Her İnsan Öldürür Sevdiğini
top of page

Her İnsan Öldürür Sevdiğini



Her insan öldürür gene de sevdiğini Bu böyle bilinsin herkes tarafından, Kiminin ters bakışından gelir ölüm, Kiminin iltifatından, Korkağın öpücüğünden, Cesurun kılıcından!

Kimisi aşkını gençlikte öldürür, Yaşını başını almışken kimi; Biri Şehvet'in elleriyle boğazlar, Birinin altındır elleri, Yumuşak kalpli bıçak kullanır Çünkü ceset soğur hemen.

Kimi pek az sever, kimi derinden, Biri müşteridir, diğeri satıcı; Kimi vardır, gözyaşlarıyla bitirir işi, Kiminden ne bir ah, ne bir figan: Çünkü her insan öldürür sevdiğini, Gene de ölmez insan.

Özdemir Asaf çevirisi;

/

Oscar Wilde

Oscar Wilde olarak bilinen yazarın tam adı Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde’dır. 16 Ekim 1854′te Dublin’de dünyaya gelen Oscar Wilde entelektüel bir anlayışa sahip elit bir ailenin çocuğu idi. Bu nedenle dönemin şartlarına göre iyi bir eğitim aldı. 1879′da Londra’ya yerleşti ve hayatını burada şekillendirdi. 1884′te bir aile kurarak 2 çocuk sahibi oldu. Oscar Wilde daha sonraki yıllarını Quennsbury Markisi’nin oğlu Alfred Douglas ile yaşadığı eşcinsel ilişki ile devam ettirdi. Dört yıllık bu ilişki Markinin, Oscar Wilde’ın gayrıtabii davranışlarda bulunduğu iddiasıyla dava açmasının ardından son buldu ve Wilde 2 yıl kürek cezasına mahkum edildi. 1897′de cezasını tamamlayarak normal hayatına Fransa’da geri döndü. Fransa’da yazdığı yazılarında kendi ismini kullanmıyor, Sebastian Melmoth olarak okurlarıyla buluşuyordu. Avrupa’nın çok farklı ülkelerini dolaşan Wilde, hapishane yıllarının verdiği yıpranmışlıktan, içki ve bunalımlardan dolayı son yıllarını kötü bir şekilde geçirdi. 30 Kasım 1900′de hayatını kaybeden Wilde’ın hapishane yıllarında yakalandığı menenjit ve frengi hastalıklarından dolayı hayatını kaybettiği söylentiler arasındadır.

En tanınmış yapıtları Dorian Gray'ın Portresi adlı romanıyla Mutlu Prens adlı masalsı alegorik öyküsüdür.

Günümüzde mezarı Paris’teki Père-Lachaise mezarlığında yer almaktadır.


* Alegori bir söz sanatıdır. Bir düşüncenin, bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme, somutlaştırma. Orwel'in Hayvan Çiftliği alegorik bir romana, Themis- gözleri bağlı, elindeki teraziyle adaleti anlatan heykel- görsel sanatlardan örnek verilebilir.

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

An'lar

1/3
bottom of page