O düz yazıyı bir çırpıda yazar, yeni doğan anlamlar katardı. Abartı sayılmazdı bu: Yazdıklarından şiir, şiirden ne kadar okusanız doyup kanamayacağınız insan yapardı. Yüreği dolu dolu...Hüznü deşse kalemi, bentlerinden oluk oluk yaşam taşar, paçalarından gürül gürül umut akardı. Vakitli vakitsiz çiçek açar, gece gündüz bahar kokardı, damağındaysa dört mevsim kiraz tadı.
Mektupları da vardı onun, ilk zamanlar sözünü açtığı, okumamın kısmet olmadığı. Kim bilir onlar ne güzeldi, hiç öğrenemeyecektim ne acı. Çünkü o bana hiç mektup yollamamıştı.
Kahverengiydi gözleri. İnadına bir parantez açar, kah mavi akardı bakışları, kah yeşillenirdi çalkalanışı. Ya saçları! An gelir buğday sarısını andırır arkaya atardı, an gelir kuzguni olur durulmasıyla açtığı parantezi kapatırdı...İnkar edemem, aslında dünden yarına gün batımıydı o saçların zamanı.
Çığ düşüren bir uğultu, içimde dönüp duran anlam kargaşası aşktı. Gidenim, gelmeyenim, denize gönderdiğim...İskelede her gün gözlediğim adam; tuzlu sularına kırmızı karanfiller bıraktığım uzak deniz kaptanı, bense kralın kızı: Sophie.
Biz masaldık, aramızdaki mesafe Kaf Dağı...
***Tablolardan esinlenerek yazdığım öykülerden biriydi okuduğunuz. Tablo, Edvard MUNCH'un İskeledeki Kızlar isimli yapıtı.
12 Aralık 1863 yılında Norveç'te doğan, ekspresyonist (Dışavurumcu) ressam Edvard MUNC''un en bilinen eseri Çığlık. Sanat yaşamında ürettiği eserlerin kaynağını ruhsal ve duygusal konular oluşturmuştur.
Sanatçı eserlerinde, dışavurumcu diğer ressamlar gibi acıyı ve melankoliyi işlemiş, bunu yaparken de uyum ve güzellik arayışında olmamıştır. Uyum ve güzellik üzerine yoğunlaşmanın gerçekçi ve doğru olmadığını savunmuştur. Yaşam sürecinde ruhunda oluşan derin yaralar, Edvard MUNCH’un resimlerinin temel izleğini oluşturduğu bilinmektedir.
Defalarca kötü eleştirilerle karşılaşmış olsa da, sanat yaşamında tavrından ödün vermediği bilinen Edvard MUNCH, 23 Ocak 1944 yılında, yani seksen yaşında Norveç'in Oslo kentinde yaşama veda etmiştir.
Comments