Bir Şehrin Hikayesi
top of page

Bir Şehrin Hikayesi

Güncelleme tarihi: 20 Oca 2021

*

AKAY AKTAŞ

/

Bir Şehrin Hikayesi

IĞDIR

*

170 sayfa

/

Ankara, 2017 Ocak

*

NEREDEN NEREYE; IĞDIR


Gündüz Murgül


Bakkaldan lavaş alıyorum. 50’li yaşlarda tahmin ettiğim dükkân sahibi nerede oturduğumu sordu. Çocukluk ve gençlik yıllarımın belleğimde bıraktığı alışkanlıkla; “Gaz Ambarı’nın oralarda” deyivermişim. Muhatabım boş gözlerle baktı, anlam veremediğini fark ettim.


Düşündüm, Iğdır ve Iğdırlı ne çabuk ve de ne çok değişmiş. Böyle giderse Iğdırlının kafasında atalarının toprağına dair hiçbir iz kalmayacak. Doğaldır ki, geçmişi -en azından yakın geçmişi- araştırıp yazıya dökmeyince izler ve sözler zaman rüzgârlarında savrulup gider. “Söz uçar yazı kalır.”


Kadim dostum Akay Hoca, bu öncelikli işe girişmiş, Iğdır’ı; tarihiyle, toprağıyla,kültür ve sosyal yaşantısıyla, insanlarıyla, töreleriyle –deyim yerindeyse- kapı kapı dolaşarak kayıt altına almış ve kendinden sonra geleceklere bir yapıt bırakmış: Bir Şehrin Hikâyesi/ NEREDEN NEREYE IĞDIR.


Çocukluğu ya da gençliğini Iğdır’da geçirmiş kişiler, bu kitabın yapraklarını çevirirken bir bakıma kendi yaşantılarının bir bölümünü seyretmekle kalmayacak; hafif iç geçirmeler arasında geçmişin o doyum olmaz anlarını da hissedeceklerdir. Salt bilgi aktarmamış; geçmişin o geri dönülmez hasretini satırları arasına sindirmiş, aziz dostum.


Kitap, bir yola çıkıştır; “eksikleri”, kendinden sonraki araştırmacılar tarafından tamamlanacaktır. Ancak bu süreçten önce, kitabı eline alıp geçmişe yolculuk edenler, Akay Hoca’yı arayıp; “Hocam, şu da vardı” dese, ya da geçmişe dair bir bilgiyi, bir fotoğrafı iletse, eminim, dostum yeniden kolları sıvayacak, ortaya daha doyurucu bir yapıt çıkacaktır.


Geçmişimiz toprağımızdır; onda yeşerdik, ondan boy attık. Geçmişi olmayanın geleceği de olmaz. Başka bir söylemle geldiğimiz yolu bilmezsek, avâre avâre dolaşır nereye gideceğimizi bilmeyiz. Akay Hoca’nın yapıtı, çocuklarımız için köklerini unutturmayacak başucu kitabıdır.


Iğdırlı hemşehrilerim, bu kitaptan çocuklarınız, torunlarınız için bir tane edinin. İleriki tarihlerde biri kalkıp onlara; “Sen kimsin?” dediğinde, onlar da; Oğuzlardan Iğdır Bey’den başlayarak Ertuğrul Gazilere ve nice Türk beylerine yurtluk olan bu toprağı ve modern Türkiye’nin çağdaşlaşma hareketinin öncülerinden olan atalarını gönençle anlatsınlar. Kıvanç duydukları tarihleri onların yaşam yolunu aydınlatsın.







25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

YAŞAR KEMAL

DENEME

1/3
bottom of page