Insanligin Yildizinin Parladiği Anlar
top of page

İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar

Güncelleme tarihi: 22 Şub 2021


On Dört Tarihsel Minyatür


"İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar" kitabı, insanlık tarihine yön vermiş, belirleyici anlar üstüne yazılmış kısa denemelerden oluşmuş. Stefan Zweig bu eserinde Fatih Sultan Mehmet'ten Hendel'e, Dostoyevski'den Tolstoy'dan Lenin'e koşulların dayattığı sınırları aşmış ve böylece insanlığın yazgısını etkilemiş kişilerin yaşamından benzersiz anlara ışık tutmuş.


İlk basımı 1927 yılında yapılan "İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar" deneme kitabı hakkında yazarı Stefan Zweig şöyle diyor: "Çağları aşan bir kararın bir tek takvime, bir tek saate, çoğu kez de yalnızca bir tek dakikaya sıkıştırıldığı trajik ve yazgıyı belirleyici anlara, bireylerin yaşamında ve tarihin akışı içinde çok ender rastlanır. Ben böyle anları İnsanlık Tarihinde Yıldızın Parladığı Anlar diye adlandırdım; çünkü onlar, tıpkı yıldızlar gibi, hiç değişmeden geçmişin karanlığına ışık tutmaktadırlar. İşte bu kitabımla, değişik zamanlara, değişik bölgelere ait kimi önemli anları, İnsanlık Tarihinde Yıldızın Parladığı Anlar'ı anımsatmaya çalıştım. Kitapta yer alan tarihsel olayları anlatırken, gerçekleri hiçbir biçimde değiştirmedim, katkılarımla renklendirip zenginleştirmedim. Çünkü tarih, kusursuzluğa ulaştığı böylesine eşsiz anlarda, kendisine yardım için uzanan ellere gereksinim duymaz."


Pasifik kaşifi Balboa'nın hazin sonu ile kitabına başlayan yazar, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul fethini ve savaş öncesi hazırlığını aktararak devam ediyor. Fransız ulusal marşı "La Marseillaise"nın öyküsünü Waterloo ve Eldorado'nun keşfiyle sürdüren Zweig, daha sonra İngiltere ile Amerika arasına Atlas Okyanus'u boyunca ilk telefon hattı çekilmesini çok dramatik bir şekilde sunuyor okuyucuya. Sonlara doğru, ömrünün son deminde kendisine inananlarca pasif olmakla suçlanan Tolstoy'un 83 yaşında kendi iç hesaplaşmasını psikolojik roman tadında aktarıyor. Güney Kutbunun keşfini ve Lenin'in darbe öncesi yaşamını anlattığı bölümlerden sonra, Büyük Roma İmparatorluğunun ilk hümanisti, en büyük hatibi ve hukuk savunucusu Cicero'nun acıklı ve korkunç sonunu yazan Zweig kitabını Birinci Dünya Savaşı sonrasında dünyada kalıcı bir barış için çaba harcayan, ancak hayal kırıklığına uğrayan ABD başkanı Wilson'un başarısızlığını anlattığı bölümle sonlandırıyor.


Kitabın Bölümleri


1- Ölümsüzlüğe Sığınış (Büyük Okyanus'un Keşfi)


2- Bizans'ın Fethi (29 Mayıs 1453)


3- George Friedrich Hendel'in Dirilişi


4- Bir Gecelik Dahi (Marseılaıse)


5- Waterloo - Dünyanın Yazgısını Belirleyen An (Napoleon)


6- Marienbad Ağıdı ( Goethe Karlsbad ile Weımar Arasında)


7- Eldorado'nun Keşfi (J. A. Suter)


8- Bir Yiğitlik Anı (Dostoyevski,Petersburg, Semenovsk Alanı)


9- Okyanusu Aşan İlk Söz (Cyrus W. Field)


10- Tanrı'ya Sığınış (Lev Tolstoy'un "Karanlıkta Bir Işık" adlı tamamlanmamış dramı için yazılmış bir sondeyiş)


11- Güney Kutbu İçin Savaşım (Kaptan Scott, 90. Enlem Derecesi)


12- Mühürlü Tren (Lenin)


13- Cicero


14- Wilson'un Başarısızlığı

72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Stefan Zweig

Hilmi Yavuz

1/3
bottom of page