URLA
top of page

URLA

Güncelleme tarihi: 17 Ara 2020

Urla İzmir'in şirin bir ilçesi,Ege Bölgesinin en gözde tatil beldelerinden biridir. Antik Çağa uzanan tarihi ile eski adı Klazomenai olarak anılır. 12 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır. Yöreye özgü lezzetlerinden ıspanak balığı, urla mantısı bazı örneklerdir. Urla'nın katmeri de meşhurdur. . Her sene Enginar Festivali düzenlenir. Kum Denizi Plajının denizi de güzeldir, Ege Bölgesinin ünlü plajlarından biridir. Oraya 2016 yılında Engelliler Haftası kapsamındaki spor etkinliklerine gitmiştim ve çok eğlenceli geçmişti. Balık yemeyi seviyorsanız İskele tarafındaki lokantaları öneririm. Giderseniz siz de görürsünüz, bir çok yerin adı YORGO SEFERİS...


SEFERİS 1900 yılında Urla'da doğdu. 1914'te ailesiyle Atina'ya taşındı. Çalışmalarını 1918-1925 arası Paris, Sorbonne'da sürdürdü. 1963 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.


URLA'nın birkaç ünlüsünden söz etmek istiyorum sizlere.





Tanju Okan: 27 Ağustos 1938 tarihinde İzmir'in Tire ilçesinde doğdu. Müziğe ilgisi Ailesinden gelmektedir.Babası Müzik Öğretmeni iken Annesi keman çalmıştı. İtalya'da şan eğitimini almıştı. 1961 yılında profesyonel Müzik kariyerine başlamıştı. Sinemayla ilgilenmiş olan Sanatçı 1964 yılında Cübbeli Gelin adlı filmle ilk defa beyaz perdeye adımını atmıştı.1966 yılında İçimdeki Alev adlı filmde başrol almıştı ve aynı sene Cüneyt Arkın ile Fakir Biz Kız Sevdim filminde oynamıştı.23 Mayıs 1996 yılında vefat etmişti ve vasiyeti üzerine Urla'da toprağa verilmişti.



URLAM


Mehtapla denizin öpüşünce

Geceyi süslerler gizlice

Meltemler eserler sevinçle

Gecenin cennetisin sen Urlam


Dağların çiçeklerle örtülü

Şalvarını giymişler kızlar gibi

Sende doğar büyür sevgiler

Ege'nin cennetisin sen Urlam


Altın sarısıdır üzümlerin

Yeşil gözler gibi zeytinlerin

Doğanın tacıdır tütünlerin

İzmir'in cennetisin sen Urlam


Melek yüzlü gülen insanlar

Sevgisiyle sana koşarlar

Balıkçılar ağlarını atarlar

Denizin cennetisin sen Urlam


Yorgo Seferis: Urla'da doğdu. 1914 yılında Ailesiyle Atina'ya göç etti.20.Yüzyıl Yunan Şiirinin en büyük temsilcilerinden biri oldu. Şairliğinin yanında Türkiye dahil bazı ülkelerde diplomatik görevlerde bulundu. 1963 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazandı. 1971 yılında vefat etti.







ATİNALI EURİPİDES


Troya'nın yangınlarıyla

Sicilya'nın taşocakları arasında kocadı.


Deniz mağaralarını ve deniz resimlerini

severdi.


Tanrıların bizi vahşi hayvanlar gibi

yakalamak için ördükleri


bir ağa benzetirdi insan damarlarını:

bu ağı yırtmaya çalıştı.


Huysuz bir adamdı, dostu azdı;

günü gelince kendisini köpekler paraladı.


YORGO SEFERİS



Necati Cumalı:13 Ocak 1921 yılında Yunanistan'ın Batı Makedonya bölgesindeki Florina'da doğdu. Ailesiyle 1923 yılında Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi kapsamında İzmir'in Urla ilçesine yerleşti. Türk Şiirinde Garip Akımından etkilenerek Orhan Veli,Oktay Rifat,Cahit Sıtkı Tarancı,Nurullah Ataç gibi edebiyatçılarla tanışıp şiire yöneldi. Hikaye,Şiir,Tiyatro ve Roman Dalında ödüller kazanmış olan Necati Cumalı 10 Ocak 2001'de İstanbul'da vefat etti.





SERSERİ KURŞUN


Ah, bu serseri kurşun

Ne rakı içer

Ne kumar oynar

Gene de bütün kabahat onda.


NECATİ CUMALI


Tarihe ve Kültüre ilginiz varsa Necati Cumalı Anı Evini gezmekte fayda var. Necati Cumalının doğduğu ve Eşiyle yaşadığı Evi müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Zeliha ile Cemal'in büyük aşkını anlatmış olan Tütün Zamanı adlı romanıyla Türk Edebiyatına damgasını vurmuştur. Yaşadığı evin zemin katındaki bir odası ilçe kütüphanesi haline getirilmiştir. Gezerken kişisel eşyaları dahil her şeyini görebilirsiniz.


45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page