KAN DÖKÜLECEK
top of page

KAN DÖKÜLECEK



FİLM İZLE

Upton Sinclair'ın ünlü romanı Oil; yani PETROL  isimli romanından sinemaya uyarlanan film.


İMBB: 8,2


Kan Dökülecek (İngilizce özgün adı: There Will Be Blood), Upton Sinclair'ın Oil! isimli romanından sinemaya uyarlanan 2007 yapımı film.

Yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını Paul Thomas Anderson yapmıştır. Başrolünde Daniel Day-Lewis ve Paul Dano yer almaktadır. Filmin ABD'de gösterim tarihi 26 Aralık 2007'dir. Filmin müziklerini Radiohead gitaristi Jonny Greenwood yapmıştır.[1]

Film 2007 yılında En İyi Film-Drama ve En İyi Aktör-Drama (Daniel Day-Lewis) dallarında Altın Küre'ye aday gösterilmiştir.[2] 8 dalda Oscar'a, 9 dalda BAFTA'ya aday gösterilmiştir.


Tarihsel Arka Plan:

İlk olarak 1854 yılında kerosenden petrol rafinerisi başarı ile sonuçlanmıştır. ABD'de geçerli olan bir kurala göre, bir arazinin sahibi olan kişi, o arazide bulunan her türlü madeni çıkarma yetkisine sahipti. O tarihlerde belirli bölgelerde petrol bulunduğu söylentisi yayıldığında, para kazanma planları yapan birçok insan o bölgeye akın ediyor ve en küçük arazilerde bile olsa arama yapmaya çalışıyorlardı. John D. Rockefeller bu dönemde hem rafineri, hem demir yolu hem de boru döşeme işlerinde bütün petrol pazarını kontrolü altına almayı başarmıştı. Rockefeller, kendisinden sonra hiç kimsenin pazara girmesine ve söz sahibi olmasına izin vermemiştir.


KONU

Aile çiftliği arazisinde petrol çıkartma haklarını almasıyla birlikte servetini hızla katlayan bir işadamı ile (Daniel Day-Lewis), kısa sürede gelişip kalkınan kasabanın karizmatik genç rahibinin (Paul Dano) paralel öyküsü anlatılır. Güney Kaliforniya’da petrol bulunmasının ardından ortaya çıkan tablo, daha önceki yıllardaki “Altına Hücum” olgusunun eşdeğeridir. İşadamının Amerikan Rüyası kavramının farkına varması ve Amerikan Rüyası tarafından yok edilmesiyle birlikte filmin öyküsü hırs ve inançların irdelemesine dönüşür.

Etiketler:

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

BARSELONA

1/3
bottom of page