maviDOSYA

10 Haz 20202 dk.

Cengiz Aytmatov / DOSYA

En son güncellendiği tarih: 3 gün önce

maviADA Kültür Sanat Dergisi

/

Dünyanın en büyük yazarlarından biriydi.

12 Aralık 1928 tarihinde Kırgızıstan'da doğdu.

Literatürün yaşadığı dönemde bu unvanı verdiği ender yazarlardan biri...

Kırgızıstanlı bu dev yazar, okumayla ilgisi olan çok kişi üzerinde derin izler bırakan yapıtlar yazdı. Nesnelerle ilişki kuran büyülü dili çoğumuza okumayı sevdirdi.

Toprak Ana, Cemile, Öğretmen Duyşen, Elveda Gülsarı, Beyaz Gemi... gibi 20 den fazla yapıt kaleme aldı.

10 Haziran 2008'de aramızdan ayrıldı.

-CENGİZ AYTMATOV DOSYASInda yer alan tüm yazıları görmek isterseniz resme TIKLAYIN-.

*II. Dünya Savaşı sonrası yazarları arasında yer alan Aytmatov, Cemile'den önce birkaç kısa hikâye ve Yüzyüze'yi yazdı. Ancak yazarın kendini kanıtlamasını sağlayan kitap Cemile oldu; Louis Aragon Cemile'yi "dünyanın en güzel aşk hikâyesi" olarak tanımlamıştır.

Eserlerinde mitolojiye oldukça yakın durdu; ancak onunki antik anlamından farklı olarak mitolojiyi çağdaş bir zeminde sentezlemek ve yeniden yaratmaktı. Eserlerinde mitlere, efsanelere ve halk hikâyelerine göndermeler yapmıştır.

Aytmatov'un bir çok eseri filme de alındı. Biz de büyük ilgi gören "Selvi Boylum Al Yazmalım" onun yapıtıdir. Selvi Boylum Al Yazmalım, Atıf Yılmaz tarafından yönetilen, başrollerinde Kadir İnanır ve Türkân Şoray'ın oynadığı, 1977 tarihli film, Türk sinemasının başyapıtlarından biri olarak sayılır. Yazarın 1970 yılında yayımlanan YOL ARKADAŞI romanından uyarlanmıştır.

1966'dan sonra eserlerini hep Rusça kaleme almıştır.

Eserleri 176 dile çevrilmiştir.

maviADA için onu daha da değerli yapan bir yönü de vardı: Bir dönem maviADA'nın yakın dostu oldu,

bir etkinliğimize gelmeye söz verdi, dosya çalışmamızda yer aldı. Dosya çalışmamız sayesinde maviADA, DÜNYA LİTERATÜRÜNDE , FAN KULÜPLERDE ve KIRGIZISTAN'ın adına yaptığı resmi sitede yer aldı. Site AYTMATOV'un resmi sitesi olup aslı KIRGIZCADIR, ama geogle TÜRKÇEYE ÇEVİRMEKTEDİR. www.aytmatov.org sitesine girip görülebilir.

*

10 Haziran 12. ölüm yıldönümünde kendisiyle ilgili bir maviADA'da DOSYA çalışması yapılacaktır.

Bu çalışmada maviADA 2006 YAZ sayısında yer alan bizzat Aytmatov'un yanında yerli yabancı çok sayıda yazar ve bilim adamının katıldığı DOSYA'nın yanında yıllar içinde olan yeni katılımları da okuyabilirsiniz.

İsteyen herkes bu çalışmaya katılabileceği gibi

isteyen de

maviFORUM'da Aytmatov ya da eserleriyle ilgili çalışmaları, notları, düşünce ve yorumlarıyla katkıda bulunabilir.

750
4