Hersek Lagünü'nde Bir Edebi Gün
top of page

Hersek Lagünü'nde Bir Edebi Gün

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2023

Fuat ÖZGEN

*

*Etkinliğe katılan yazar ve şairler toplu halde*

*Lagünde Kuşlar... Arkada 500 yıllık Hersekzade Ahmet Paşa Camii.

*


22.YALOVA ŞİİR AKŞAMLARI

11.KARDEŞ KENTLER BULUŞMASI

*

Üyesi olduğum Yalova Şairler ve Yazarlar Derneği ev sahipliğinde 7, 8, 9 Ağustos tarihlerinde Hatay, Bursa, Muğla ve Kocaelili sanatçıların katılımıyla bir etkinlik düzenlendi. Katılımcı kentlerden Yalova, Bursa, Kocaeli ve Hatay deprem acısını yaşamış, Muğla ise geçen yıl yangınlarla boğuşmuştu.


Etkinlik 7 ağustosta Yalova Kent Müzesi’nde açılan resim ve kitap sergisiyle başladı. Sinevizyon gösterimi, şiir sunumları ve müzik dinletisiyle sürdü. İkinci gün Altınova Karadere’de araştırmacı yazar Fikri Baştürk’ün kişisel müzesi, Subaşı Göç Müzesi gezildi. Subaşı Belediyesi Kültür Merkezi’nde araştırmacı yazar Mahmut Günay’ın tarihi sunumu, şiirler ve müzik dinletileriyle sürdürüldü. Yalova’daki Yürüyen Köşk ziyaretiyle gezi sona erdi. Son gün Altınova’daki tarihi ve turistik mekanlar gezildi. Sonra Hersek Lagünü’ne gidildi. Kuş gözlemevinde açılan kuş konulu resim sergisi gezildi. Toplantı merkezinde kuş şiirleri, kuş öyküleri okundu. Kuşlar gözlendi. Müzik dinletileri, plaket sunumları yapıldı.


Etkinlik konukların yolcu edilmeleriyle son buldu.


“Sevinçler paylaşılınca artar, acılar paylaşılınca azalır.” derler. Acılar yaşamış kentlerin sanatçıları bir araya gelerek acılarını resimleriyle, şiirleriyle, öyküleriyle, anılarıyla paylaştılar. Kuşların canlılığıyla, güzelliğiyle duygu değişimi yaşadılar. Sanatsal birikimler, kitaplar paylaşıldı. Dostluklar kuruldu, pekiştirildi. Etkinlik, katılımcılara bir terapi oldu aynı zamanda.

*

HERSEK LAGÜNÜ

Yalova ilinin Altınova ilçesinde bulunan ve 872 hektarlık alana sahip olan bu göl 30.12.2022 tarihinde koruma altına alınmıştır. Aynı zamanda Türkiye’de başka örneği olmayan ailelere ve engellilere hizmet veren bir koruma alanıdır.[1]


Bu göl Yalakdere’de bulunan alüvyonların Marmara Denizi’ne dolmasıyla meydana gelmiştir.[2] Hersek Lagünü Gölü de Marmara Denizi’nin güney kıyısında yer almaktadır. Bu gölün derinliği 60 cm olarak tahmin edilmektedir. Kış aylarının sert geçmesi ve gölün bu aylarda donmasından ötürü bu göl başta ördek olmak üzere birçok canlı türünün yaşamı için elverişlidir. Kış aylarının aksine yaz aylarında da birçok canlıya ev sahipliği yapar. Özellikle kuşların göç olarak tercih ettiği ve üreme dönemlerini bu göl çevresinde geçirmesinden ötürü kuş türleri için de büyük öneme sahiptir. Fırtınalı havalarda kıyı şeridinden göle taşan deniz suları, göl yüzeyine düşen yağışlar, lagünün güneyinde kalan arazilerin boşaltma suları ve yüzeysel akışlar gölü beslemektedir. Özellikle deniz ile lagün arasındaki kıyı şeridinde üreyen önemli kuş türleri bulunmaktadır: Kara gagalı sumru, Poyrazkuşu, Akdeniz Martısı, Gümüş Martı ve Küçük Halkalı Cılbıt’tır. Lagün kış mevsiminde barındırdığı flamingo sayısı ile de Marmara bölgesinde önem arz etmekte olup 2013-2014 kışında 1000’i aşkın flamingo tarafından ziyaret edilmiştir. Bölgede yapılan kış ortası su kuşu sayımlarında ve diğer gözlemlerde toplam 245 tür saptanmıştır.


Kaynak: Wikipedia



45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page