Geçmiş Zaman Olur ki
top of page

Geçmiş Zaman Olur ki

Güncelleme tarihi: 27 Şub 2023

maviADA'ya Mektup Var

*


Bakanlıkta görevli Yahya Türkeli, bazen yazılarıyla da dergide konuğumuz olan maviADA dostu biriydi. İyi tanımazdım, nezaketli iletilerden başka da bir iletişimimiz olmamıştı.


O günlerde emekli olmuş yayıncılığa başlamıştı.


2009'da İstanbul Tüyap'ta stant ve etkinlik almıştık. Dergiler, yayınevleri Tüyap'a daha çok tanınmak, satış yapabilmek için katılır.


Kendi koşullarımıza göre büyük bir masrafla katılıp tam bir düş kırıklığıyla ayrıldığımız Tüyap sırasında aramızda yeralan, maviADA standında görevli hırslı bir yazar arkadaşımız, Yahya Türkeli'nin yeni açtığı yayınevinden kitabını çıkartabilmek için bilgimiz dışında onunla anlaşmalar yapmış, bu arada stantımızı da karşılıksız olarak, ya da kendi işi görülsün diye, kullanımlarına sunmuştu.


Tanımadığım bir çocuk yazarı da gelip stantımızda etkinlik yapmıştı.

Tabi bu durumdan sonradan haberimiz olmuş, hiç hoşlanmamıştım.

Ne var ki olan olmuş, yapacak bir şey kalmamıştı.


Ne zoruma gitti, ne oldu anlayamadım ama o gün bugündür Yahya Türkeli'yle küs değilsem bile görüşmeye çok istekli olmadım. Konuyu kişisel gayretiyle bir dünya savaşına çeviren işbirlikçi yazar arkadaşımızla ise bütün iletişimi kesmiş, dergiden de çıkarmıştım.


Bu iletişimin anılarına ne zaman bilgisayarımda denk gelsem anlayamadığım bir nedenle içimin katran gibi kararmasını anımsasam da, kullandığım dildeki o günlerde benden hiç beklenmeyecek politik olma inceliğine şaşıp gülerim.


Demek vardığım yargıların çok da isabetli olduğuna emin değilmişim. Bir açık kapı kalsın istiyordum.


Ümit ederim o olayın tarafları arkadaşlarımız da bu yazıyı görürse aynı hoşgörüyle bakıp gülüp geçerler.

*

ANIların ne demek olduğunu işin başında olan biri o denli kolay anlayamaz; onlar yaşadığınız ve bu hayattan geçtiğinizin en güvenilir kanıtı, bin bir güçlükle sahip olabildiğiniz yegane hazinelerdir.


*

From: Yahya Türkeli

To: Şenol Yazıcı

Sent: Wednesday, November 18, 2009 4:08 PM

Subject: RE: istanbul tüyap


Sayın Şenol Yazıcı,

Bizimle birlikte çalışan eğitimci/yazar S. AKCAN, TUYAP Fuar etkiliği çerçevesinde stantınızdan yararlanarak kitabını imzaladı. Sosyal çevresinin katkısısyla çoşkulu ve kalabalık bir öğrenci ve öğretmen grubuyla izdiham yaşayarak o gün 200'e yakın kitabını imzaladı. Bundan çok mutlu olduk. S. Hanımı da yakında MaviADA okur ve yazarı olarak katılmasını bekliyorum. Bize katkı sağlayan MaviADA yönetici ve çalışanlara teşekkür ederim.

İyi günler dilerim.


Kimden: Şenol Yazıcı

Kime: Yahya Türkeli

Gönderi: Pazartesi, 23.11.2009 Pzt 01:20

Konu: RE, RE: İstanbul tüyap



Merhaba Yahya Türkeli,

Arkadaşınızın bizden memnun ve mutlu ayrılmasına sevindim. Bu bizim için de gönendirici bir olay kuşkusuz, devlet memuru olan bir dostun kitaplarını satışına katkımız olmuş, ne güzel.

Yaşadığım için bilirim.

Arkadaşın kendisine olanak tanıyan bir dergiye üye bile olmayı düşünmeyişini geleneksel devlet memuru anlayışına bağlasam da ilerde telafi edeceğine yürekten inanıyorum. Biliyorum ki daha ileriki zaman dilimlerinde ve Tüyaplarda sık sık görüşeğiz, yani her şey düzeltilebilir.

Üyemiz ve temsilcimiz Z. S. T ile aranızda gelişen işbirliğini de takdirle izliyoruz. Görünen siz sözünüzün erisiniz, birlikte birçok varsayımı yaşama geçireceğiz diye umut ediyorum.

Z. S. T arkadaşımız sizinle olan iletişimden umutlu olmasına karşın sizin olanakları sınırlandırdığınızı, ona kısıtlı bir yer verdiğinizi, basacağınız kitapla ilgili ileri sürdüğünüz koşulların ağır olduğunu söz edip yakındı.

Hatta benim bu yönlü sizi uyardığımı da, kimden duyduysa, nasılsa aklına getirmiş.

Gerçi aklıma gelmedi değil, ama ikiniz de ne yaptığınızı bildiğiniz varsayımından ciddiye almadım, çünkü arkadaşımı tanıyorum, tıpkı H. G arkadaşımız gibi vermeden almayı seven, eşgüdümle çalışmayı pek öğrenememiş, ihtiraslarına kapılan biri olduğunu bildiğimden üzerinde hiç durmadım. Siz nasılsa nezaketle ve adaletle idare ederdiniz. Nezaket tahminim doğru çıktı ama adalet anlayışlarınız galiba farklıymış.


Ayrıca sizin de, onun da bana sorma gereğini duymadığınızı düşünürsek beni ilgilendiren bir yanı yoktu. Daha da ileri gidip sizin H.G ile aramızda sorunlar olduğundan kendisine söz ettiğinizden bile dem vurdu. Ki bunu neden yaptığını asla anlamayacağım. Sizin gibi bilge ve ne yaptığını bilen birine onun sözünü ettiği davranışları yakıştıramadığımdan hiç üzerinde durmadım. Bayanlara özgü taktiklerle yol almaya çalıştığını düşündüm ve üzüldüm sadece.

Sevgili Yahya Türkeli,

Bursa Tüyap ve daha ötesinde sizinle ortak projelere imza atmaktan kıvanç duyacağımı yeniden belirtmekte mutluluk duyuyorum. Konuşabileceğimiz zamanı da özlemle bekliyorum.

Saygı ve selamlarımla.

*Bu arada sözünü ettiğiniz arkadaşla birlikte kendi aboneliğinizi yatırırsanız çok mutlu olacağımızı tahmin ediyorsunuzdur. ne yazık ki aboneliğiniz bitmiş... ve dergiler güçlükle yaşıyorlar.

Etiketler:

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page