Fuat ÖZGEN
Günümüzün en önemli buluşlarından biri cep telefonu. Yediden yetmişe değil, bebeden dedeye, nineye herkesin yaşantısının bir parçası olmuş. Herkesin cebinde, çantasında bir cep telefonu var. Herkes iyi kötü bir cep telefonu kullanıyor.
Cep telefonu, aynı zamanda, bir sektör. Hem hizmet sağlayan operatörler hem de cep telefonu üreten firmalar büyük paralar kazanıyorlar. Caddeler, sokaklar, avmler telefoncuyla dolu. Ya telefon ya aksesuar ya da hizmet satıyorlar. Telefon ya da hizmet bedelleri çok yüksek. Hatta bazı kesimler telefonu zenginlik ölçüsü olarak görüyor ve işsizlikten, yoksulluktan yakınan gençlere “Çıkar telefonunu!!??” diyerek iğnelemelerde bulunuyorlar.
Cep telefonu “dinamit” gibi bir buluş. Kullanımı çok önemli. Çok yararlı da olabiliyor, çok zararlı da. Anneler, pedagogların bütün uyarılarına karşın, işin kolayına kaçıp bebelerini, çocuklarını cep telefonuyla oyalıyorlar. Eskiden emzik için ağlayan, tepinen minikler şimdi cep telefonu için ağlıyor, tepiniyor.
Gençler ve yetişkinler zamanlarının büyük bölümünü cep telefonu kullanarak geçiriyorlar. Kimileyin telefona o kadar dalıyorlar ki direklere, başkalarına, duvarlara çarpıyor; çukurlara düşüyor, başkaca kazalara neden oluyorlar.
Yaşlı kesimin çoğu cep telefonunu kullanmayı iyi bilmiyor. Başkalarından yardım istiyorlar. Yardım edenlerin kimisi durumu istismar edip bilgileri aşırıyor. Bilmeyenler yanlış tıklamalar, işlemler sonucu ekonomik veya yasal sıkıntılarla karşılaşabiliyorlar.
Cep telefonu interneti, sosyal medyayı, iletişim olanaklarını emrinize sunuyor. Kitap okuyabiliyor, yazabiliyor, iletişiminizi gerçekleştirebiliyor, kayıt yapabiliyor, duygu ve düşüncelerinizi anlatabiliyor, resmî kurumlardaki işlemlerinizi, ödemelerinizi, alışverişinizi, bankacılık gereksinimlerinizi…oturduğunuz yerden yapabiliyorsunuz.
Sosyal medyadaki, internetteki bilgilerin hepsi de doğru olmayabiliyor. Kandırma, yanıltma, yönlendirme amacıyla da kullanılabiliniyor. İncelemek, akıl süzgecinden geçirmek, başka yerlerden de doğrulamak gerekiyor.
Cep telefonu aynı zamanda bir reklam aracı. Her açtığınız yerde bir sürü reklamla karşılaşıyorsunuz hiç istemediğiniz halde.
Cep telefonu küçük bir araç. Hep yanınızda. Gereksinim duyduğunuzda kentte, dağda, belde hemen kullanabiliyorsunuz. Şu an için bataryaları çabuk bitiyor. Ama yakın zamanda bu sorunun giderileceğini düşünüyorum.
Cep telefonu suçluların tespitinde de yararlı bir araç. Ama şantaj amacıyla da kullanılıyor. Özel yaşama müdahale edilebiliyor. Bedene yerleştirilmiş bir çip gibi izleniyorsunuz. Kendi başınıza, kendinizle kalamıyorsunuz.
Cep telefonları sağlığı da etkiliyor. Çokça kullanıldığında ağrılara, göz bozulmalarına, radyasyona maruz kalmaya neden oluyor.
Artık yaşantımızın bir parçası olan kendisi küçük, yapabildikleri şaşırtıcı bu aracı bilerek, bilinçli kullanarak yaşamımızı kolaylaştırıp renklendirebiliriz.
Comments