlerde Rişard, güzel karısı ile Nero'daki çiftliğine giderdi. Karısına hoş vakit geçirtmek için balık tuttururdu. Kendisi erkek balıkçılarla, karısı da kadın balıkçılarla ayrı kayıklara binerler, denize açılırlardı.

Yine balığa gittikleri bir gün aniden meşhur korsan Monakolu Paganin gemisiyle çıka gelmişti. Korsan, kadınların bindiği kayığa çarptı ve Rişard'ın gözü önünde güzel karısını kaçırdı.


Kıskanç, uçan kuştan bile şüphe sezen Rişard'ın kederi büyüktü. Pisa'da karısının kaçırılmasını şikayet etti, fakat karısını kimin ve nereye kaçırdığını öğrenemedi. O arada bekar korsan Paganin, yargıçın karısını çok beğenmiş, hep yanında gezdiriyordu. Ağlayan kadını tatlı tatlı teselli ederek gözyaşlarını durdurdu. Yargıçın haram dediği takvim bilgisine sahip olmadığından kadını gece gündüz memnun ediyor ve ona iyi bakıyordu.


Bir zaman sonra Rişard, karısının bulunduğu yeri keşfetti ve onu almak isteğiyle yola çıktı. Fidye olarak ne isterse verecekti. Monako'ya gitmek üzere bir gemiye bindi. Rastlantı ya gemi Paganin'in gemisi çıktı. Karısıyla karşılaştı. Onu tanımazlıktan gelen kadına geri götürmek için geldiğini dese de dinletemedi. Ne var ki kadın hakiminin niyetini Paganin'e anlattı. Ertesi gün Rişard, Paganin'i ziyaret etti.

Paganin, bir şey bilmiyormuş gibi, Rişard'ın arzusunu sordu. Rişard, ihtiyatla sözü maksadına getirerek karısını iade etmesini istedi.

Paganin,

"Sizi tanımaktan memnunum, dedi. İtiraf ederim ki yanımda güzel ve genç bir kadın var, fakat onun sizin mi yoksa başkasının mı karısı olduğunu bilmiyorum. Siz, güvenilir bir adam olduğunuz için onun yanına götüreceğim. Şayet o, sizin kocası olduğunuzu söylerse, size vereceğim, fakat tanımazsa sizin de ısrar etmeniz kibarlığa uymaz.

"O, gerçekten karımdır," dedi Rişard, "Beni onun yanına götürürseniz, göreceksiniz ki kocası olduğumu derhal söyleyecektir.

"Öyle ise gidelim," diyen Paganin ile eve vardıklarında, kadını çağırttılar.

Kadın Rişard'ı her hangi bir erkek gibi karşıladı. Samimi bir karşılama bekleyen hakim, hayret içinde kalmıştı, fakat belki diyordu, onu kaybetme yüzünden oluşan bendeki çöküntü tanımasına oluyor diye düşündü.

Onun için, açıklamaya çalıştı:

" Yavrum dedi, seni balığa götürme kararım bana pahalıya mal oldu, çünkü seni kaybetmenin doğurduğu ızdırap kadar şiddetlisi olamaz, ama hala beni tanımamazlığa geliyorsun, seni ele geçirmek için her şeyi fedaya hazır olarak gelmiş olan kocanı tanımıyorsun?"

Kadın gülerek,

"Bana mı söylüyorsunuz efendim, sizi daha önce görmüş olduğumu hiç hatırlamıyorum," dedi.

Rişard üzüntüyle,

"Lütfen yüzüme iyi bak, istermiş olsan beni derhal hatırlarsın, Chingalı Rişard'ını tanırsın," dedi.

" Affedin" dedi kadın, "sizin yüzünüze daha, fazla bakmak münasebet almaz, sizi hiç tanımıyorum dememi yeterli görünüz.

Rişard, kadının bu hareketini Paganin'in orada bulunmasına yordu ve ondan kadınla bir odada yalnız konuşmak için izin istedi. Paganin kabul etti, ancak Rişard kadına dokunmayacaktı. Kadınla yandaki odaya geçtiler. Yalnız kaldıklarında Rişard kadına,

"Ruhum, tatlı ümidim, seni hayatından fazla seven Rişard'ını tanımıyor musun? Bu mümkün mü? Ben o kadar değiştim mi? Gel sevgilim bana iyi bak," dedi.

Kadının yüzü değişti, kesin bir sesle ama gülümseyerek,

"Beni, kocam Rişard'ı tanımayacak kadar unutkan sanmayın. Fakat sizin yanınızda iken bana fena muamele ettiniz, siz sandığınız kadar akıllı olsaydınız ateşli bir genç kadının yemek ve giyinmekten başka neye muhtaç olduğunu anlardınız. Buna, ne kadar az önem verdiğinizi siz benden iyi bilirsiniz. Kanunları okumak, size aşkın kanunundan daha cazip gelirdi. Sizi bir hakim gibi değil, takvim uzmanı olarak buldum. O takvimde de haram günlerinden başka boş gün yoktu. Çiftliğinizdeki işçilere, bana tatbik ettiğiniz kadar tatil günü verseydiniz bir başak bile elde edemezdiniz. Burada Allahın bana nasip ettiğini buldum. Bu odada haram günler yoktur, cuma, cumartesi ve pazar tatili de yoktur. Burada günleri çalışmakla geçireceğim, tatil ve haram günleri ihtiyarlığıma bırakıyorum. İlk fırsatta buradan gidin."

Rişard'ın ızdırabı sonsuzdu:

" Aziz sevgilim," dedi. "Neler söylüyorsun! Kendi şerefine ve ailenin namusuna hiç önem vermiyor musun? Bu adamla gayri meşru yaşamayı meşru kocanla yaşamaya tercih mi ediyorsun? Bu adam, sana doyunca hakaretle seni kapı dışarı edecek, halbuki ben seni daima seveceğim ve öldüğümde de seni evimin hanımı olarak bırakacağım. Bu haram şehvete namusunu feda mı edeceksin? Hayır, fazla düşünme, hemen benimle gel, senin arzularını şimdi anladığım için daha iyi davranırım, sevgilim kararını değiştir, benimle gel. Sen gideli hiç bir zevk tatmadım."

Kadın,

"Kimse dedi, benim namusumu benim kadar korumasın, ebeveynime itaat için izdivaca razı gelmiştim, o zamanlar benim mutluluğumla ilgilenmediler, şimdi de ilgilenmesinler, üzülmeyin. Doğrusu ben kendimi Paganin'in karısı ve eski Pisa hakiminin metresi olarak sayıyorum, Paganin bütün gece beni kollarıyla öyle sarıyor ki. Kendinizi bundan böyle zorlayacağınızı söylüyorsunuz, ama nasıl, durumunuz ortada? Gidiniz ve hayatınızı sürünüz. İnanın ki Paganin beni bıraksa bile, yine size dönmezdim."

Rişard'ın anlamaz halini görünce yüzü sertleşti:

"Burada kalmam mukadderdir. Hemen buradan çıkın, yoksa bana tecavüz ediyor," diye bağırırım.


Hakim, sonunda kaderini anladı, perişan bir halde odadan çıktı. Pisa'ya döndü, kederinden cinnet getirdi.

Rast geldiğine şunu söylüyordu:

"Kadınlara asla tatil günlerinden söz etmeyin."

Kısa süre sonra da öldü. Paganin, Rişard'ın ölümünü haber alınca kadınla, resmen evlendi ve onunla tatil günü tanımaksızın hoş günler geçirdi.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

DEĞİŞİM

1/3
bottom of page