Azerbaycan Başkanı Eşini Başkan Yardımcısı Yaptı
top of page

Azerbaycan Başkanı Eşini Başkan Yardımcısı Yaptı

22 Şub 2017 tarihinde yayınlandı



Aliyev, eşini, başkan yardımcısı, yapıp,sonrada, kabineyi, toplayıp, ayakta, alkışlattı. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Aliyev'in (55), Mihriban Aliyeva'yı (52) anayasanın ilgili maddeleri gereği "cumhurbaşkanı birinci yardımcısı" görevine atadığı bildirildi.


Aliyev daha önce de kızını başkan yardımcılığına atamıştı. Azerbaycan'da 26 Eylül 2016'da yapılan referandumla anayasada bazı değişiklikler yapılmıştı. Seçmenlerin yüzde 86,6'sının "evet" oyu kullandığı referandumla, "cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı" ve "cumhurbaşkanı yardımcıları" makamlarının oluşturulmasını karar verilmişti. Yeni anayasaya göre bu makamlara atamalar ve görevden almalar cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanının olmadığı durumlarda tüm yetkileri, dokunulmazlık hakkına sahip cumhurbaşkanı birinci yardımcısına geçecek.

*

Trend haber ajansı sitesi, Mehriban Aliyeva Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak atandığını duyururken “Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, Cumhurbaşkanı’nın ülkede olmadığı durumlarda Cumhurbaşkanı’nın tüm yetkilerine sahip olacak” dedi. Habere şöyle devam edildi:


“26 Eylül 2016’da Azerbaycan anayasanın 29 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören referandum sonrasında Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı ve yardımcıları görevleri oluşturulmuştu. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi olan Mihriban Aliyeva, Haydar Aliyev Vakfı Başkanlığı, UNESCO ve ISESCO’NUN Fahri Temsilciliği ve 4’üncü İslam Dayanışma Oyunları’nın Organizasyon Komitesi Başkanlığı görevlerini yürütüyor."


İlham Aliyev babası Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından 2003 yılında Azerbaycan Başbakanı olarak görevlendirilmiş, ardından tek adam olarak cumhurbaşkanı seçilmiştir.


Ülkenin ana muhalefet partileri 2003, 2005 parlamento seçimleri, 2008 seçimlerinde yolsuzluk yapıldığını iddia etmektedir. 2003 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını tanımayan muhalefet, seçim sabahı kitlesel gösteriler düzenlemiş, çok sayıda protestocu tutuklanmıştır


WikiLeaks tarafından kamuoyuna açıklanan Amerika Birleşik Devletleri diplomatik belge sızıntısında İlham Aliyev'in eşi doktor Aliyeva'nın özel hayatından ayrıntılı bir şekilde bahsediliyor. Belgelerde kendisinin ve Paşayev ailesinin muazzam mal varlığına da dikkat çekiliyor.


Ayrıca İlham Aliyev'in Türkiye'nin bölgedeki enerji merkezi olmasını istemediği ve bunu engellemek için Rusya ile gaz anlaşması yaptığı da Wikileaks belgelerinde ileri sürülen iddialar arasındadır


Dünya medyasında yadırganan, şaşkınlık ve alayla karşılanan haber, biz de 16 Nisan Başkanlık referandumunda "evet" çıkarsa sonuç bu mu olacak, kaygısıyla yorumlandı.


*

AZERBAYCAN ve KİM KİMDİR:


Azerbaycanlılar, Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan Türk halkıdır. En büyük Azeri nüfusu İran Azerileri oluşturur ve İran sınırları içerisindeki Güney Azerbaycan'da bulunmaktadır.


1813'te Gülistan Antlaşması ve 1828'de Türkmençay Antlaşması ile Aras Nehri'nin kuzeyi Rusya İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiş ve Azeriler ikiye bölünmüştür. Bir uluslararası sınırın her iki tarafında yaşamalarına rağmen Azeriler tek bir etnik gruptur. Azerice, Türk dil ailesinin Oğuz grubuna ait bir dildir ve aynı aileden olan Türkmence, Kaşkayca ve Türkiye Türkçesi ile karşılıklı anlaşılabilirliğe sahiptir. Azerbaycan'daki Azeriler genellikle daha ılıman, İran'dakiler ise daha dindar Müslümandırlar.


Safevi Devleti'ni kuran I. İsmail'in Azerbaycan ve İran'daki Türkler'in tarihinde önemli yeri vardır. Safevi döneminde Şah İsmail'in Şiiliği siyasi bir araç olarak kullanması yalnız Azerilerin değil bütün Türk-İslam aleminin kaderini değiştiren önemli olaylardan biri olmuştur.


Safeviler, Afşarlar ve Kaçarlar gibi Türkmen boyları tarafından kurulan İran devletlerinin egemenliği altında yaşadıkları için din ve dil olarak Farslardan etkilenmiştir.

Nadir Şah'ın 1747'de öldürülmesi üzerine kurulmuş de-fakto bağımsız hanlıklar Azeri Türklerinin tarihinde önemli bir yere sahip olmuşlardır.

Bu sosyal yapının doğurduğu "Hanlıklar Dönemi", 1828 yılına kadar sürdü. 18. ve 19. yüzyıllarında yer alan Rus-İran Savaşları'nın ardından Günümüzdeki Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprakları Rusya tarafından ele geçirildi.

1918'de Emin Resulzade Müsavat Partisi'ni kurmuş ve Rus ve diğer devletlere karşı milli bilinç ve milli kuvvet oluşturulmuştur. 1918-1920'de Kafkasya Kurultayı'nı toplamış ve 28 Mayıs 1918'de de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ni kurmuşlardır. Bu devlet Orta Doğu'da ilk cumhuriyet olmuştur. Ancak 1920'de Kafkasya ötesi Sosyalist Sovyet Cumhuriyetler Birliği'ne katılmıştır.


30 Ağustos 1991'de SSCB çöküşüyle bağımsızlığını yeniden ilan etmiştir.



Ebulfez Elçibey, 1992-1993 arasında Azerbaycan cumhurbaşkanı. Azerbaycan Devlet Üniversitesi'nin Arap dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. Doktorasını tamamladıktan sonra 1969'da doçent oldu. Daha öğrencilik yıllarında milliyetçi hareket içinde yer alan Elçibey, 1975'te siyasî faaliyetlerinden dolayı tutuklandı ve hapis yattı. Serbest bırakıldıktan sonra Azerbaycan Bilimler Akademisi'ne öğretim üyesi oldu. Sovyetler Birliği'nde reform sürecinin başlamasından sonra Azerbaycan Halk Cephesi'nin kurucuları arasında yer aldı ve örgütün başkanlığına getirildi. Haziran 1992'de Azerbaycan cumhurbaşkanlığına seçildi. İdealist bir lider olan" Mustafa Kemal'in askeriyim" diyen Elçibey, kendi ülkesinde iktidarı sağlayamadan, Türkiye ile birleşmekten söz eder.


Bu arada Albay Suret Hüseyinov'un Gence'de başlattığı askerî ayaklanma üzerine Haydar Aliyev'den yardım ister, bu da en büyük hatası olur. Hüseyinov'la gizlice anlaşan Haydar Aliyev , önce Elçibey'i sahadan uzaklaştırır, sonra da Hüseyinov'u safdışı ederek (Eylül 1993), cumhurbaşkanlığını üstlenir.

Bir daha da iktidarı bırakmaz, bugünkü düzen o zamandan belirlenmiş olur.




Haydar Aliyev (d. 10 Mayıs 1923 - ö. 12 Aralık 2003) , Sovyet Politbüroya kadar yükselebilmiş yegane Azeri'dir. Nahçıvan Sovyeti'nin başındayken Elçibey'in yardım isteğini geri çevirmez, ama başkanlık isteğini de saklamaz. Nitekim sonunda Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı olur ve Elçibey'i siyaseten safdışı bırakır.













AZERBAYCAN batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur.

Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye ile de 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.


Azerbaycan, zengin kültürel mirasa sahiptir. Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler arasında opera, tiyatro gibi sahne sanatlarını barındıran ilk ülke olma özelliğini taşır. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti 1918 yılında kurulmuştur, ancak iki yıl sonra 1920, 26 Nisan'da Kızıl Ordu sınırı geçerek Azerbaycan'a girmiş, 28 Nisan 1920'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş ve ardından Sovyetler Birliği topraklarına katılmıştır.

Ülkenin tekrar bağımsızlığını kazanması 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılması ile gerçekleşmiştir. Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesini ve bu bölgenin çevresindeki yedi rayonu işgal etti. Dağlık Karabağ'da ortaya çıkan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, fiilen savaşın sona ermesinden bu yana bağımsız olmasına rağmen, diplomatik anlamda hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır ve Azerbaycan'a bağlı bir bölge olarak kabul edilmektedir.


57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page