top of page
1/1074

Bornova Kitap Günleri

Güncelleme tarihi: 3 Eki 2023



Yusuf AKSOY

*



Birincisi 2019 yılında gerçekleştirilen ve Bornovalıları kitaplarla ve sanatla buluşturan Bornova Kitap Günleri’nin dördüncüsü 29 Eylül günü başladı. 8 Ekim’e kadar devam edecek olan 4. Bornova Kitap Günleri etkinlikleri Bornova Büyükpark içinde gerçekleşiyor. Bu yıl organizasyonda 60 yayınevi, 400 yazar ve 600 bin kitap yer alıyor.


Bornova Belediyesi’nin ‘Kültür Kenti Bornova’ vizyonuyla hayata geçirdiği Bornova Kitap Günleri çok sayıda kitap ve sanatsever İzmirliyi Bornova’da buluşturacak. Birçok yazarın konuk olacağı etkinlikte imza günleri, söyleşiler, konserler, paneller ve şiir dinletilerinin yanında atölye çalışmalarına da yer veriliyor. Alt yapısı gayet iyi hazırlanmış olan Bornova Kitap Günleri Etkinliğinin örnek alınarak yaygınlaşması dileğimizin burada tekrarlanmasında fayda buluyorum.

Aklı yoran bir hızda ilerleyen bir bilişim çağındayız. Özellikle okumanın gereksiz bir zaman kaybı gibi addedildiği, uç bir değer olarak görüldüğü, kitap başta olma üzere basılı tüm yayınlara neredeyse sırt dönüldüğü bir dönemde Kitap Günleri gibi etkinlikler yazın emekçilerinin nefes aldığı, umudunu tazeleyip motive olduğu, kitapların da okuyucuyu adeta sarmaş dolaş dansa davet ettiği günler oluyor.

Ah, kimselerin vakti yok

Durup ince şeyleri anlamaya” diyen sevgili Gülten Akın’nın sesine kucak açan kitapseverlerin varız diye ortaya çıkması hali kulede bir güzellik oluyor böyle zamanlarda.


4. Bornova Kitap Günleri etkinliğine İzmirli maviADA yazarlarından ben ve Niyazi Uyar Akdoğan Yayınları Standında 1 Ekim Pazar günü imza etkinliğimizle katıldık. Burada Akdoğan Yayınları İzmir koordinatörü sevgili Hatice Eğilmez Kaya’nın bize karşı gösterdiği yakın ilgi ve dayanışmasına teşekkür etmeden geçemeyiz. Yazar ve sanatçıların sınırları çizilmiş aidiyetlerle birbirinden uzaklaşması, birbirine yabancılaşması şeklindeki kümelenme kültürlenmesine karşı, maviADA’lılar olarak farklı bir duruş sergilemekteyiz. Rekabet yerine dayanışmayı esas alıyoruz ve birlikte tartışarak özne kimliğinden uzaklaşmadan kolektif içinde daha iyiye ulaşma adına mevcudu aşmayı hedefliyoruz.


-1 Ekim 2023 Bornova Kitap Fuarı-


Eşit yurttaşlardan oluşan bir toplum olma özelliklerimizi kaybetmeye başladığımız son yıllarda farklı birer birey olmamız yolunda da her türlü manipülasyon üzerimizde deneniyor. Özgürlüklerinden feragat etmiş, susan, sinen, okumayan, sorgulamayan, salt biat eden birey olma dayatması gözle görülür bir gerçekliktir. En tehlikelisi de hafızasızlık ve her şeyi hızla tüketme halidir. Hafızası zayıflatılmış birey amaçsızca ve hızla tüketerek değer yargılarını da yok etmektedir. O, farkında olamadığı hızda tükettikçe muktedirler iktidarlarını beynin hücrelerine kadar yaygınlaştırmaktadır. Bu hiçleştirme sürecinin panzehri ise hiç kuşkusuz hafızayı korumak ve kurtarmak olacaktır. Bunun reçetesinin başında da kitaplar ve okumak olacaktır hiç şüphesiz ki.

Bornova İmza etkinliğimizde kitapseverlerle buluşurken karşılıklı yüzlerimiz gülüyordu. Kitapla, onu üretenle buluşmak okuyucu için ‘bir yeniden mutluluk’ aracı olurken, yazan için de boşuna yazmamış olmanın keyfine doyum olmuyor elbette ki. Verili koşullarda hangi nicellikte gülen güzlerle buluşacağız kaygısını biz Bornova’da biraz da olsun yendik diye düşünüyorum. Biraz’ı, arayı çok açmadan büyütebildiğimiz oranda yüklendiğimiz sorumluluğu yerine getirmede daha sahici olabileceğizdir. Unutmayalım, biz yazma heveslileri çağın sadece tanıkları değil özneleriyiz. Kitaplarımızı savunurken okurun bilinçle yaptığı tüm özgür edimlerini de savunmalıyız. Özlemini duyduğumuz yaşamı savunmak için ilk adımları atan gönüllülerden olmalıyız. Yazdıklarımız gibi yaşayabildiğimiz oranda bize benzeyenler çoğalacaktır. O zaman kitap da aşkla kucaklanacaktır.


Yaşasın Kitaplar, Yaşasın Okuyucular ...

*

2 Ekim 2023


-1 Ekim 2023 Bornova Kitap Fuarı-

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/2

mavi

ADA

2002

Hayat ve Sanat

Emek veren herkesin ADAsı

  • LinkedIn - Beyaz Çember
bottom of page