KARARSIZLIK
top of page

KARARSIZLIK

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2023


Uğur ÖZIŞIK

*



Neden hala kararsızız ve ne arıyoruz da bulamıyoruz mevcut partilerde?

Bunca talanın, tahribatın, yolsuzluğun, adaletsizliğin, yıkımın olduğu bir ülkede seçmenin önemli bir bölümünün kararsız, bir o kadarının da kerhen oy verecegini ima etmesi hakikaten ilginç bir durum. Bu konular üzerine düşnürken malesef kendimi de bu gurubun içinde gördügümü söylemeliyim. Dahası sadece ben değil, etrafımdaki pekçok insan neredeyse benzer durumda.

Bir kişinin kararlarına bakan, parti devleti olmuş bir yönetime babam aday olsa oy veremem fakat, böyle bir muhalefeti de yeterli bulamıyorum. Yeterince cesur ve kararlı değiller. Dahası iyi muhalefet yapamayanın iyi iktidar da olamayacağını düşünüyorum. Muhalifken bile bu kadar tedirgin, hesaplı, durumun ciddiyetini kavramaktan uzak davrananların iktidar olduğunda ülkeyi toparlamak için yeterince cesur ve dirayetli olabileceğine dair ciddi endişelerim var. Kadınlara, gençlere yeterince yer verilmemesi, siyaseti meslek haline getirmiş kimi siyaset simsarlarının köşe başlarında tutulması partilere olan inancımı zayıflatıyor.

Bu eleştirileri yapsam da Cumhuriyet tarihinin en zor şartlarından geçtiğimizi ve bu seçimin Totaliter bir idareyi mi yoksa Demokrasiyi mi tercih edeceğimizi göstereceğinin bilincindeyim. Ama bütün bunlar seçimleri boykot edeceğim, sandığa gitmeyeceğim, kimseye oy vermeyeceğim anlamına gelmiyor.

Benim kararsızlığımın giderilmesi için demokratik kültürü olan güçlü, kararlı, dirayetli, hakkeden cesur bir ortak adaya ve toplumun her kesimini içinde barındıran, yıpranmamış yeni yüzlerin, yani gençlerin ağırlıkta olduğu, liyakat esas alınarak seçilmiş bir restorasyon kadrosuna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Ancak demokrat, liyakatli ve hukukun üstünlüğüne inanan bir adayın bizi bu çıkmazdan kurtarabileceğine inanıyorum. Çünkü bütün kadrolarıyla ve kurumlarıyla ülke parti devletine dönüşmüş bir oluşum halinde. Bunun üstesinden gelmek için cesarete dirayete, kararlılığa en önemlisi de demokratik kültüre ihtiyaç var. Demokrasilerde partilerin ve sivil toplum örgütlerinin önemi yadsınamaz. Bununla birlikte ülkemizde önemli gördüğüm bir eksikliği de sizinle paylaşmak isterim. Ülkede pek çok lüzumsuz partiler ortadayken, gerçek bir Sosyal Demokrat Parti ve gerçek bir Liberal parti eksikliği de göze batıyor. Mış gibi yapan partiler bize pek bir fayda sağlamıyor. Aslında bizler gerçek seçmenler de değiliz. Önümüze konanları seçme zorunluluğumuz var. Umarım ve dilerim yakın gelecekte partiler üyelerinin ve temsilcilerinin çoğunluğunu ön seçimle belirler ve gerçek hakkeden kişiler seçilirler. Liyakatli kadrolar partilere dağıldığında kararsız seçmenler de azalır ve çok kimse isteyerek adayını belirler.

Ama şimdi öncelikle parti devletinden kurtulmamız gerekiyor. Cumhuriyet tarihinin bu en kritik seçimlerinde Demokrasinin, Laikliğin, Hukukun, Adaletin ve Liyakatin kazanması umuduyla...



Etiketler:

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page