Öner Yağcı'nın Ödüllü "Aydınlık" Kitabı Çıktı
top of page

Aydınlık

Güncelleme tarihi: 20 Oca 2021


Öner Yağcı'nın

Ödüllü

Aydınlık adlı Kitabı Çıktı


Deneme, 224 sayfa, 2017 Temmuz, Kırmızı Kedi Yayınları


ÖNER YAĞCI

*

ANADOLU’NUN UMUDU AYDINLIK ve ÖNER YAĞCI


“Ben insan olmak istiyorum, insan sözcüğünün Maksim Gorki’nin deyişiyle ‘onurlu sözcük’ haline gelmesini istiyorum, özgür bir insan olarak yaşamak istiyorum diyenler kitaplarımı, okusun, yeter.” Diyen eğitimci-yazar Öner Yağcı, “Anadolu’nun Umudu Aydınlık” adlı eseriyle Vedat Günyol’un adını yaşatmak amacıyla düzenlenen ‘Vedat Günyol Deneme Ödülleri’ yarışmasında Seçici Kurul tarafından 74 yapıt arasından birinci seçilmiş, geçtiğimiz Mart ayında yapılan ödül töreninde de ödülünü almıştı.


2002 yılından 2014 yılına kadar maviADA dergisinde de yazılarıyla aktif olarak yer alan Öner Yağcı, 1951 yılında Tokat-Zile’de dünyaya gelir. İlköğrenimini Yozgat-Yerköy’de tamamlar. Tokat İlköğretmen Okulu’nu ve Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü 1975’te bitiren yazarımız 12 Mart döneminde yargılandığı DEV-GENÇ davasında iki yıl kadar tutuklu kalır. Ağrı-Taşlıçay’da öğretmenlik, Kars-Sarıkamış’ta askerlik görevini yapar. 12 Eylül döneminde, yöneticilerinden olduğu TÖB-DER hakkında açılan davada yargılanır ve beş yıl hapis yatar.


1974’ten beri birçok dergide yazıları yayımlanan ve çeşitli yayınevlerinde çalışan, birçok yapıta imza atan Öner Yağcı kendisine 2016 Vedat Günyol Deneme Ödülü'nü kazandıran "Anadolu'nun Umudu Aydınlık" kitabındaki denemeleriyle, Anadolu'ya borcunu ödediğini vurgularken, üzerinde yaşadığımız toprakların bereketini ve Anadolu'nun en değerli meyvesinin Cumhuriyet olduğunu anlatıyor.


Öner Yağcı bu kitabında emperyalizme, küreselleşmeye, postmodernizme karşı, okurun önüne cesareti ve ütopyayı koyuyor. Yeni dünya düzeni”nin yalnızca korkunç bir savaş dönemine karşılık geldiğini göstererek, “büyük insanlık”a sesleniyor.


Vedat Günyol Ödülü Seçici Kurulu, Öner Yağcı'yı ödül gerekçesini şöyle açıklıyor: “Batıda Reform ve Rönesans aydınlığında gelişen sanat ve kültür birikiminin, ülkemizdeki cılız görüntüsünden kurtularak başarıya ulaşma çabasını güçlendiren olgular; klasiklerin Türkçe'ye kazandırılması, Köy Enstitüleri ve Halkevlerinin eğitim ve kültür merkezlerine dönüşmesi, Mustafa Kemal aydınlanması olarak nitelenen sürecin tohumlarının atılmasına neden olmuştur.”


"Aydınlanma üzerine biriktirdiği ve sistemli bir düşünce haline getirdiği Anadolu Aydınlığını yeniden umuda çevirme başarısını gösteren Öner Yağcı, bu süreci; akıcı, etkileyici, okurları ile paylaşır biçimde yalın ve duru bir Türkçeyle anlatmayı başardığı için “Anadolu'nun Umudu Aydınlık” başlıklı yapıtıyla 1. Vedat Günyol Deneme Ödülü'ne layık bulmuştur."


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page