top of page
1/2

maviADA'nın Son 30 Günü



maviADA'nın SON 30 GÜN PÖPÜLER YAZILARI:

SOSYAL MEDYADA ne yazık ki bir kültür sanat üretimi yazı hele de uzunca olanı asparagas haber, görüntü, video, siyasi bir haber kadar ilgi görmüyor. Dijital dergilerin yazarları çok popüler değillerse okunmuyor, beğeni almıyor.

Bu gerçek ortadayken niyetlenenlerin de hevesi köreliyor. Onca emek boşa gidiyor sanabilirsiniz. Oysa ayaküstü tüketim diye var olan endüstrinin gereği bu. Yine de iyi araştırmalar, rafine zevkler her zaman alıcı buluyor, sadece zaman istiyor, özen istiyor, sunum için doğru yerlerde pazarlanmak istiyor.

Derler ya, altının değerini sarraf bilir.

Dün hiç olmazsa bilgisayar kullanımı ve farkıyla seçkin duran sosoyal medya bugün telefonlarla herkesin ulaştığı ve çoğunun kültür sanatla, özgün eserle bir alışverişi de yok. Beni ciddi şeylerle yormayın diyen internet garabetleri dolu ortalık.


maviADA Dergisinde sadece tıklama ve beğeni sayısına bakarsanız yanılabilirsiniz. İnternette olan bir yazının sonsuza değin kalıcılığı bir yana zaman içinde görülme okunma olasılığı da artıyor.

İşte maviADA dergisinin son 30 günü.



Son 30 günde dünyanın her yerinden aranılıp bulunan ve 580 görünümle en başa yerleşen yazı milli değil, hatta özgün bir üretim bile değil, derleme. Hani yaratıcı yazının yanında pek esamesi okunmayan araştırma yazılarından: Victor Hugo'nun kısa hayatı ve ünlü şiiri "Ağlamak için gözden yaş mı akmalı" adlı şiiri...


Popülerlikte 250 görünüm de 2. sırada yer alan yapıt, Deniz İnan’ın "Karşı evin annesi’ isimli 2019 yılında Avrupa’da en iyi Türk Şiiri ödülünü aldığı iddia edilen bir şiir, bir yoluyla bize de ulaşmış, yer almış. Ne var ki Avrupa kaç ülke, Avrupa'nın neresi... olduğu belli değil, büyük olasılıkla abartı, bakmış ki kimse şaire bakmıyor, kendi reklamını kendi akletmiş... Bşarmış da merak edilmiş aranmış...

Kötü bir şiir mi, hayır, hatta güzel bile denebilir. Ama o kadar değil...


Altında yer alan VAK VAK ağacı ıse İnternette işlerin nasıl yürüdüğüne çok iyi bir örnek: Aycan Aytore'nin yazdığı, meyveleri şeklen insana benzetilen bir ağacı anlatan ansiklopedik bilgiler içeren bir yazı. Ne var ki Aycan Aytore alınmasın ama sayfasında bile 225 görünüm alan son otuz günün üçüncü yazısı olmayı başaran bu yazı özgün bir edebiyat yazısı değil.

Demek ilgi çekici olmak önemli.


2020 Mayısı tarihli Nazım Hikmet'in karıma mektup son 30 günde sıkça arananlardan olmuş. Böylece liste uzayıp gidiyor. Ne var ki 10 yazılık listede Niyazi Uyar'ın iki yazısı herhalde kaçak olarak listeye girmese boşuna yapıyoruz biz bu işi, bu ülkede özgün eserin alıcısı yok diyeceğim ama Uyar, listeyi delmiş ve iki özgün yazısıyla sıralamada yer almış.

Tebrik ederiz.




Yukarıdaki tablo son otuz günde toplam ziyaretçi sayısını, kaynaklarını, geliş yerlerini gösteriyor.



Bu tabloda ise SON 30 dakikada gelen ziyaretçiler kaynakları veriliyor.


maviADA'nın beğeni azlığına kafayı takınca benzer siteleri de kontrol ettim, köklü, arkasında ciddi tekeller olanlar da elbette aşık da maşuk da bolca. Ne var ki bizim gibi İnternete yeni başlayan, hele seven arkamdan gelsin, diyen çok imece dergiden daha iyi durumda olduğumuzu da görmek beni sevindirdi.


Biliyorum, yazı aşk işidir, aşık da maşukunu arar. Hevesinizi yitirmeyin. Tarih boyunca görülmüştür ki iyi iş sonradan da olsa alıcıyı bulur, Montaigne'ye bakın...

Siz anlatmaya bakın; O okur bir gün sizi mutlaka bulacaktır.



Etiketler:

29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/669
bottom of page