top of page
1/391

BEKLE BİZİ İSTANBUL

Güncelleme tarihi: 27 Oca 2022

Şiirin 64 Yıllık Sırrı!

*


Semihat KARADAĞLI / Vedat Türkali

Salkım salkım tan yelleri estiğinde

Mavi patiskaları yırtan gemilerinle Uzaktan seni düşünür düşünürüm İstanbul İstanbul

Bin bir direkli Haliç'inde akşamlar Adalarında bahar Süleymaniye'nde güneş Ey sen ne güzelsin kavgamızın şehri İstanbul İstanbul

Boşuna çekilmedi bunca acılar Büyük ve sakin Süleymaniye'nle bekle Parklarınla, köprülerinle, meydanlarınla Bekle bizi İstanbul

Tophane'nin karanlık sokaklarında Koyun koyuna yatan çocuklarınla bekle Bekle zafer şarkılarıyla geçişimizi İstanbul İstanbul

Haramilerin saltanatını yıkacağız Bekle o günler gelsin gelsin İstanbul Sen bize layıksın bizde sana

İstanbul İstanbul

Boşuna çekilmedi bunca acılar Büyük ve sakin Süleymaniye'nle bekle Parklarınla köprülerinle meydanlarınla Bekle bizi İstanbul

(Vedat Türkali )


Vedat Türkali "Bekle Bizi İstanbul" şiirini ne zaman kime yazdı?


“Salkım salkım tan yelleri estiğinde Mavi patiskaları yırtan gemilerinle Uzaktan seni düşünürüm İstanbul Binbir direkli Haliç'inde akşam Adalarında bahar Süleymaniye'nde güneş Hey sen ne güzelsin kavgamızın şehri”

*


Vedat Türkali’nin yazdığı daha sonra Edip Akbayram tarafından şarkı olarak söylenen İstanbul şiiri bir şehre duyulan sevgiyi en iyi anlatan şiirlerden biridir.


Bu şiir içindeki devrimci öğelerle yıllar içinde bir kesimin marşı haline geldi.

Oysa çok insani bir halin şiire yansımasıydı. Bu yanılgıyı düzeltiyor ve İstanbul şiirinin sırrını sizlerle paylaşıyoruz. Yıllarca solcuların marşı haline gelen bu şiiri aslında Vedat Türkali eşi Merih Pirhasan için yazmıştı.


O sıralar Nevşehir’de edebiyat öğretmenliği yapan Vedat Türkali’nin, kızı Deniz Türkali’ye hamile olan eşi İstanbul’ a gelmişti.

Eşi doğum yaptı. Fakat Vedat Türkali izin alıp İstanbul'a gidip yeni doğan çocuğunu ve eşini göremiyordu.

Bu hasretin sonunda Vedat Türkali yıllarca kimsenin dilinden düşürmediği bu şarkının sözlerini yazmıştı.

Şarkıda hem İstanbul'a hem eşine hem de yeni doğan çocuğuna olan özlemini anlatıyordu.

Fakat yıllar içinde çok sevildi, içindeki devrimci öğeler öne çıktı, Edip Akbayram çok güzel seslendirdi ve şiir solcular için İstanbul marşı haline geldi.


dipnot: Vedat Türkali'nin gerçek adı Abdülkadir Pirhasan'dır. Vedat Türkali, Abdülkadir Pirhasan adıyla yazdığı senaryolar 60'lı yıllarda sansür kurulundan geçmeyince yönetmen arkadaşı Atıf Yılmaz o'na bir tavsiyede bulunur.

Yılmaz, içinde Türk kavramı içeren bir takma ad kullanmasını ve senaryoları bu isimle sansür kuruluna yollamayı önerir. Abdülkadir Pirhasan Vedat Türkali adını alır ve senaryoları bu isimle sansür kurulundan geçer.

Vedat Türkali'nin iki çocuğu vardır: 1944 doğumlu Tiyatrocu Deniz Türkali (Pirhasan) ve 1951 doğumlu yönetmen Barış Pirhasandır.


Kaynak:BU YAZI BURADAN ALINMIŞTIR

/

Fotoğraf: Semihat KARADAĞLI / İstanbul martıları.

/

*


Commentaires


1/5
bottom of page