Yılbaşı Teranesi
top of page

Yılbaşı Teranesi

Güncelleme tarihi: 31 Ara 2023

*

Her yıl aynı terane...

Yılbaşı kutlamak gavur adetidir... Neden? 1) Yılbaşının temeli Hristiyanlığa dayanır. 2) Bu, milli ve manevi değerlerden sapmadır. Bu ikisinin ardından da tabi şu geliyor: “Biz İsa’nın doğumuna dayanan Miladi yılı bırakıp, İslam tarihinde Hazreti Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretine dayanan Hicri yılı alalım!”

Her şeyden önce, yılbaşını 1 Ocak’ta kutlamanın temeli Hristiyanlığa dayanmıyor.

İsa’nın doğum günü Ermeniler hariç (onlar için 6 Ocak’tır) tüm Hristiyan kiliselerine göre 25 Aralık’ta olduğundan yılbaşının bu açıdan Hristiyanlıkla ilgisi yoktur.

1 Ocak takvim yılının başlangıcıdır. Papa XIII. Gregorius, Julius Caesar’ın İ.Ö. 46’da yaptıgı “Julyen takvim”i, 1582’de “Gregoryen takvim” adıyla geliştirirken, 1 Mart’ın yerine yılbaşı olarak kabul ettiği 1 Ocak gününü yılbaşı olarak belirlemiştir.

Osmanlı takviminin Hicri oldugu da yanlıştır. Osmanlı bu takvimi yalnızca 1. Mahmut dönemine kadar kullanmış ve sonra terk etmiştir. 1.Mahmut, 1678’de maliye alanında Julyen takvimi (Osmanlı’daki adı: “Rumi takvim”) kabul etti. 1839’dan sonra da tüm resmi ve mali işlemler, yılbaşını tıpkı Romalılar gibi (Rumi, Romalı demektir) 1 Mart kabul eden bu takvime bağlandı.

Julyen takvim uygulamasi, yerini 1 Mart 1917’de “Takvim-i Garbi” diye anılan ve 1 Ocak’ı yılbaşı alan Gregoryen takvime terk etti. Bu takvimin TC’deki adı “Miladi takvim” olacak, 1926 yılında 1 Ocakta yasalaşacaktır. (1 Mart, 1983 yılına kadar mali yılbaşı olmaya devam etti, bu tarihte mali yılbaşı da 1 Ocak’a çekildi). Osmanlı’nın 17. yüzyılda kabul ettiği Julyen (Rumi) takvimin düzeltilmesiyle yapılan ve yine Osmanlı’nın 19. yüzyılda kabul ettiği Gregoryen (Miladi) takvimin yılbaşı ilan ettiği “ 1 Ocak'ı bugün yeniden tartışmak acaba ne kadar anlamlıdır?

Yeni yıl gecesi dini bir gece değil, tüm insanlığın ortak sevinci olan yılın son gecesidir.



Etiketler:

31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page