Türkçemiz Tehlike Altında
top of page

Türkçemiz Tehlike Altında


Fuat ÖZGEN

*


Güzel dilim, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “ses bayrağım” dediği Türkçem son zamanlarda bozulmakta, kirlenmekte, hatta horlanmakta. Görsel ve yazılı medyada yanlış kullanımlar, özensizlikler var. Yazım kurallarına uyulmuyor. Bu da izleyiciler üzerinde kötü etki yaratıyor.

Dil, anlaşma, anlatım aracıdır. İlk insanlar işaretlerde anlaşıyorlardı. Sonra işaret dili geliştirildi. Yıllar içinde dil gelişti, iletişim kolay ve doğru sağlandı. Ancak günümüzde internette emoji denilen simgelerle ilk insanların anlaşma biçimine döndük. Bozuk kısaltmalar da cabası. Cümle kurmaktan, konuşmaktan, yazmaktan kaçınıyoruz. Argolarla dolu bir internet dili oluşturuldu.

Dilimiz bir dönem Arapça ve Farsçanın, bir dönem Fransızcanın etkisine girdi. Fuzuli, Mevlâna gibi ünlü sanatçılar Farsçayı kullandılar. Ama Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan gibi sanatçılar Türk dilini kullandılar. Halk arasında ve sözlü edebiyatta daha çok Anadolu Türkçesi kullanıldı. Osmanlılar Arapça, Farsça ve Türkçe karışımı bir dil kullandılar. Tarih boyunca dilimizi korumak için çabalar da vardır. Karamanoğlu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277’de ünlü fermanında:

“Şimden girü hiç kimesne kapuda ve divanda ve mecalis ve seyranda Türki dilinden gayri dil söylemeye” diyerek dilimize sahip çıkmıştır.

Son zamanlarda Arapların ülkemize ilgilerinin artması ve toplumda fazla yer almaları Arapça kullanımını da artırdı. Ticaret amacıyla Arapça tabelalar, Arapça bilen satış elemanı istihdamı yaygınlaştı.

Bazıları Arapçanın Kur’an dili olmasından da yararlanarak Arapça kullanımını savunmaktadır. Oysa Arapça bizim gırtlak yapımıza uygun değildir. Tevcidle Kur’an okuyabilmek için din adamları uzun yıllar eğitim alıyorlar.

Kimi dilciler Türkçeyi fakir, Arapçayı zengin dil olarak görüyorlar. Oysa Atatürk:

“Ulusal duygu ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin ulusal ve zengin olması ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil bilinçle işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Ulusu dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” demiştir. Dil Devrimini yapmış, Türk Dil Kurumu’nu kurmuş, kendisi de dil çalışmalarına bizzat katılarak sözcükler türetmiş, kitaplar yazmıştır.

Dil birliği, ulusu oluşturan özelliklerin başında gelir. Ulusun birliğini ve bütünlüğünü sağlayan en güçlü bağdır. Ulusları parçalamak, bölmek isteyenler topraklarına, kültürlerine olduğu kadar dillerine de saldırırlar.

Yabancı dil bilmek güzeldir. Ama kendi dilinden vazgeçmek, onu aşağılamak kendi kuyusunu kazmaktır. Türkçeyi kullanan Türk gibi, Arapçayı kullanan Arap gibi düşünür.

Uyanık olmalı, dilimize sahip çıkmalıyız.




15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page