Ahlak ve  Anlamı
top of page

Ahlak ve  Anlamı

Güncelleme tarihi: 6 Ara 2020


"İnsanları yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmayacaklar, ancak şeref ve utanma duygularına da sahip olmayacaklardır. İnsanları erdemle ve ahlak kuralları ile yönetirseniz, o zaman onlar hem utanma duygusuna sahip olacaklar, hem de doğruyu yapmaya çalışacaklardır." Konfüçyüs


Eylemlerimizi düzenleyerek, belirli kurallara göre yön verebilen bilgi alanıdır ahlak. Ahlak insanı insan yapan öğedir. İnsana saygılı olmaktır. Eylemlerimizi düzenleyen yönlendiren bilgi alanıdır. Dünyayı yaşanılabilir kılmaktadır. İyi, kötü, doğru ve yanlış olanı da belirlemeye çalışmaktadır. Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapmamaktan geçmektedir.


Ahlak; insani ve vicdani hareket etme çabasıyla zincirlenmiş vicdanların rahatlama yoludur. Kendine ve karşındakine de dürüst olabilmektir. İnsanın yaşam karşısındaki duruşudur. Karanlıkta da yere çöp atmamayı anlatır. El fenerini de andırır, nerede olursa orası aydınlanır...


Toplumsal değer yargılarını da cinselliğe indirgememektir ahlak. Kadınların nasıl giyinmesini gerektiğini de belirlemek değildir. İnsanın kendisine olan saygısını kaybetmeden verdiği sözü tutarak; yolsuzluk, dolandırıcılık, talan yapmayarak başkalarının emeğine göz dikmeden çıkar sağlamamaktır.


Ahlak; zulme, adaletsizliğe ve haksızlığa karşı çıkmaktır. Sömürünün, baskının, iftiranın, haksızlığın, bozgunculuğun ve hizipçiliğin karşında yer almaktır. Ahlak, İnsana insan olmayı öğretir; iyiyi, kötüyü nasıl seçeceğini gösterir. Karakterdeki her hangi bir hataya karşı sessiz kalmayıp onu düzeltme eylemidir. “Bal tutanın parmağını yalamasını” hoş göreme anlayışını da benimsememektir.


Cezalandırma korkusu olmadan doğru olanı yapabilmektir..Ahlak insanlar arası ilişkileri düzenlemede etkili bir alan olduğundan Platon da “Ahlak yaşamın amacıdır” demişti. Ahlak, tek kişiyi değil toplumun mutluluğunu esas almaktır. Bu mutluluk da ancak devlette bulunur. Devletin amacı insanlara erdemli, iyi olan bir yaşamı sağlamasından geçmektedir.



Özgür Karakaya

ozgur694@hotmail.com






17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page