Yeni Yayın Dönemine Başlarken maviADA Dergisi
top of page

Yeni Yayın Dönemine Başlarken maviADA Dergisi


2002'de Bursa'da başlayan, zaman içinde ülke sınırlarını aşan, bağımsız yayıncılığı ülkü edinen maviADA o gün bugündür çizgisinden ödün vermedi.


YAZ 2019 sayısında maviADA, kurucusu Şenol YAZICI'nın ağzından kendini, vizyonunu, hedeflerini nasıl tanımlıyor, okuyalım mı?

" ...

Dergimize isteyen herkes katılabilir.


DERGİ, hayata bakışta çağdaş, akılcı ve bilimsel bir çizgiye bağlı olsa da ne siyasi ne de edebi bir misyon üstlenmez, taraf olmaz. maviADA'NIN TEMEL AMACI, benzer düşüncede insanları bir araya toplamak, kültür sanat temelli olumlu bir uğraş kazandırmak, yaşama karşı koyma güç ve yeteneklerine katkıda bulunmak, bu alanlarda yetkinleşen ve ustalaşan üyelerine de destek vermektir


Katılan ürünlerin kültür sanat düşünce alanında estetik ve yetkin olması beklense de, belli bir düzey tutturan, kötü niyet taşımayan, başkalarını da ilgilendirecek HAYAT ve SANAT alanlarında sıradan çalışmalar da yer alır. .. Çünkü maviADA iyi bilir ki HAYATta her güzellik; bebeklikten olgunluğa, acemilikten yetkinliğe, sıradanlıktan seçkinliğe, basitten sanat yapıtına her şey ama her şey öğrenmeyle başlar."


Bugün de tarz ve anlayışını değiştirmedi maviADA...ve 21 yılda bu çağrıya uyan ünlü ünsüz binlerce insana hizmet verdi, el uzattı dergimiz.

...ve yeni döneme aynı ideallerle başlıyor.

*


Günümüzde süreli yayıncılık yapmak zor. Dergilerden uzun süreli olanlar iyice azaldı. Her gün bir derginin yayın hayatına son vermek zorunda kaldığını okuyor, duyuyoruz. Hele basılı dergilerde durum daha kötü. Kâğıt, mürekkep, elektrik, baskı makineleri, emekçi ücretleri almış başını gitmiş. Derginin basımını, dağıtımını karşılamak olanaksız. Basılı dergiler reklamla dolu. Sponsorlarsa derginin yayın politikasında etkili olmak istiyorlar. Alanın dışından desteklenen bir derginin özgür olması mümkün değil, alanın içinden de destek gören bir dergiyse o anlayışın reklamcısı olmak zorunda...


maviADA Dergisi, 2002'den bu yana uzun soluklu bağımsız bir dergi olma özelliğini koruyor. Bu anlamda onun kadar ömürlü çok yaşıtı yok. İyi bir birikimi var. Belli aşamalardan geçti, deneyimler kazandı. Uzun süre basılı dergi olarak çıkarken internet dergiciliğini de sürdürdü. Epey zamandır düzenli internet yayıncılığını benimseyen dergi bu arada zaman zaman basılı olarak da çıktı, ne var ki artan maliyetler nedeniyle geçen yıldan itibaren tek bir sayı, yıllık olarak basıldı. Bir çok ünlü derginin soyunduğu İnternet dergiciliği seçimleri değil ama artan maliyetler mecbur ediyor. Kuşkusuz kağıdın tadı yok. Böylece dergiler ekonomik sıkıntılarını bir ölçüde azaltıyor, yaşayabiliyorlar. WEB sayfası ve alan masraflarını da bir avuç üyesi üstleniyor. Basılı bir derginin maliyeti ortada, binlerce lirayı buluyor. Kargo ederleri dayanılmaz. Eskiden destek veren bir kültür bakanlığı vardı, şimdi?.. En babayiğit derginin abone sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. Bütün emek onun için... Oysa internet dergisi binlerce insana ulaşıyor ve en önemlisi yüz yıl sonra bile adınızı yaşatıyor, kaybolmuyor.


maviADA Dergisi yetkili yazarları her hafta bir yazı eklemekle yükümlü, dergi üyelerine serbest zamanlar yaratabilmek için bu disiplini yazları azaltıyor, "serbest yayıncılığa" çeviriyor, Yaz döneminde kışa daha güçlü girebilmek, güç toplamak için düzenli yayına ara veriliyor, dileyen, paylaşmak isteyen yayın yapıyor. Şimdi güçlü bir solukla, heyecanla yayın yaşamını sürdürüyor.


Bir dergiyi dergi yapan salt yazarları değil, okurlarının da kalitesidir. maviADA sayfalarında 10.000'den fazla üye var, derginin yazarları da ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar, her hafta yazılarını düzenli yetiştiriyorlar. Bu yazıların paylaşıldığı sosyal sitemiz ADA GÜNLÜKLERİ 4000 ve maviADA Dergi grubunda ise 700 üye var. Ana facebook sayfamız Mavi Ada ve Mavi Işık ta ise 7-8 000, ya bizim sayfalarımızdaki okumuş, yazmış arkadaşlarımız? Yine de maviADA okurlarının sayısını ve yorumlarını görmek pek olanaklı değil. Bazı beğenileri görebiliyoruz. Sağolsunlar, kimseyi düşünmek, okumak, yazmak ilgilendirmiyor sanki. Belli ki yaşanan sıkıntıların da etkisi var bunda. İnsanların büyük yüzdesi ekmek derdinde. Beğeniler çoğu üç dört kişide kalıyor, olanlar da gerçekten bir beğenmeyi belirtmek için mi, yoksa ayıp olmasın, benim yazım da beğenilsin diye mi yapıldığını anlamak zor. Hoş bazen yazının yazarının bile beğeni koymadığını düşününce... Yorum yapmak daha belirleyici olabilir.


maviADA Dergisi’nde hemen her türde yazı yazan yazarlarımız var. Şiir, öykü, anı, masal, fabl, söyleşi, deneme, fıkra, makale, eleştiri, gezi yazısı, biyografi bu türlerden bazıları. Bazen de yazarlarımızın çıkmış kitapları, elektronik kitap biçiminde sizi bekliyor olabilir.

maviADA’da toplum yaşamının her alanı ve kesitiyle ilgili, insana dokunan- yazılar yer alıyor. Toplumbilim, kültür, sanat, edebiyat, çevre… ele alınan alanlardan bazıları. Yeni dönemde hukuk yazılarımız da var. Ayrıca söyleşiler, özel günlerde, anılası kişilerle ilgili alıntılar, çalışmalar, yorumlar da yapılıyor.


maviADA Dergisi yazarları dil ve anlatım konusunda da oldukça titiz davranıyorlar. Dergi okurlar için adeta bir dil okulu, yazarlık atölyesi niteliğinde.


Üyesi olsun olmasın her yeni yazara her kültür sanat etkinliğine umut olmaya çalışan maviADA dergisi kitap tanıtımlarını ücretsiz yapıyor, etkinliklerinizi duyuruyor, yazılarınıza yer veriyor.


Üyelerinin sosyalizasyonuna da değer veren maviADA toplu etkinlikleri bu anlamda önemsiyor. En son etkinliğini 2020'de Yalova'da yapan dergi pandemi döneminde bu anlamda geri kaldı. Yine de 2023 Eylül'ün de üyelerinin yeni çıkan kitaplarıyla kitap fuarlarında yer alışıyla yeniden herkesi bir heyecan sardı.


- Organizasyonunu Şenol Yazıcı'nın yaptığı, moderatörlüğünü Fadime Y. Karoğlu'nun üstlendiği maviADA 2020 Yalova Etkinliği-



Kişilerin ve derginin de tanıtımına katkısı olan yeni etkinlikler planlamalı. Bu amaçla ortak kitap şeklinde yıllık dergimizi de yapmalı, fırsatları değerlendirerek dergiyi tanıtmalı, okur ve yazar sayısını arttırmalıyız. maviADA, okurlar için bir okul olmanın yanında “okuyucu adası” olmalıdır.


Yeni yayın döneminde maviADA’ya emek veren yönetici ve yazarların yüreklerine, ellerine sağlık ve güç, kalemlerine kuvvet, okurlara bol okumalar dilekleriyle…


Fuat ÖZGEN

13 Ekim 2023

Yalova

37 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page