Nurten B. AKSOY

11 Oca 20228 dk.

Hüzünlü Öyküleriyle Türkülerimiz-2

En son güncellendiği tarih: 11 Oca 2023

Daha önce Hüzünlü Öyküleriyle Türkülerimiz-1” yazımızı yayınlamış ve ilk aklımıza gelen türkülerimizin öykülerini derleyip anlatmıştık. Bugün de devamı huzurlarınızda.

Bülbülüm Altın Kafeste


 
Bülbülüm altın kafeste
 
Öter aheste aheste
 
Ötme bülbül yarim haste
 
Ah neyleyim şu gönlüme
 
Hasret kaldım sevdiğime

Ben sana dayanamam yarim
 
Ben sana aldanamam
 
Ben sana dayanamam yarim
 
Ben sana katlanamam

Bülbülleri har ağlatır
 
Aşıkları yar ağlatır
 
Ben feleğe neylemişim
 
Beni her bahar ağlatır

Melike, teyzesi ile köy çeşmesinin oradan geçerken su içmek ister. Su içmeye indiğinde çiçeklerden yapılmış olan tacı görür. Tacı başına taktığı anda Yusuf’la karşı karşıya kalır ve çok utanır. O, Yusuf’un tacı sevdiği kıza yaptığını düşünür ama gerçekte Yusuf da ondan etkilenmiştir ve tacı Melike’ye vermek ister. Bu bakışmalar sırasında Melike’nin babasının isteğiyle sözlü olduğu Hüseyin oradan geçmektedir ve bu yakınlaşmayı görür. Tepkisini Yusuf’a yumruk atarak verir ve kavga etmeye başlarlar. Teyzesi Melike’yi alıp oradan uzaklaştırır.

Hüseyin bu olaydan sonra vakit kaybetmeden evlenmek ister ve babası Rıza Ağa’yı alıp Şevket Beylerin yani Melikelerin evine ziyarete gider. Melike’ye hediye olarak altından ayna götürürler ama Melike’nin gözü çiçekten yapılmış tacından başka bir şey görmemektedir. Melike bir gün Yusuf’la dere kenarında konuşurken Hüseyin’in arkadaşlarından biri onları görür ve Hüseyin’e söyler. Hüseyin çılgına dönmüştür ve bu olanların hesabını Şevket Bey’den sorar. Melike yıllardır gördüğü rüyadaki delikanlının Hüseyin değil Yusuf olduğunu anlamıştır. Hüseyin ise Melike’nin kalbini kazanmak için onu hediyelere boğar. Melike’ye en son altın kafeste bir bülbül getirir ama Melike’nin yine de umurunda olmaz. Kendini de o bülbül gibi kafese kapatacaklarını bilir. Nitekim Hüseyin Melike’yi kendi evlerine götürme zamanının geldiğini düşünerek genç kızı alır ve kendi evlerine götürür. Melike burada hastalanır. Günden güne eriyen genç kızın haline Hüseyin’in babası da artık dur demek ister ama oğluyla başa çıkamaz.

Yüksek Yüksek Tepelere

Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar
 
Aşrı aşrı memlekete kız vermesinler
 
Annesinin bir tanesini hor görmesinler

Uçan da kuşlara malum olsun
 
Ben annemi özledim
 
Hem annemi hem babamı
 
Ben köyümü özledim

Babamın bir atı olsa binse de gelse
 
Annemin yelkeni olsa uçsa da gelse
 
Kardeşlerim yollarımı bilse de gelse

Çok eski bir söylentiye göre Malkara köylerinden birinde Zeynep adında güzelliği dillere destan bir kız vardır. Günün birinde Zeynep’in köyünde büyük bir düğün olur. Bu düğüne çevre köy ve kasabalardan insanlar çağrılır, oyunlar eğlenceler yapılır. Gösterilerin en önemlisi de at yarışlarıdır. Bu düğüne üç gün üç gece yol teperek gelen Ali adında bir genç iyi bir at yarışçısıdır. Bu gencin gözü bir ara Zeynep’e ilişir. Yüreğinde sıcak nehirler dolaşmaya başlayan Ali köyüne döndüğünde durumu babasına açar, aldığı olumlu cevap karşısında aile büyükleri ile Zeynep’i istemeye gelirler.

Kızın babası-anası kızlarını uzak yere vermek istemeseler de kısa zamanda düğünleri olur… Zeynep gelin olduktan sonra yedi sene ailesini kardeşlerini ve köyünü göremez. Tüm yalvarmaları boşa giden Zeynep’in yüreğindeki hasret günden güne büyüyerek dayanılmaz bir hal alır. Zeynep artık teselliyi türkülerde bulur. Ezgiler yakmaya başlar. Kına gecelerinde ve düğünlerde söylediği türkülerle gelinleri, kızları büyüler. Zeynep’in evi köyün en yüksek tepesindedir, türkülerini oradan söyler. Kocası Zeynep’in hasretine aldırış etmez sevgisi çoktan bitmiş, itip kakmalar başlamıştır.

Zeynep kocasının bu tutumundan yataklara düşer. Sonunda köy halkı Zeynep’in anne ve babasının gelmesine karar verir, kocasının da başka çaresi kalmamıştır. Uzun yolculuktan sonra Zeynep’in anne ve babası köye gelirler ama Zeynep son nefesinde “yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar” türküsünü anasına babasına mırıldanırken çevresindeki tüm insanlar duygulanıp göz yaşı dökerler. Hasretini biraz olsun gideren Zeynep için çok geç kalınmıştır. O bir daha yataktan kalkamaz, türküsü de o günden bu güne söylenip durur.

Selanik Türküsü

Çalın davulları çaydan aşağıya
 
Mezarımı kazın bre dostlar belden aşağıya
 
Suyumu kaynatın kazan doluncaya…
 
Aman ölüm zalim ölüm üç gün ara ver
 
Al başımdan bu sevdayı götür yâre ver

Rüstem Ağa Selanik çarşısında kumaş satan ve etrafında sevilip sayılan bir esnaftır. Bir gün dükkanına çevre köylerin birinden Mehmet adında bir genç gelir alış veriş için, kumaşlara bakarken Rüstem Ağa’yla da sohbet ederler. Aslında Mehmet Selanik’e iş aramak için gelmiştir ve Rüstem Ağa’nın da gözü Mehmet’i tutunca dükkanda çalışmaya başlar. Hem işi çabuk öğrenir hem de Rüstem Ağa’nın güvenini kazanır.

Gel zaman, git zaman Mehmet Rüstem Ağa’nın kızı Fitnat’a gönlünü kaptırır, aileler de uygun görünce düğün hazırlıkları başlar. O sırada Selanik’te kolera salgını başlar ve hastalık halkı kırıp geçirir. Düğüne bir hafta kala Fitnat yataklara düşer, kolera onu da bulmuştur, günden güne sararıp solan Fitnat yakında öleceğini bildiğinden içindeki acıyı, duyguları türküye döker ve düğününe üç gün kala ölür… Mehmet çok sevdiği Fitnat’ın mezarını kendi kazar ve onun yarım bıraktığı türküyü de içini yakan acıyı haykırarak tamamlar.

Selanik içinde salâ okunur,
 
Salânın sedâsı cana dokunur.
 
Gelin olan kıza kına yakılır.
 
Aman ölüm zalim ölüm üç gün ara ver.
 
Al başımdan bu sevdayı, götür yâre ver.

Selanik Selanik… Issız kalasın.
 
Taşına toprağına bre dostlar, diken dolasın
 
Sen de benim gibi yarsız kalasın.
 
Aman ölüm zalim ölüm üç gün ara ver.
 
Al başımdan bu sevdayı, götür yâre ver

Aman Bre Deryalar

Kırcali'yle Arda'nın arası
 
Saat sekiz sırası Yusufum
 
Ardalılar ağlıyor Yusufum
 
Yoktur çaresi

Aman bre deryalar
 
Kanlıca deryalar
 
Biz nişanlıyız
 
İkimiz de bir boydayız
 
Biz delikanlıyız

Çıkar abe poturunu
 
Dalgalar artacak
 
Demedim mi ben sana
 
Kayığımız batacak

Kırcali'yle Arda boylarında
 
Kimler gidecek
 
Garip Yusuf’un annesine
 
Kim haber verecek

Yusuf ile Feride birbirlerini çok severler ancak aileleri bir türlü evlenmelerine razı gelmez. Yusuf bir gün kafasında bir plan yapar Arda Nehri’ni sevdiğiyle geçerek izlerini kaybettirip yeni bir hayat kurmayı düşler. Bu durumu Feride’ye anlatır. Feride, Arda’ya bizim kayıklar dayanmaz gitmeyelim, der ama nafiledir. Feride, Yusuf’un ısrarlarına dayanamaz ve Arda’yı aşmayı kabul eder. Ancak şans yüzlerine gülmez ve dalgalar kayığı devirir. Yusuf da boğularak ölür. Feride bir şekilde kurtulmayı başarır ancak Yusuf’un ölümü O’nu çok yaralar ve bir ağıt yakar…

Bitlis’te Beş Minare

Bitlis’te beş minare
 
Beri gel oğlan beri gel
 
Yüreğim dolu yâre
 
Beri gel oğlan beri gel

İsterem yanen gelem
 
Beri gel oğlan beri gel
 
Cebimde yok on pâre
 
Beri gel oğlan beri gel

Tüfengim dolu saçma
 
Beri gel oğlan beri gel
 
Vururum benden kaçma
 
Beri gel oğlan beri gel

Doksan dokuz yârem var
 
Beri gel oğlan beri gel
 
Bir yâre de sen açma
 
Beri gel oğlan beri gel

Rus işgali sırasında Bitlis, bir harabe şehir görüntüsü alır. Düşmanın çekilmesinden sonra savaş esnasında Bitlis’ten kaçan bir baba ve oğul, Bitlis’e dönmek üzere yola çıkarak şehre hakim konumdaki Dideban Dağı eteğine varırlar. Baba, şehirde canlı kalıp kalmadığını öğrenmek için oğlunu şehre gönderir. Bir süre sonra oğul geri döner ve uzaktan babasına şöyle seslenir: “Şehirde yaşama dair hiçbir iz yok; sadece beş tane minare ayakta kalmış.” Bunu duyan baba yıkılır, diz çöker ve şöyle bir ağıt yakarak oğlunu yanına çağırır.

Ah Bir Ataş Ver Cigaramı Yakayım

Ah bir ataş ver cigaramı yakayım
 
Sen salın gel ben boyuna bakayım
 
Uzun olur gemilerin direği
 
Ah çatal olur efelerin yüreği

Ah vur ataşı gavur sinem ko yansın
 
Arkadaşlar uykulardan uyansın
 
Uzun olur gemilerin direği
 
Ah çatal olur efelerin yüreği

Çanakkale Boğazı, Nağra Burnu açıkları, 4 Nisan 1953, Saat 02:15. Uzun ve yorucu bir seferden dönen Dumlupınar denizaltısı, Nağra Burnu açıklarında İsveç bandıralı Nabuland şilebi ile çarpışır. Sessiz, soğuk ve bulanıktır gece. Başından aldığı şiddetli darbe ile Dumlupınar birkaç saniye içinde sulara gömülür. Gemideki 81 kişilik mürettebattan sağ kalan 22 kişi, geminin arka bölümündeki torpido dairesine sığınır.

Mahsur kalanların su yüzüne fırlattıkları telefon şamandırasıyla gemi ile irtibat sağlanır. Sağ kalan 22 kişiyi kurtarmak için herkes seferber olur. Bu arada oksijeni idareli kullanmaları için, gereksiz yere konuşmamaları, şarkı türkü söylememeleri ve sigara içmemeleri konusunda uyarılar yapılır. Ancak saatler süren kurtarma çalışmalarının sonunda, umutların tükendiği anda karanlıkta bekleyen 22 kişiye, her şey yine aynı sözcüklerle anlatılır; konuşabilirler, türkü söyleyebilirler ve hatta sigara bile içebilirler. Şamandıradaki telefon hattının öbür ucundan tüm Türkiye, denizaltıdaki o kahramanların tevekkülle ölüme yaptıkları hüzünlü ama başı dik türkülerini dinler.

Yârim istanbul’u Mesken mi Tuttun

Yârim İstanbul’u mesken mi tuttun,
 
Gördün güzelleri beni unuttun,
 
Sılaya dönmeye yemin mi ettin;

Gâyrı dayanacak özüm kalmadı,
 
Mektuba yazacak sözüm kalmadı…

Yârim sen gideli yedi yıl oldu,
 
Diktiğin fidanlar meyveyle doldu,
 
Seninle gidenler sılaya döndü;

Gâyrı dayanacak özüm kalmadı,
 
Mektuba yazacak sözüm kalmadı…

Yârimin giydiği ketenden gömlek,
 
Yoğumuş dünyada öksüze gülmek,
 
Gurbet ellerinde kimsesiz ölmek;

Gâyrı dayanacak özüm kalmadı,
 
Mektuba yazacak sözüm kalmadı…

Kayserinin bir köyünden İstanbul’a giden yeni evli bir gencin, tek başına köyünde bıraktığı karısının, ondan hiçbir haber alamaması üzerine yaşadığı acının, feryada dönüşmesidir bu türkü.

Kayseri ve köylerinden yazları büyük şehirlere inşaatlarda çalışmak için giden erkekler, havaların soğumasıyla birlikte biriktirdikleri paralarıyla evlerine, köylerine dönerler. Kayserili bu güzel köylü gelinin, yakışıklı kocası da çalışmak üzere İstanbul’a gitmiş ama zaman geçip kış olmasına rağmen bir türlü geri dönmemiştir. Güzel gelinin çocuğu da olmadığı için bir başına kalmıştır köyünde ve hasretlik içini yakıp kavurmaktadır.

Aradan yedi yıl geçmiş, gidenler geri dönmüş ama bizim gelinin eşi bir türlü dönmemiştir köyüne. Bu arada köy yerinde “kocan İstanbul’da başkasını buldu” diye dedikodular da dolanmaya başlamıştır. Bunlara inanmasa da güzel gelinin içine bir ateş daha düşmüştür artık. Bir gece rüyasında kocasının güzel kadınlar arasında pek de keyifli olduğunu görür ve kan ter içinde uyanır, gözünde yaşlarla ve feryat ederek bu türküyü söylemeye başlar…

Urfa’nın Etrafı

Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar
 
Ciğerim yanıyor aney gözlerim ağlar
 
Benim zalim derdim cihanı yakar

Gezme ceylan bu dağlarda seni avlarlar
 
Anandan babandan yardan ayrı koyarlar

Urfa dağlarında gezer bir ceylan
 
Yavrusunu kaybetmiş ağlıyor yaman
 
Yarimin derdine bulmadım derman

Gezme ceylan bu dağlarda seni avlarlar
 
Anandan babandan yardan ayrı koyarlar

Ceylan senin gibi yüreğim yara
 
Cihanda derdime aney bulmadım çare
 
Bir yavru kaybettim gözleri kara

Gezme ceylan bu dağlarda seni avlarlar
 
Anandan babandan yardan ayrı koyarlar

Avcıların, ceylanların nerede olduğunu merak edip, bulmak için köpekleri ile (tazı) dağlarda gezmelerini, yani ceylanın peşine düşmelerini anlatır bu türkü görünüşte, ama türkünün asıl anlattığı bu değildir. Çocuğunu kaybeden bir annenin, çocuğunu ceylana benzeterek duygularını dile getirmesidir. Bu türküde anne, Urfa’nın vahşi ve güzel dağlarının tehlikeli bir yer olduğunu anlatır. Çocuğunu kaybetmeden önce yaptığı uyarıların bir işe yaramadığını belirtir. Anne çocuğunu kaybetmenin korku ve acısını, ona her baktığında daha iyi anlar.

Fırat Türküsü

Şu Fırat’ın suyu akar serindir
 
Yârimi götürdü kanlı zâlimdir
 
Daha gün görmemiş taze gelindir
 
Söyletmeyin beni yaram derindir

Kömürhan köprüsü Harput’a bakar
 
Körolası Fırat ocaklar yıkar
 
Ahbaplarım gelmiş ağıtlar yakar
 
Söyletmeyin beni yaram derindir

Zamanın birinde Hamo Dayı, Fırat Nehri’ni geçerek Urfa’da askerliğini yapmakta olan oğlunu ziyaret etmek ister. Fırat, insan ve hayvanların birlikte bindirileceği ilkel bir sal ile geçilecektir. Sala sabahın erken saatlerinde binilir. Ama nehrin tam ortasına gelindiğinde, salda bulunan bir atın ürkmesi ile sal devrilir ve içindekilerle birlikte Hamo Dayı da boğulur. Ailesi, olaydan habersiz, günlerce onun yolunu gözler. Ama bir gün kara haber köye ulaşır. Dövünmeler, ağıtlar başlar. Fırat, Hamo Dayı gibi çok canlar yakmıştır.

İki Keklik Bir Kayada Ötüyor

iki keklik bir kayada ötüyor
 
Ötme de keklik derdim bana yetiyor
 
Annesine kara da haber gidiyor

Yazması oyalı kundurası boyalı
 
Yar benim aman aman yar benim


 
Uzun da geceler yar boynuma sar beni

Aman aman sar beni

İki keklik bir dereden su içer
 
Dertli de keklik dertsizlere dert açar
 
Aman aman dert açar
 
Buna yanık sevda derler tez geçer

Balıkesir’e bağlı Edremit ilçesinin Güre köyünün eşrafından kahveci Mehmet Şevket Efendi’nin karısı Şöhret Hanım tarafından oğluna yakılmış bir türküdür. Şöhret hanım zamanın zenginlerinden olduğu için zeytin toplamaya giderken bile çok süslü giyinirmiş, elbiseleri oldukça güzel ve diğer köylülerden farklıymış; yazmaları oyalı, kunduraları hep boyalı olurmuş. Oğulları Zekeriya Sarıkamış’a Enver Paşa komutasında askerliğini yapmaya gitmiştir. Bu sırada her yer karlı olduğu için yol almak amaçlı karları teperlermiş. Zekeriya da kar teperken kar kuyusuna düşüp şehit olmuş, Şöhret Hanım bu haberi alınca yıkılmıştır, ovada kekliklerle söyleşirken acısını haykırır dağlara taşlara…

Hey On beşli On beşli

Hey on beşli on beşli
 
Tokat yolları taşlı
 
On eşliler gidiyor
 
Kızların gözü yaşlı

Aslan yârim kız senin adın Hediye
 
Ben dolandım sen de dolan gel beriye
 
Fistan aldım endazesi on yediye

Gidiyom gidemiyom
 
Az doldur içemiyom
 
Sevdiğim pek gönüllü
 
Koyup da gidemiyom

Üzerinde pek düşünülmediği için adeta bir oyun havası muamelesi gören bu türkünün ardında aslında acı bir öykü vardır. 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında arka arkaya girdiği pek çok savaşta verdiği kayıplar sonunda, askere alacak yetişkin ve sağlıklı erkek bulamayan Osmanlı Devleti, Çanakkale Savaşı sırasında, doğum tarihi Rumi takvimle 1315 ve daha büyük, (15 ile 18 yaş arası) erkek ‘çocuk’ların orduya katılmasına karar verir. İşte bey oğlu Hüseyin de bu ‘on beşliler' arasındadır ve ardında sözlüsü güzeller güzeli Hediyeyi de bırakmıştır.

Savaş her cephede tüm hızıyla sürmekte gidenler bir türlü geri gelmemektedir. Boynunu büküp asker yolu bekleyen bir sürü genç kızdan birdir Hediye de… Salavatlarla uğurladıkları delikanlılarının toprağa düştüğü haberini alan kara bahtlı analar, kara çatkılı yavuklular, dul kalan tazeler maşrapalarla su döküp ıslattıkları kapı önlerini gözyaşlarıyla da ıslatırlar... Bu ağıtla acılarını dile getirdiler…

*

Yazının ilk bölümünü okumak isterseniz linke tıklayınız https://www.adadergi.com/post/2019/12/28/turkulerimiz-ve-huzunlu-oykuleri

    520
    8