HIRS
top of page

HIRS

“Hırs gelir, göz kararır; hırs gider, yüz kızarır”-Voltaire


Hırs, Arapça eski bir kelimedir. Kapitalizmin de yücelttiği bir duygudur. Sözlüğümüz de Hırsı: 1- Sonu gelmeyen istek, aşırı tutku 2- Öfke, kızgınlık olarak tanımlamıştır.


Başarıyı tekellerine alan, amaca ulaşmak için her şeyin mübah olduğunu, başkalarının haklarına dahi göz koymayı meşrulaştırır. İnsanı bencilliğe sürükleyerek, yaşamını kısıtlar.


Yaratıcı düşünmeyi engellemektedir. Kinden beslenmek yıpratıcıdır. İnsanı insanlıktan çıkarır Hırs geldiğinde insanı ucuzlatır ve gözünü de karartır.


Kıyaslama olduğunda hırs gelmektedir. Sabit fikirliliği, kazanmak için şerefini kaybetmekten çekinmemeyi getirir.Kaybetme korkusunu artıran, kontrolsüz güçtür. Adeta insanın prangası gibidir ve hüsran sebebidir.


Haksızlık yapmayı getirir . Gerçekleri göstermez. Empati yapılmayı engeller, elde etmeye çalışılan için başkalarına zarar vermeye uzanır Hırs, maratonda başla dendiğinde deli gibi koşmaya başlamadır. Kilometreler sonra dili dışarıda yerde yatandır.


Aklı perdeler. Hırsın başladığı yerde saf duygulara yer verilmemektedir. Takdir etmemeyi, beğenmemeyi getirir. Mantığın kaybedilmesine neden olmaktadır. Hırs aklı yozlaştırır ve gaflete sürükler. Hırsı ve egoyu besleyen davranışlardan uzaklaşılmalıdır. Albert Einstein'in da dediği gibi "Çok bilgi az ego Çok ego az bilgi”.


Amaca ulaşılması için de huzurlu olmak için de insanın hırstan arınması gereklidir. Yüksek üretimlerin temelinde gelişmiş ve doğru bilgi, hayalgücü, yaratıcılık, kararlılık, özgüven gibi insani duygular olduğu hatırlanmalıdır.Yaşamı bir okul gibi görerek ve başımıza gelen olayları tesadüf olarak değil neden sonuç ilişkisi içerisinde değerlendirmelidir.


ozgur694@hotmail.com

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page