Niyazi UYAR'dan Varan 3;
top of page
  • Yazarın fotoğrafımaviADA

Niyazi UYAR'dan Varan 3;

OKULLU ÖYKÜLER

ÖYKÜ

*

Liman Yayınları

ANKARA, Eylül 2022

İndirimli Fiyat:

44.40

*



"37 yıl gönül vererek yaptığı öğretmenlik anılarını anlattığı öykülerinde ise insan sevgisi ile mesleğinin güzel ve zorlu taraflarını dile getirmiş, öğretmenliği yüceltmiş, bir cumhuriyet öğretmeninin nasıl olması gerektiğini anlatmış. halk kültürünü, deyimleri özellikle ön plana çıkarmış.


Hem doğup büyüdüğü memleketinin insanlarını anlattığı öykülerinde, hem simgesel öykülerinde, insan sevgisini ön plana çıkararak güzel işlemiş. Hemen hemen tüm öykülerinde toplumsal olaylara, kültürel ve anlayış farklılıklarına dokunarak bunların insan yaşamındaki olumlu olumsuz etkilerine değinmiş.

Niyazi Uyar'ın tema olarak "İnsan sevgisini" temel alıp işlediği öykülerini büyük bir zevkle okudum... "


Nurten Bengi Aksoy

*


"Niyazi Uyar, “Düş Yolculuğu” adlı kitabıyla çıktığı düşsel yolculuklara, “Sevdalı Öyküler,” adlı eseri ile sevdaya, aşka yeni biçimler çizdi.

Üçüncü öykü durağı ise, “Okullu Öyküler!” İnsan sevgisini, çağdaşlığı, eşitlik ve adalet duygusunu düstur edinen bir eğitimcinin duyarlığıyla, hayattan hep bir alacağı olan kişilerin öyküleri…


Eski Anadolu uygarlıklarının, tarihin, mitolojilerinin, Anadolu ozanlarının deyişlerinin gündelik hayatla harmanlandığı öyküler.

Gözlemci gerçeklikle, romantizmi birleştiren, insana, insanlığın her durumuyla yaklaşan bir üslup… Hayatta, her şeye rağmen, ben de varım diyebilen kişilikli kahramanlar…

Öykülerde, Cumhuriyetin kazanımlarına, Atatürk’ün çağdaş Türkiye’sinin kurulmasında emeği geçen İsmet İnönü’ye göndermeler yapılıyor. Atasözleri ve deyimler, halk ağzı konuşmalar, halk şiiri örnekleri, öykülerin bütünlüğü içinde sarmalanıyor."


Aysun ÇETİN


*

“Niyazi Uyar’ın öyküleri, çoğu gerçeklerden, hayatın içinden, anılardan süzülüp harflere, sözcüklere, tümcelere dönüşen, insanda iz bırakan olay ve durumlardan oluşuyor.

Gerçeğin yanı sıra efsanelerden beslenen, okurun düş dünyasına, duygularına ve vicdanına seslenen öykülerinde yazar, merak unsuruna yer vermeye, akıcı bir anlatımla yazmaya özen gösteriyor.

İnsan duygularını yazınsal bir yaklaşımla dile getiren Niyazi Uyar’ın öykülerinde, hayata sevgi penceresinden bakan bir eğitimcinin yürek sesinin, sayfalarda derinden yankılandığına tanık oluyoruz.”


Hülya Soyşekerci


*



KİTABI EDİNMEK İÇİN:

Liman Yayınevi Temin Linki:







29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page