Çocuk ve Medeniyet dergisi
top of page

Çocuk ve Medeniyet dergisi

Güncelleme tarihi: 19 May 2021


Bazen okuruz, duyarız: Bir bilim, sanat adamından söz ederken, şu kadar makalesi yayınlanmış... denir.


Bilimsel makaleden söz edebilmek için, yazının hakemli bir dergide çıkması gerekli. Yayınlanan yazınızın kariyerinize katkısı olması için koşullardan biri bu. Bu dergilerde konulacak her yazıyı onaylayan en az iki uzman, akran hakem bulunuyor, yılda en az iki kez yayınlanıyor. Dolaysıyla yer alan yazılar dünya genelinde kabul görüyor, akademik yükselişlerde belge oluyor.


Çok sayıda üniversitesi, akademisyeni olan ülkemizde bu tip dergiler ne yazık ki fazla değil.


ÇOCUK ve MEDENİYET dergisi ülkenin, hatta dünyanın dört yanından katılan alan editörlerinin katkılarıyla sadece çocuk edebiyatında değil, ÇOCUKLA ilgili her sorunsalda bu iddia ile artık var.


*

Çocuk Vakfı'nın kurucusu ve çocuk yazınının güçlü kalemi Mustafa Ruhi Şirin'in selamını taşıyordu kargodan çıkan iki dergi.


Mutafa Ruhi ŞİRİN'in Çocuk Vakfı adına yönetimini üstlendiği, Genel Yayın Editörlüğünü Dr. Mehmet Palancı'nın, Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü Memduh Cemil Şirin'in yaptığı, ondan fazla alan editörü bulunan, kapak resmi bile yaş gruplarına göre tasarlanmış her biri 180 sayfalık hakemli derginin alışılmış kültür sanat dergilerine, hele piyasadaki çocuk dergilerine benzer bir yanı yok. İçerdiği konulara ve yazan akademik kariyerli kişilere baktığınızda da bu derginin başka bir kulvarda yol almaya niyetli, ciddi ve disiplinli bir dergi olduğunu, herkese değil, ancak alanı mutfağından tanıyan altyapısı olana seslendiğini, klasik edebi dergi beklentilerinden farklı bir yerde durduğunu anlıyorsunuz.


Yazarın, şairin yaratıcı şiiriyle, yazısıyla yer aldığı, yani sergi görevi gören bildik dergilerden değil. Çocukla, onların sorunları ve haklarıyla ilgili akademik, bilimsel temelli makalelere, çalışmalara, araştırmalara, önermelere yer veriyor.


Ülkemizdeki kitap okumayı sevmeyen, işin mutfağını merak etmeyen, eleştiri, inceleme, araştırma yazılarına çok itibar etmeyen dergilerde sadece yer alan kendi yazısını ya da şiirini okumakla yetinen, alan bilgisine fazla meraklı olmayan edebiyatçı bolluğunu düşününce Çocuk ve Medeniyet 'in yazacak yazar ve satma kaygısı olmadığını fark ediyorsunuz.


Kısaca bu ülkede de satmasa da güzel ve nitelikli şeyler yapılabilir diyen bir dergi ÇOCUK ve MEDENİYET...


Aslında yapanlar hem doğru hem de akıllıca düşünmüş... Bu dergi ilgi görecek, okuru da, alıcısı da, yazarı da bolca olacaktır. Çünkü yukarıda değindik belki görülmemiştir bu dergi hakemli. Bu da özellikle akademik kariyer yapanlar için dergiyi değerli kılıyor. Çünkü bu tip dergilerde yer alan makalelerin bilimsel değer taşıdığı alanın uzmanı en az iki hakem tarafından onaylanmış oluyor.


Niyeyse ben sevdim.

Sergi görevi gören, yazar, şair adayını okurla yüzleştiren dergiler önemsiz anlamı çıkmasın bundan. Elbette onlar da vazgeçilmez bir işlev üstlendiler yıllarca. Ne var ki, günümüzde basım ve medya olanaklarının artmasıyla her canı sıkılanın sergi dergileri çıkarmasından, ömründe tek bir şiir yazmayan hatta okumayan bazılarını şair diye tescil edip dergisinde dayatmasından size de gına gelmiş olabilir.


Kış günlerini çok da aratmayan bu günlere iyi geldi ÇOCUK ve MEDENİYET... Önce anlamaz anlamaz baktım, neden sonra fark edip aşkla okumaya başladım kalın, kitap biçiminde dergiyi.


Daha önceden dergi çıkarma hazırlıklarını ve çıkan ilk dergilerini duyurduğumuzdan sizin de yabancı olmadığınızı düşündüğümüz Çocuk Vakfı, kolaycılığa düşmeden ülkemizin her bir şeyi ucuzlatan, metalaştıran, satılacak bir eşyaya döndüren gündeminin hep dışında kalmayı başardı. Çocukların hakları ve hukuku için gündeme önermeler getirdi, yetkili birimlerle iletişim kurmaya çabaladı, çoğu kez de ciddiye alınan girişimlerde bulundu.


Derginin bir ve ikinci sayısında yer alan bazı konuların başlıklarına göz atmak bile üretenlerin yaptıkları işe verdikleri önemi göstermeğe yeterli:

* Çocuk ve Bilim Eğitimi

*Üstün Yeteneklilerin Eğitiminde Mentörlük Programı

*Çocuk Hukuku Ne Değildir?

*Bebeklerde Uygulanan Geleneksel Yöntemler

*Otizmi Olan Çocukların Beslenme Durumu

*Sosyal Risk Altındaki Çocuklar

*Medya Okuryazarlığı Dersine Yönelik Bakanlık Politikaları

...

Gördüğünüz gibi hepsi birbirinden ciddi, ağırbaşlı, uzmanlık isteyen, ilgilisi için belki de eşsiz çalışmalar...



Dünya değişiyor. Görünen çocuk edebiyatçılarının bundan sonra işi zorlaşacak gibi... Ümmi vaazlara, kerpetenden başkasını bilmeyen dişçilere ya da benim gibi alaylı nalbantlara vahiyle iktidar, pardon edebiyatçı olma devri kapanacak sanki.. ÖNCE MUTFAĞI BİLECEKSİN.


Çocuk ve Medeniyet dergisi 6 ayda bir, yılda iki kez çıkacak. Hem basılı hem de elektronik olarak olarak okurlara sunulacak dergi salt Türkiye'yi değil tüm dünyayı hedefliyor. Abonelik ederi 2 sayı için 50 L.


İlke olarak yazan herkese açık duran dergiye katılmak isteyen yazarlar, abone olmak isteyenler www.cocukvemedeniyet.cocukvakfi.org.tr adresinden bilgi alabilirler.

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

YAŞAR KEMAL

DENEME

1/3
bottom of page