top of page
1/1075

SAİT FAİK ADALI ABASIYANIK

HER SAKALLIYI BABAN SANMA



Sait Faik Adalı’nın soyadı Abasıyanık’tır. Sait Faik Adalı Abasıyanık’ı tanımakla yeni bir ada keşfetmiş kadar sevinebilirsiniz, Adalı’nın adası bir dünyadan büyüktür, içinde her şey var, Gorki’nin Rus edebiyatına yaptığı hizmeti, Adalı Türk edebiyatına yapacak. Fakir fukaralar anafordan futbol maçına girer gibi Sait Faik’le beraber kitaplarımıza girdiler, yuria!

Tiyatroda, her tiyatroda paradinin en ucunda oturan Sait Faik’tir. Sinemada en önde oturan kimdir? — Sait Faik’tir.

Yanaşın ondan bir sigara isteyin; veriyorsa Sait Faik’tir. Gözleri mavi mi? — Sait Faik’tir. Size yan bakıyor mu?

— Sait Faik’tir. Rüyanıza giren kimdir? — Sait Faik’tir. Sait Faik Adalı’ya büyük adamsın derseniz, o size; — Yuuut! der. Tornistan edebiyatı şeflerinden biri, Sait Faik için henüz milli edebiyat yapmadığını söyledi. Buna biz; — Yuut! deriz. Çünkü Sait Faik milli edebiyatın ta kendisini yapıyor. Tornistan muharrirleri lütfen anlamalılar ki millet milliyetçilikten ayrı değildir, Sait Faik milletin her ferdiyle; çöpçüden köylüye kadar “memleketin efendisi “yle alakadardır.

Sait Faik milli edebiyatı şatafatlı cümlede değil, hissi ve lisanı halkçı olan yazıda bulmuştur. Sait Faik’te bu nevi yazının daniskasını bulursunuz. Adalı’ya sen realistsin desem, o bana: — Her sakallıyı baban sanma, der. Mamafih Sait Faik realisttir. Realizm bir kitlenin hissini, bahtını, hareketini hatta rüyasının mecmuunu (toplamını) toplayan tarzdır. Cinnet, harikuladelik, realitenin bir parçasıdır. Lafı uzatmayalım, Adalı diyecek ki: — Realite amcanın malı mı? Ben de mahcup olurum. “Dünya ve şehri riyasız kucaklamak istiyordum” cümlesi Adalı’yı tarif eder. Şehir ve dünya Adalı’nın kucağına otursun. Sait bir gün ilahların dağı olan Uludağ’ın tepesinden Bursa’nın bir havuzuna düştü, sıçradı Marmara’ya balıklama girdi, Büyükada’dan yunus balıkları ile Marsilya’ya gitti ve Grenoble şehrinde biraz dinlendi.


Şimdi de gerisin geriye Uludağ’a dönüyor. Sait Faik için hikayeci demek onu hapsetmek demektir.

Sait Faik romancıdır, piyes muharriridir, her şeydir. Sırasıyla usta bir hokkabaz gibi piyesi ve romanı en ummadığınız yerinden çıkaracaktır. Sait Faik yazılarının birini şöyle bitirmişti: — Bal gibi tornacı. İddia ediyoruz, Adalı: — Bal gibi milli muharrirdir. Sait Faik Adalı’ya abayı yaktık vesselam.


Abidin Dino 7 Haziran 1939 S.E.S., Sayı: 1, s. 16. Derleyen: Adil İzci


Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından biri olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.


  • Doğum tarihi ve yeri: 23 Kasım 1906, Adapazarı, Osmanlı İmparatorluğu

  • Ölüm tarihi ve yeri: 11 Mayıs 1954 (47 yaşında), İstanbul, Türkiye

  • Ebeveynleri: Makbule Abasıyanık, Mehmet Faik Abasıyanık

*

ekleyen: Zeliha Aydoğmuş

47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

GÜNAYDIN

1/2

mavi

ADA

2002

Hayat ve Sanat

Emek veren herkesin ADAsı

  • LinkedIn - Beyaz Çember
bottom of page