Doktor Jıvago
top of page

Doktor Jıvago

Güncelleme tarihi: 4 Şub 2021


Sinema Dünyasının Unutulmaz Filmlerinden...


Şimdi yaşı 40'ı geçmeyenler üzülecekler; çünkü o kadar şanslı değiller, bu müziği belki de hiç duymamışlardır bile... NELER KAÇIRDIĞINIZI BİR BİLSENİZ... İyisi mi önce videoya tıklayıp müziği dinleyelim, sonra da filme geçelim.


Söz, pişman olmayacaksınız... Olursanız, bilet paralarını geri veriyoruz.

*

Sanatın 7.dalı olarak tanımlanan sinemayı; “Diğer altı sanat dalı olan müzik, resim, edebiyat, dans heykel ve mimariyi de içinde barındıran en kapsamlı sanat dalıdır,” diye tanımlayabiliriz. Görselleriyle, müzikleriyle, oyuncuları ve müzikleriyle bizleri bambaşka dünyalara, hayal alemlerine götüren sinema aslında hayattan beslenir. İzlediğimiz her filmde az veya çok kendimizden bir şeyler buluruz mutlaka.


Hele bazı filmler vardır ki aradan uzun yıllar geçse de yüreğimizde bıraktığı izlerle hafızalarımızdan silinmez. Örneğin Dr. Jivago...


Sovyet yazarı Boris Pasternak’ın (1890-1960) Rus Devrimi sırasında geçen olayları anlattığı 1956'da Noviy Mir Dergisi'ne gönderdiği ilk romanı olan Doktor Jivago, SSCB’nin resmi görüşüne uygun yazılmadığı gerekçesiyle kabul görmez. Bunun üzerine 1957 yılında İtalya'ya gizlice kaçırılan roman, burada hem Rusça hem de İtalyanca olarak aynı anda yayımlanır. Ertesi yıl da İngilizce basılan roman, kısa sürede çeşitli dillere çevrilerek tüm dünyada ünlenince Pasternak, 1958 Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülür. Fakat gördüğü baskılar sonucu ödülü geri çevirmek zorunda kalır. SSCB'de uzun yıllar yasak olan Dr. Jivago romanı, ancak 1985'teki demokratikleşme hareketi döneminde yayımlanabilir.


Romanın Konusu

Rusya'da 1917 Ekim Devrimi ve hemen sonrasında patlak veren Rus İç Savaşı (1917-1922) sırasında geçen roman, adını kahramanı şair, Doktor Yuri Jivago'dan almıştır. 1900’lerin başında, lise yaşlarındaki bir grup gencin ilk gençlik öyküleriyle başlayan romanda 1917 Ekim Devrimi ve sonrası ile 1929’a kadar uzayan siyasî toplumsal süreç Dr. Jivago’nun hayatı üzerinden anlatılır. Romanın arka planında dönemin siyasi çalkantıları bütün detaylarıyla anlatılırken ön planında da iki kadın arasında kalıp sadakat ve ihtiras arasında bocalayan, hayatının kontrolü kendi elinden alınmış, savaşın parçaladığı yokluklarla dolu bir ülkede, oradan oraya sürüklenen hem şair hem de tıp doktoru olan Dr. Jivago’nun dramı anlatılır.


Sinema Uyarlaması


Pasternak'ın romanı 1965 yılında ünlü yönetmen David Lean tarafından filme alınır. 3,5 saat uzunluğundaki bu kapsamlı epik filmde Ömer Şerif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger, Alec Guinness ve Tom Courtenay başrolleri paylaşırlar. Yapımcılığını Carlo Ponti'nin üstlendiği filmin Oscar, Altın Küre ve Grammy ödüllü özgün müziklerini Maurice Jarre besteler. Film 10 dalda birden aday gösterildiği Oscar ödüllerinden; "En iyi uyarlama senaryo, en iyi görüntü yönetimi, en iyi sanat yönetimi, en iyi kostüm ve en iyi orijinal şarkı" dallarında olmak üzere beşini kazandı. Dr. Jivago, David Lean'in epik sinema uyarlaması dışında üç kez daha filme çekildi.


Ne dersiniz, dediğimiz kadar var mıymış?


Aşağıya yorumlarınızı yazarsanzı biz de düşüncelerinizi öğreniriz.




57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

BAĞBOZUMU 7

KÖRLÜK

1/3
bottom of page