Vedat Günyol Deneme Ödülü Sahiplerini Buldu
top of page

Vedat Günyol Deneme Ödülü Sahiplerini Buldu

Güncelleme tarihi: 12 Oca 2021


2004 yılında hayatını kaybeden çevirmen, eleştirmen, öğretmen, yayıncı ve yazar Vedat Günyol'u gelecek kuşaklara tanıtmak ve deneme alanındaki çalışmaları desteklemek amacıyla 15 Temmuz 2016 tarihinde duyurusu yapılan ve Kartal Belediyesince düzenlenen "Vedat Günyol Deneme Ödülü " yarışmasının sonuçları açıklandı.


Seçici kurulda Celal Ülgen, Haluk Hepkon, Hüseyin Özbek, Av. Hüsnü Yeşilyurt, Rengin Cemiloğlu, Tahir Şilkan ve Uğur Kökden'in yer aldığı yarışmaya Kartal Belediyesinin yanı sıra İstanbul Barosu, Türkiye Yazarlar Sendikası, Kırmızı Kedi Yayınevi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı da destek verdi.


Seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, farklı alan ve konularda, deneme tarzında yazılmış, yayımlanmış veya yayımlanmamış 74 eser içinden "Anadolu’nun Umudu Aydınlık" isimli yayınlanmamış eseriyle Öner Yağcı, Vedat Günyol Deneme Ödülünün sahibi olurken, "Kirpinin Dansı" eseriyle Hamdi Topçu, "Aklımın Söz Kanatları" eseriyle de Ayşe Yamaç seçici kurul özel ödülüne layık görüldü.


Vedat Günyol Deneme Ödüllerinin sonuçlarını açıklamak amacıyla Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde bir araya gelen yarışma seçici kurulu, yapılan değerlendirmelerin ardından yarışmada dereceye girenlerin isimlerini açıklarken, dereceye girenlerin ödüllerinin de 5 Mart 2017 Pazar günü saat 14.00’de Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde düzenlenecek törenle verileceğini duyurdu..

VEDAT GÜNYOL KİMDİR?


Çıkardığı Yeni Ufuklar dergisiyle Sabahattin Eyüboğlu, Azra Erhat ve Halikarnas Balıkçısı ile birlikte Türk hümanizminin kurucularından olan Vedat Günyol, 16 Mart 1911'de İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini 1934'te St. Benoit Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İlk çevirilerini üniversite yıllarında yaptı. Bir yandan çeşitli okullarda Fransızca öğretmenliği yaparken bir yandan da Yücel Dergisine Fransız romanlarını özetler halinde tanıtan yazılar ve kitap eleştirileri yazdı. Daha sonra sürekli olarak Yeni Ufuklar dergisinde olmak üzere pek çok dergide yazıları yayınlandı.

Günyol, deneme, eleştiri, çeviri sorunlarını inceleyen yazılarıyla ve Cemal Süreya'nın verdiği "Edebiyatımızın Cumhurbaşkanı" unvanıyla da tanındı. Gençlere yayım açısından olanaklar sağlayarak kendilerini geliştirme yolunu açtı. 1999’da 60. sanat yılını bir törenle kutlayan yazarımız 9 Temmuz 2004’te İstanbul’da hayata veda etti.


Etiketler:

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

DEĞİŞİM

1/3
bottom of page