Aydınlık
top of page

Aydınlık

Güncelleme tarihi: 4 Şub 2021





`Sen yazmasan, ben yazmasam biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa`-Nazım Hikmet

İnsanlardaki öz farkındalık, öz bilinç yaratma eğitim felsefesinin gözden gecirilmesidir ve uygun eğitimin sağlanmasıdır.

Üzerine yeterli miktarda ışık vuran alandır, aydınlık. Karanlığı geri püskürterek hapsetmektir. Güneş de ilk çağlardan beri insanlara hayat verdiği içinde aydınlığın simgesi olmuştur.

İlkbaharın gelişidir. Kine, öfkeye yenilmeyistir. İhtiyaç duyulan ışıktır aydınlık . Ferahlığı huzuru getirir insana. Mutluluktan doğan parıltıdır. Anlaşılacak derecede açık olmayı getirmektedir.

Yürürken karşına çıkan insana güzel mi çirkin beyaz mı siyah mı diye ayırmadan ona kardeşim diyebildigindedir.

Zengin mi yoksul mu olusuna bakmadan, milletine, ırkına,dinine aldırmadan elini uzattığındadır.

Umudu beraberinde getirir. Karanligin icinden mutlak doğacak olandır. Yalnizligin, Ümitsizligin ve korkunun hayatlarımızı esir aldığı dönemlerde seslerin ne kadar gür çıkabildiğinin fark edilmesidir.

Vicdan sesine daha cok kulak vermektir. Provokasyonlara gelmeyi önlemektedir. Sorumluluk taşımayı getirmektedir. Barışı inadına savunarak çabasını canlı tutmaktır.

Ayrımcılığa karşı durarak eşitliği savunmaktır. Yasaklara da karşı duruşu getirmektedir. Kamuoyunun gercekleri ögrenebilmesidir.

Ülkemizin şeyhler,dervişler,müritler,ülkesi olmaması icin mücadele edenlerin yaktıkları meşaledir aydınlık. Dogmatik düşünceye karşı olan elestirel düşünceden yana tavır alabilmektir.

Kadınlarımızın sorunlarıylada yüzleşebilmektir. Cocukların sağlıkla bir sekilde büyütülmesidir. İnsanın insanı sömürmediği bir dünya icin mücadele verebilmektir.

İyilik ve güzellik sözlerinin paylaşımıdır. Bilim, sanat egitim, kültür vb alanlarındaki üretkenliktir.

Reyting kaygısını geri planda bırakabilmektir. Dünyayı hepimizin evi sayabilmektir. Doğaya saygı duyuşun adıdır.

Ülkenin geçmişindeki olayların tarafsız bir şekilde irdelenmesi ülkenin aydınlığına katkı sağlayacaktır. Fikirleriyle ve duruşuyla etrafa ışık saçabilmektir.

Bozuk da olsa bir düzenin içinde yer almayı ret etmektir ve kabullenmeyiştir. Çıkarcılığı benciliğe karşı duruşun yeridir aydınlık.

İnsanları olduğu gibi sevebilmektir. Tanımadığı insanlar için de endişelenebilmektir. Adımlarını karşısındakine zarar vermeyecek bir şekilde atabilmektir.

Takıntılardan ve ön yargılardan uzak durmaktır. En zor koşullarda vazgeçmemeyi ilke edinir. Bağımsız olma seçeneğini sunar insana.

Aydınlığın sevildiğini belirten deyişleri de barındırır bulunduğumuz yurt: , En basit bir örnek verirsek; “Sabahın(aydınlığın) şerri, gecenin(karanlığın) hayrından iyidir” gibi.

Aydınlığın günümüzdeki anlamı İnsanlara öncü olan, yüzü ileri dönük, önyargı taşımayan ama toplumu ileri taşıyan anlamına gelmektedir.

Özgür Karakaya

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

UZATMA

1/3
bottom of page