top of page
1/1075

ÇÖZÜM ÖRGÜTLENMEDE

Fuat ÖZGEN

*


Örgüt, ortak bir amacı ya da eylemi gerçekleştirmek ereğiyle bir araya gelmiş kurumların, kişilerin oluşturduğu birlik olarak tanımlanmaktadır. Bu birliği oluşturmaya ise örgütlenme denir.

Örgütlenme niçin gereklidir? Hak aramak, elde etmek, sorun çözmek için tek tek uğraşmak hem zor hem de etkisiz olmaktadır. Devlete, şirketlere, patronlara, kurumlara karşı hak aramak için yapılacak bireysel çalışmalar, derdini suya, havaya, ateşe, duvara anlatmak gibidir. Başvurduklarınız sizi dikkate almaz, önemsemez, hatta suçlayıp hak arama yollarını kapatabilirler. Hele demokrasinin gelişmediği ya da olmadığı ülkelerde, ortamlarda durum bir faciadır. Oysa bir amaç çevresinde birleşenler, birlik oluşturanlar, büyüklükleri ölçüsünde güç kazanırlar. Hak aramada ve elde etmede göz ardı edilmezler. Üretim ve emek güçlerini kullanırlar. Yaşamı durdurabilirler. Hani “Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” atasözü birlikte güç doğduğunu anlatmaktadır.

Padişahın biri oğluna hayat dersi vermek için eline aldığı bir çubuğu kolayca kırmış. Sonra bir çubuk destesi istemiş. Onu uğraşmış uğraşmış kıramamış. Yine Beydeba’nın masallarının birinde ağa yakalanan güvercinlerin hep birlikte kanat çırparak ağı havalandırdıkları, uçup farenin ülkesine gittikleri; farenin ağı kemirerek kurtuldukları anlatılır. Emeklilikte yaşa takılanların haklarını nasıl elde ettiklerini biliyoruz.

Örgütlenme dernek, birlik, kooperatif, parti, vakıf, meslek odası, konsey, sendika… biçiminde olabilir.

Örgütlerin amaçları doğrultusunda çalışmaları, örgüt başkanlarının amaçtan sapmamaları, kişisel çıkarlar peşinde koşmamaları gerekmektedir.

Sarı sendikalar, işbirlikçi örgütler, satılmış yöneticiler bilinen, görülen durumlardır. Bunlar en büyük zararı kendi örgütlerine verirler. Örgüt üyelerinin aidatlarıyla lüks içinde yaşayan örgüt yöneticileri, sendika ağaları insanları örgütten soğutur. Bu durumlara karşı üyeler uyanık olmalı, denetimde bulunmalıdırlar.

Ülkemizde örgüt denince insanlar çekiniyorlar. Kanunsuz iş yapılıyormuş korkusuna kapılıyorlar.

İyi örgütlenmiş toplumlarda insanlar rahat yaşar, uygarlık gelişir, devlet-birey ilişkileri iyi işler. Sorunların çözümü örgütlenmeyle olur.




Fuat ÖZGEN


16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/2

mavi

ADA

2002

Hayat ve Sanat

Emek veren herkesin ADAsı

  • LinkedIn - Beyaz Çember
bottom of page